of 60775 LinkedIn

'Fraude niet aan ex-burgemeester Jacobs gemeld'

Voormalig burgemeester Fons Jacobs zegt niet op de hoogte te zijn geweest van gesjoemel en een angstcultuur bij de Stichting Stadswacht Helmond in zijn bestuursperiode.

Misstanden bij de stadswacht van Helmond hadden al in 2009 bekend kunnen zijn zegt ex-burgemeester Fons Jacobs. De gemeente onderzoekt momenteel mogelijke fraude en angstcultuur bij de Stichting Stadswacht Helmond. Dat meldt het Eindhovens Dagblad.

Ongeoorloofde boetes
Verschillende voormalige stadswachten verklaarden aan de krant bijvoorbeeld jarenlang boetes te hebben uitgeschreven waartoe ze eigenlijk niet gemachtigd waren. De directie zou hiervan op de hoogte zijn geweest. Ook spreken de ex-medewerkers van intimidatie en vernedering door hun directeur. Ook zou er gesjoemeld zijn met het aantal uren dat gemeenten bij de stichting inkochten.

Onvrede
Ex-medewerkers zeggen de afgelopen jaren aan de bel te hebben getrokken bij de politiek, de gemeente en de burgemeester. Maar de voormalige burgemeester Jacobs vertelt dat die signalen hem destijds niet hebben bereikt. Tegen de krant zegt hij: ‘Maar ik merkte wel dat er onvrede onder het personeel van de Stadswacht was. Daarop hebben we als college geld vrijgemaakt voor een ‘belevingsonderzoek’, zodat duidelijk zou worden wat er aan de hand was. Dat moet in de periode zijn geweest dat ik vanwege doodsbedreigingen ondergedoken zat (eind 2010, red.). Maar uiteindelijk is er nooit een onafhankelijke partij benaderd’

Onderzoek
Volgens de gemeente is er in 2009 echter wel degelijk een onderzoek geweest waarvan de resultaten met het personeel zijn gedeeld. Jacobs zegt hiervan destijds niet op de hoogte te zijn gesteld. Het huidige college zegt pas recent van de situatie te weten, en heeft vervolgens meteen een onderzoek ingesteld. Het CDA heeft het college om opheldering gevraagd.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.