of 62812 LinkedIn

Fries toeristentreintje wil volle bezetting

De bestuurder van een treintje dat toeristen rondleidt door de binnenstad van Leeuwarden spant een kort geding aan tegen de Veiligheidsregio Fryslân. In het kort geding, dat maandag dient bij de rechtbank in de Friese hoofdstad, eist de treinmachinist dat zijn passagiers tijdens de ritten op alle banken mogen plaatsnemen.
CityTrain Leeuwarden
Reageer

De bestuurder van een treintje dat toeristen rondleidt door de binnenstad van Leeuwarden spant een kort geding aan tegen de Veiligheidsregio Fryslân. In het kort geding, dat maandag dient bij de rechtbank in de Friese hoofdstad, eist de treinmachinist dat zijn passagiers tijdens de ritten op alle banken mogen plaatsnemen. Hij vindt dat de aangebrachte spatschermen voldoende bescherming bieden tegen het risico op verspreiding van het coronavirus.

Bezetting

Ondernemer Jelle de Visser van City Train wil met volledige bezetting door Leeuwarden kunnen rijden, maar krijgt daar geen toestemming voor. 'Spatschermen zie je overal in de horeca en ook in de Efteling rijdt op deze manier een soortgelijk treintje rond. Ik word echter verplicht om tussen de passagiers steeds een bankje vrij te houden om te kunnen voldoen aan de afstandsregel van 1,5 meter,' zegt De Visser. 'Spatschermen gelden wel op terrassen van de horeca, maar voor het treintje gelden ze niet omdat er in de noodverordening niets over in staat.'

 

Toestemming

Een eerder kort geding, dat deze week zou dienen, had De Visser ingetrokken omdat hij naar eigen zeggen toestemming had gekregen van stadstoezicht en de politie. 'Die oordeelden dat het veilig was met de plastic schermen, maar op vrijdag kreeg ik een telefoontje van de gemeente. De medewerker juridische en veiligheidszaken vertelde dat ik bezig was met het overtreden van de voorschriften. Ze hadden stadstoezicht teruggeroepen. Daarom alsnog een kort geding, omdat ik niet alleen geloof in de letter van de wet, maar ook in de geest van de wet.'

 

Raadslid

De Visser heeft als voormalig gemeenteraadslid alle 06-nummers van de ambtenaren veiligheidszaken al gebeld. Zijn pogingen om burgemeester Sybrand Buma, tevens voorzitter van de Veiligheidsregio Fryslân, persoonlijk te spreken over de toepassing van de coronavoorschriften, is nog niet gelukt. Een woordvoerster van de Friese veiligheidsregio wil inhoudelijk niet reageren op het standpunt van City Train. 'We hebben kennis genomen van de aanvraag van de voorlopige voorziening en wachten het kort geding maandag af,' zegt de woordvoerster. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.