Advertentie

Friese burgemeesters willen zekerheid van korpschef

De burgemeesters uit Friesland willen opheldering van korpschef Dros over de fouten die zijn gemaakt in Haren.

17 maart 2013

De burgemeesters in Friesland willen van korpschef Oscar Dros weten of de noordelijke politie nu wel voorbereid is op calamiteiten als ProjectXHaren. Dat meldt RTV Drenthe.

Procedures onduidelijk
Er is bezorgdheid onder de Friese burgemeesters over de procedures bij calamiteiten. De bestuurders vinden dat er nog veel onduidelijk is en vragen per brief opheldering.. Aanleiding is het rapport van de commissie Cohen en het opstappen van burgemeester Bats van Haren. 


Verbeteringen korps

De burgemeester van Leeuwarden, Ferd Crone, wil bovendien ook weten van de korpschef wat de aangekondigde verbeteringen precies inhouden.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Norman Waalre
MILITAIRE HULP AAN CIVIELE HULPDIENSTEN

Er zijn talloze denkbare crisissituaties, waarbij de Nederlandse civiele hulpdiensten niet in staat zijn om tijdig adequaat in te grijpen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan zware terroristische aanslagen, industriële rampen, natuurrampen zoals een massale overstroming, en massale rellen. Enkele voorbeelden zijn: de Facebook-rellen in Haren, de strandrellen in Hoek van Holland, de Bijlmerramp en de grote overstromingen van 1953.



Voor dergelijke onverwachte crises moeten alle civiele Nederlandse hulpdiensten versterkt worden met totaal duizenden militairen. Die militairen kunnen dan ook permanent de hulpdiensten assisteren en beschermen bij kleinere incidenten. Ze kunnen bijvoorbeeld omstanders op afstand houden bij een brand of een arrestatie in een winkelstraat. Daardoor worden de civiele hulpdiensen sterk ontlast.



Die civiele assistentie is een goede en sportieve oefening voor militairen, die hen van pas kan komen bij buitenlandse militaire of humanitaire acties. Die militairen kunnen daarbij ook militaire voertuigen gebruiken, zoals militaire Landrovers, Bushmasters, militaire speedboten, militaire trucks, terreinmotoren en militaire helikopters. Voor dit werk zijn zware militaire voertuigen met rupsbanden minder geschikt.



Onderzoek deze voorstellen wetenschappelijk in veel verschillende kleine creatieve proefprojecten.



Stem SP
Advertentie