of 64621 LinkedIn

Fractievoorzitter van lijst geschrapt om afdracht

De SP in Doetinchem heeft  fractievoorzitter Robert Ooms van de lijst gehaald omdat hij zijn vergoeding niet heeft afgedragen. Het 'had niet zo gehoeven', zegt Ooms zelf.

De SP gaat ver voor de afdrachtregeling. Zo ver zelfs dat in Doetinchem de zittend fractievoorzitter van de partij van de kieslijst geschrapt is. Robert Ooms droeg zijn vergoeding niet af.

Geen uitkering
Ooms begrijpt dat de zaken niet helemaal gelopen zijn zoals ze moesten. ‘Ik raakte m’n baan kwijt en er moet brood op de plank’, zegt hij, verwijzend naar zijn raadsvergoeding die hij niet afdroeg. Na een korte ww-uitkering kon hij geen bijstandsuitkering aanvragen omdat zijn vrouw nog werkt en hij zelf nog een raadsvergoeding kreeg. Maar die moest hij afdragen aan de partij. Dat hij fout zat door dit niet te doen, erkent hij zonder meer. ‘Als je een liniaal langs de regels legt, zie je dat het niet mag. Dat weet ik, ik heb ervoor getekend. Daarin had ik misschien ook proactiever moeten zijn.’


Maatwerk
Er was al contact geweest over de zaak, geeft Ooms aan. ‘Er zou een gesprek komen om te kijken wat voor oplossing  er mogelijk was, maar dat liep op niets uit.’ Over wie de maatregel genomen heeft om de fractievoorzitter van de lijst te schrappen, lopen de lezingen uiteen. Het afdelingsbestuur geeft aan dat de maatregel genomen is in samenspraak met het landelijk bureau. Maar zij geven alleen adviezen. ‘Ik ken deze specifieke zaak niet’, zegt Vincent Mulder van het landelijk bureau. Ooms vindt het vooral allemaal erg jammer. ‘Het had niet zo gehoeven.’

 

Zonde
Los van zijn eigen fouten vindt Ooms het vooral zonde voor de lokale afdeling. ‘We waren net vier jaar bezig in de gemeenteraad, ik was daarin de constante factor voor de partij. Dat wordt nu zomaar weggegooid.’ Over zijn eigen toekomst sluit Ooms niets uit. ‘Ik heb in de vertrouwenscommissie gezeten voor burgemeester Joosten, dat wil ik wel goed afronden’, zegt hij. Bij de SP ligt in elk geval geen toekomst meer. ‘Misschien dat ik me aansluit bij een lokale partij.’

 

Afdracht
De SP heeft als regel dat leden hun hele raadsvergoeding afdragen aan de partij. Daar zien ze dan vervolgens een percentage van terug, afhankelijk van hoe groot de gemeente is. In het geval van Ooms ging het om 25% van zijn raadstoelage die hij uiteindelijk zelf gestort kreeg. Op de afdrachtregeling is al langer kritiek. Zo stapte in 2011 een Tilburgs raadslid op omdat zij het niet eens was met de regeling.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Sonja (Watchdog) op
Er zijn veel meer raadsleden opgestapt vanwege de de afdrachtregeling. En dat Tilburgse raadslid, Veerle Slegers, is weer nu raadslid voor Noord Brabant. Sterker nog, de SP heeft haar de 10.000 euro (!) niet betaalde afdracht KWIJTGESCHOLDEN. Waarom? Veerle Slegers was van de Club van 30, een speciaal geselecteerde elite door ome Jan persoonlijk getraind. Want zo gaat dat bij de SP.
Door p op
Tja alle partijen vragen een (forse) vrijwillige bijdrage van hun actieve leden, maar SP heeft het helemaal geprofessionaliseerd...
Door August Biels (gewezen ambtenaar) op
Is dit juridisch in de haak? Partij koopt politici? Want daar komt het, als je een beetje cynisch redeneert op neer: je kunt je raadslidmaatschap kopen bij de SP, en je mag het koopbedrag aflossen van je raadsvergoeding.

Hoe ging het ook weer met 'zonder last of ruggespraak'?
Door Wim Vreeswijk (Belastingadviseur/Lijsttrekker PVU) op
Als je het afdrachtenbeleid blijft doorzetten werkt dit contraproductief bij de werving van kader en dat is weer slecht voor de beeldvorming voor het raadslidmaatschap. Dat het moeilijk is om te werven is reeds een landelijke discussie en de oppositie tegen wèl goedbetaalde werhouders die gesteund worden door een batterij 'gratis' ambtenaren wordt op deze wijze een verloren gevecht. Jammer, want de SP is op zich geen onsympathieke club.
Door Ruud (geen sp-er) op
Wat doet de SP eigenlijk met al dat geld?
Door Fritz op
Ja, als het gaat om het vergroten van haar vermogen, dan is de meest kapitaalkrachtige partij van Nederland onverbiddelijk.