of 59250 LinkedIn

Friese SP weigert telegram Beatrix te ondertekenen

De Friese SP-fractie heeft geweigerd een telegram te ondertekenen voor koningin Beatrix in verband met de troonsafstand.
13 reacties

Drie leden van de SP-fractie in de Friese Provinciale Staten hebben woensdag geweigerd een telegram aan koningin Beatrix te ondertekenen. Dat maakte de Friese SP-fractie woensdag bekend.

Republikein 
De commissaris van de koningin in Friesland John Jorritsma stelde woensdag tijdens een vergadering voor om als staten een telegram aan Beatrix te sturen in reactie op van haar troonsafstand in april. De drie SP'ers konden zich niet vinden in deze gang van zaken. Zij liepen de statenzaal uit toen het agendapunt werd behandeld. ,,Als republikein ga ik niet een dergelijk telegram ondertekenen'', lichtte fractievoorzitter Jos van der Horst toe.

 
Leeft onder SP'ers 

Volgens de fractievoorzitter ging het om een spontane actie. ,,We hebben het niet besproken met het landelijk partijbureau, maar ik weet dat het onder meer SP'ers leeft'', verklaarde Van der Horst.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Sjoerd Haaksma op
Prima reactie van de SP'ers! Het koninghuis wordt je al telkens door de XXX geduwd. Iemand die kritisch staat wordt in het slaafse Nederland heel snel gezien als een sukkel. Hulde voor de SP'ers die voor hun standpunt durven uitkomen!
Door Aaron (ambtenaar burgerzaken) op
@ Rob ik vindt dat je het goed hebt geformuleerd, ik vindt het een goed initatief van de commissaris van de koningin. En het betuigt van respect wederzijds aan de koningin. We zouden trots moeten zijn op het Nederlandse koningshuis mede doordat Beatrix ook alleen een symbolische functie heeft .
Door Rob op
iemand niet feliciteren omdat je een andere mening hebt, is knap zielig en onbeschoft. En als het een moslim was geweest die weigerde een hand te geven, dan stond heel het land op zijn kop inclusief de SP.
Overigens bestaat het telegram nog steeds en wordt het nog veel gebruikt. Google even voordat je een uitspraak doet die dom is Joschke en Theo www.telegram.nl
Door Joschke op
Ik dacht dat de telegram is afgeschaft? Of wordt dit speciaal alleen in stand gehouden voor het koningshuis?

En laten we voorop stellen: IN EEN DEMOCRATIE PAST GEEN MONARCHIE
Door Maarten op
Blijkbaar mag je geen eigen mening meer hebben en word je verplicht tot tekenen aangezet.
En als je als je principes vasthoudt, dan ben je een dwarsligger?
Door Theo op
Hoe onderteken je een telegram?
Daarnaast vind ik het versturen van een telegram in de tijd van e-mail een passend gebaar: volledig gedateerd.
Alleen de boodschap had moeten luiden: dit communicatiemiddel is net zo uit de tijd als de monarchie.
Door Oscar Dusschooten (Raadslid) op
Jammer dat de ´principiële´ SP-ers twee zaken door elkaar halen.
In de eerste plaats hebben zij recht op hun mening en het recht om voorvechter te zijn van een republiek; tot zover niets aan de hand.
Maar als volksvertegenwoordiger hebben zij ook beloofd de wet te gehoorzamen. En de koning maakt onderdeel uit van die wet.
Het ondertekenen van het telegram werd hen niet gevraagd als burger, maar als Statenlid.
Hiermee geven zij dus het verkeerde signaal op het verkeerde moment; jammer.
Door eva op
Met een net woord noem je deze mensen bolsjewieken. Die hebben altijd wel zin in een revolutie. Republikein is toch iets anders.
Door Willem (ambtenaar) op
@Willem Om mogelijke verwarring te voorkomen (zelfde naam, zelfde baan en nog wel SP'er). Wanneer iemand zich om voor hem of haar principiële redenen ergens niet achter kan scharen, dan moet degene daar de ruimte voor krijgen. Wat is een handtekening waard als je het toch niet meent?! Ik zou me juist schamen als het een schijnvertoning zou worden. Overigens wordt de inhoud van het telegram niet duidelijk, maar dat zal wel een soort van pluim zijn geweest voor de onderkant van onze vorstin.
Door Brpadcaster (gemeenteambtenaar) op
Waarom hebben alle friezen een extra breed bed?
Kunnen ze ook 's nachts dwarsliggen.