Advertentie

Franssen: ‘Balkenendenorm schadelijk voor overheid’

De Balkenendenorm is schadelijk voor de overheid. Dat stelde Commissaris van de Koningin  in Zuid-Holland Jan Franssen woensdag tijdens het jaarcongres van het Interprovinciaal Overleg (IPO) in Scheveningen.

01 oktober 2008

Franssen wil dat de norm van 176.000 met minimaal een ton wordt verhoogd. ‘Met de huidige norm maak ik mij grote zorgen of de publieke sector goede mensen krijgt’, stelde de commissaris tijdens het IPO-congres.

 

Urgent probleem
‘Als we de Balkenendenorm niet tot tweeënhalf tot drie ton verhogen, zijn we niet goed bezig’, zei de commissaris desgevraagd. De IPO-voorzitter, die zelf een hoger salaris heeft dan de premier, vindt dat het om een urgent probleem gaat. ‘De publieke sector kan niet concurreren met de marktsector, We raken de goede mensen kwijt. We moeten daarom ook niet gek kijken, dat we geen goede bestuurders krijgen.’

Burgemeester
De lage salarissen voor bestuurders in overheidsdienst leveren volgens de IPO-voorzitter nu al problemen op. Diverse kandidaten voor het burgermeesterschap van Rotterdam zouden al zijn afgehaakt omdat ze te weinig verdienen.

 

Salarisverhoging
Volgens Franssen is een nieuwe imagocampagne om het werk bij de overheid aantrekkelijker te maken niet nodig. ‘Wat echt nodig is om goede mensen te krijgen, is salarisverhoging.’ De Balkenendenorm bepaalt dat topambtenaren en topmanagers in de publieke sector niet meer mogen verdienen dan de minister-president.

 

Lees meer:
Kabinet legt semi-overheid salarismaximum op (04/09/2008)
Balkenendenorm werkt niet, toezicht wel (21/09/2007)

 

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Betrokken / private sector
a) Dit is een ongepaste timing van de heer Franssen in tijden waar het economisch slecht gaat en mensen hun baan verliezen.
b) Salarissen van 175.000 euro zijn ook in de private sector niet voor het oprapen, tenzij je directeur bij een multinational bent.
c) Misschien moeten politieke bestuurders en topambtenaren meer rouleren: werk bijvoorbeeld vier jaar bij de overheid vanuit een roeping om bij te dragen aan de samenleving en ga dan weer terug naar de private sector.
d) Ik denk dat slechts heel weinig topambtenaren en bestuurders het overigens zullen redden in de private sector.
Advertentie