of 59854 LinkedIn

Fred Spijkers eist inzage in Nationaal Archief

Fred Spijkers
Fred Spijkers
Klokkenluider Fred Spijkers wil via de bestuursrechter afdwingen dat hij inzage krijgt in alle over hem bestaande stukken en dossiers. Intussen wil de Tweede Kamer van minister Hans Hillen (Defensie, CDA) weten hoe hij verder gaat met de zaak-Spijkers.

Verstoorde verhoudingen
In december 2010 stelde de Centrale Raad van Beroep vast dat opeenvolgende ministers van Defensie ‘een overwegend aandeel’ hebben gehad in het ‘ontstaan en voortbestaan van de verstoorde verhoudingen’ met Spijkers. De klokkenluider had in 1984 geweigerd om tegen de weduwe  van een verongelukte munitie-expert te vertellen dat haar man door eigen onvoorzichtigheid om het leven was gekomen, omdat in werkelijkheid een ondeugdelijk type mijn de oorzaak was geweest. Dit kostte Spijkers uiteindelijk zijn baan.

Vernietigende uitspraak
De fracties van PvdA en SP in de Tweede Kamer willen van minister Hillen weten hoe hij verder gaat na de voor de Staat vernietigende uitspraak van de Centrale Raad van Beroep. ‘Eigenlijk vind ik dat de minister de Kamer uit eigen beweging had moeten informeren. Maar nu dit niet gebeurt, heb ik samen met collega-Kamerlid Jasper van Dijk van de SP schriftelijke vragen gesteld’, zegt PvdA-Kamerlid Angelien Eijsink.

Gesprek
PvdA en SP vinden dat Hillen zo snel mogelijk met Spijkers om tafel moet. In december, enkele dagen na de uitspraak van de Centrale Raad, werd door Defensie aangekondigd dat er in januari 2011 een gesprek zou komen. Dit had Defensie afgesproken met FNV-voorzitter Agnes Jongerius, die de belangen van Spijkers behartigt. Jongerius zou een lijst met te bespreken onderwerpen aandragen.

Zorgvuldig
Tot nu toe is het bedoelde gesprek er niet gekomen. Volgens een woordvoerder van de FNV is Jongerius samen met Fred Spijkers bezig om een agenda op te stellen: ‘Maar dat moet zorgvuldig gebeuren en heeft dus even tijd nodig.’

Afgegrendeld gedeelte
Tegelijkertijd is Spijkers nog verwikkeld in een juridische strijd rond de inzage in stukken, bleek maandag tijdens een zitting van de meervoudige bestuurskamer van de rechtbank in Arnhem. De klokkenluider wil onder meer toegang tot een speciaal afgegrendeld gedeelte van het Nationaal Archief. Dit is nu uitsluitend toegankelijk voor de minister van Binnenlandse Zaken en de staatssecretaris van Defensie. Hier is een collectie stukken opgeborgen die zo’n 20 strekkende meter aan archiefdozen omvat.

Volledige inzage
In januari 2009 vroeg Spijkers op grond van de Wet Bescherming Persoonsgegevens ‘volledige inzage, met het daaraan gekoppelde kopierecht’ in ‘alle persoons-, persoonlijke dossiers op mijn naam’. In reactie hierop verstrekte Defensie een reeks kopieën van stukken die in het Nationaal Archief zijn opgeborgen. Hiermee is aan het verzoek  van Spijkers voldaan, betoogde plaatsvervangend landsadvocaat Elisabeth Pietermaat maandag voor de rechtbank in Arnhem.

Bewuste misleiding
Spijkers vertrouwt de door Defensie gemaakte selectie echter niet, en zegt niet te kunnen controleren welke stukken voor hem zijn achtergehouden. Hij sprak van ’27 jaar bewuste misleiding’ en een ‘samenzwering’ van de Staat jegens zijn persoon. Eigenlijk is dit een zaak voor het Openbaar Ministerie, of voer voor een parlementaire enquête, aldus Spijkers.

Raden
Maar eerst wil de klokkenluider inzage in alle over hem bestaande stukken. ‘Want nu moet ik maar raden wat er aan stukken over mij bestaat, en moet ik blij zijn met wat ik krijg. Maar ik kan de Staat niet meer op zijn blauwe ogen geloven. ’

De rechtbank doet over zes weken uitspraak.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Xynyx (zelfstandige) op
@ex klokkenluider: het "reeds uitgekeerde bedrag" staat nog steeds geblokkeerd op een rekening waar Fred niet bij kan. Hij wordt tot op de dag van vandaag gegeijzeld door de staat!
Door ex klokkenluider (slachtoffer) op
Als de Staat 25% van wat ze hebben besteed om Spijkers te breken aan Spijkers uitkeert dan krijgt hij nog een veelvoud van het reeds uitgekeerde bedrag.
Door Silvester op
@johan: dus als jij in een situatie terechtkomt waarin machtsmisbruik en onrecht aan de orde is vind jij het wel ok dat er een scheepslading manuren aan gemeenschapsgeld wordt besteed aan een plannetje om jou voor gek te laten verklaren en te ontslaan begrijp ik?

tot aan het gaatje gaan Fred!
Door johan op
Ik geloof dat ik de enige persoon in Nederland ben, die vindt dat deze zaak allang is geregeld en dat het een keer afgelopen moet zijn. Ik berust in mijn lot
Door ex klokkenluider (ervaringsdeskundige) op
Zijn dossier in het Nationaal Archief stoppen had alleen gemogen indien er sprake was van landsbelang en het is iedereen allang duidelijk dat dit niet het geval was.
En als de Staat straks overgaat tot een schade uitbetaling dan bedingen ze – vaak gepaard met boete clausule -dat dhr. Spijkers niet mag spreken over de verdere inhoud van de zaak en dat hij de hoogte van de schadevergoeding niet wereldkundig mag maken.
Dat lijkt makkelijk maar is niet zo want dhr. Spijkers heeft emotionele zo niet psychische schades opgelopen door het laakbaar handelen van corrupte militairen en hun politieke leiding.
Deze schades zullen alleen kunnen herstellen indien dhr. Spijkers daar gewoon ongestraft vrij over mag spreken zonder dat hij angst heeft dat er sancties op volgen.

De voldoening haalt hij niet uit het geld maar uit het recht van spreken.
Door Michiel Jonker op
@jean jacques
Ik vind het niet zozeer een "levenstaak", maar eerder een "levenstaakstraf" die aan de heer Spijkers is opgelegd door zijn werkgever.

Overigens is de tijd en energie die diverse overheidsorganisaties hebben besteed aan het verwoesten van het leven van de heer Spijkers, waarschijnlijk vele male groter (gerekend in uren) dan die van Spijkers zelf. Het is vooral de overheid die een obsessie heeft - met Spijkers.

Je zou Spijkers eerder moeten zien als een onvrijwillig geronselde psychiater bij wie de overheid zichzelf op de bank heeft gelegd. Nu zegt die psychiater: "We gaan eens kijken naar die 20 strekkende meter archiefstukken in uw onderbewuste." En dan gaat de overheid "in de weerstand zitten".
Door Toine van Bergen (Lid Provinciale Staten Gelderland, lijsttrekker DPS/Groep van Bergen/De Groenen) op
Wanneer komt nu eindelijk die parlementaire enquete over deze kwestie? Naar te vrezen valt nooit, want de dames en heren politici van de gevestigde partijen willen hun vuile was binnenhouden. Zoals ze op dit moment ook de komst van een onafhankelijk meldpunt voor klokkenluiders saboteren.
Door hans (adviseur) op
Spijkers moet nu alles inzien wat hem aangaat. Hoe halstarriger Den Haag blijft, des te groter de kans dat er "grote" geheimen verborgen moeten. WIE wordt buiten schot gehouden????
Sukses Fred.
Door jean jacques (adviseur) op
Dit wordt wel een beetje een levenstaak cq obsessie voor de heer Spijkers.
Door Jan op
Bij dit, maar ook bij andere artikelen, staat weer een reclame-reactie in het Engels. Lezen de redacteuren nu nooit die reacties eens door? Blijkbaar niet of veel te laat. Treurig!