Advertentie

Friese SP weigert telegram Beatrix te ondertekenen

De Friese SP-fractie heeft geweigerd een telegram te ondertekenen voor koningin Beatrix in verband met de troonsafstand.

06 februari 2013

Drie leden van de SP-fractie in de Friese Provinciale Staten hebben woensdag geweigerd een telegram aan koningin Beatrix te ondertekenen. Dat maakte de Friese SP-fractie woensdag bekend.

Republikein 
De commissaris van de koningin in Friesland John Jorritsma stelde woensdag tijdens een vergadering voor om als staten een telegram aan Beatrix te sturen in reactie op van haar troonsafstand in april. De drie SP'ers konden zich niet vinden in deze gang van zaken. Zij liepen de statenzaal uit toen het agendapunt werd behandeld. ,,Als republikein ga ik niet een dergelijk telegram ondertekenen'', lichtte fractievoorzitter Jos van der Horst toe.

 
Leeft onder SP'ers 

Volgens de fractievoorzitter ging het om een spontane actie. ,,We hebben het niet besproken met het landelijk partijbureau, maar ik weet dat het onder meer SP'ers leeft'', verklaarde Van der Horst.

Reacties: 13

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Kritikus / Geen Hagenees
Ze zijn er nog ! Principiële rooie socialisten.

Ik was even bang dat ze waren uitgestorven.

Gelukkig zijn in het Friese reservaat nog een paar exemplaren aangetroffen.
alice / juridisch adviseur
het moet nu maar eens afgelopen zijn met privileges door geboorte. Genoeg is genoeg. chapeau voor de friese fractie van de SP!!
Carola
Na bijna 15 jaar actief te zijn geweest voor de SP wil ik graag toch even meegeven dat je dan wel republikein kan zijn maar dat het hoogst onbeschoft is om de persoon Beatrix zo kinderachtig te schofferen. Je mag ideeën hebben over hoe je de beste staatsvorm ziet, maar dat neemt niet weg dat je het ondertussen hebt te doen met de constellatie waarin we zitten en daar kun je tenminste proberen de fatsoensnormen na te volgen. Om op zo'n moment de bink uit te gaan hangen is gewoon kleinzielige pesterij op het niveau van de PVV. Ik vind het als ex-SP'er dan ook hoogst beschamend om over dit soort gedrag te lezen. Ik hoop dat zij zich inmiddels ook schamen.
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Waarom hebben alle friezen een extra breed bed?

Kunnen ze ook 's nachts dwarsliggen.
Willem Kamps
@Willem Om mogelijke verwarring te voorkomen (zelfde naam, zelfde baan en nog wel SP'er). Wanneer iemand zich om voor hem of haar principiële redenen ergens niet achter kan scharen, dan moet degene daar de ruimte voor krijgen. Wat is een handtekening waard als je het toch niet meent?! Ik zou me juist schamen als het een schijnvertoning zou worden. Overigens wordt de inhoud van het telegram niet duidelijk, maar dat zal wel een soort van pluim zijn geweest voor de onderkant van onze vorstin.
gerrie
Met een net woord noem je deze mensen bolsjewieken. Die hebben altijd wel zin in een revolutie. Republikein is toch iets anders.
Oscar Dusschooten / Raadslid VVD Tilburg
Jammer dat de ´principiële´ SP-ers twee zaken door elkaar halen.

In de eerste plaats hebben zij recht op hun mening en het recht om voorvechter te zijn van een republiek; tot zover niets aan de hand.

Maar als volksvertegenwoordiger hebben zij ook beloofd de wet te gehoorzamen. En de koning maakt onderdeel uit van die wet.

Het ondertekenen van het telegram werd hen niet gevraagd als burger, maar als Statenlid.

Hiermee geven zij dus het verkeerde signaal op het verkeerde moment; jammer.
Theo
Hoe onderteken je een telegram?

Daarnaast vind ik het versturen van een telegram in de tijd van e-mail een passend gebaar: volledig gedateerd.

Alleen de boodschap had moeten luiden: dit communicatiemiddel is net zo uit de tijd als de monarchie.
Maarten
Blijkbaar mag je geen eigen mening meer hebben en word je verplicht tot tekenen aangezet.

En als je als je principes vasthoudt, dan ben je een dwarsligger?
O. ten Hove
Ik dacht dat de telegram is afgeschaft? Of wordt dit speciaal alleen in stand gehouden voor het koningshuis?



En laten we voorop stellen: IN EEN DEMOCRATIE PAST GEEN MONARCHIE
Rob
iemand niet feliciteren omdat je een andere mening hebt, is knap zielig en onbeschoft. En als het een moslim was geweest die weigerde een hand te geven, dan stond heel het land op zijn kop inclusief de SP.

Overigens bestaat het telegram nog steeds en wordt het nog veel gebruikt. Google even voordat je een uitspraak doet die dom is Joschke en Theo www.telegram.nl
Aaron / ambtenaar burgerzaken
@ Rob ik vindt dat je het goed hebt geformuleerd, ik vindt het een goed initatief van de commissaris van de koningin. En het betuigt van respect wederzijds aan de koningin. We zouden trots moeten zijn op het Nederlandse koningshuis mede doordat Beatrix ook alleen een symbolische functie heeft .
Sjoerd Haaksma
Prima reactie van de SP'ers! Het koninghuis wordt je al telkens door de XXX geduwd. Iemand die kritisch staat wordt in het slaafse Nederland heel snel gezien als een sukkel. Hulde voor de SP'ers die voor hun standpunt durven uitkomen!
Advertentie