of 64231 LinkedIn

Fractieleider Gelderland weg bij FVD om poster 5 mei

Beeld: Shutterstock
Beeld: Shutterstock
15 reacties

Arjan de Kok, fractieleider van Forum voor Democratie (FVD) in de Provinciale Staten van Gelderland, verlaat de partij van Thierry Baudet. De Kok laat op Twitter weten dat hij het niet eens is met de poster van FVD over Bevrijdingsdag. Op het affiche wordt een vergelijking getrokken tussen de Tweede Wereldoorlog en de coronamaatregelen.

Essay

Ook in de inhoud van een essay van Baudet, waarin de FVD-leider de poster en het nut van het veroorzaken van ophef verdedigt, kan De Kok zich niet vinden. Het essay en de poster hebben de Gelderse politicus doen beseffen 'dat Forum voor Democratie niet meer de partij is waar ik mij vierenhalf jaar geleden met hart en ziel voor ben gaan inzetten'.

 

Taboes

'Mijn Gelderse Statenfractie is van mijn beweegredenen op de hoogte. Ik zal mij als onafhankelijk Statenlid blijven inzetten voor de belangen van de Gelderlanders en Gelderse ondernemers', twitterde De Kok. Donderdag maakte Tweede Kamerlid Wybren van Haga bekend dat hij zich met twee andere Kamerleden afsplitst van de fractie van FVD. Van Haga wil niet zoals Baudet taboes doorbreken in de politiek. De poster van FVD over 5 mei is voor Van Haga een voorbeeld van zo'n taboe. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Keijzer op
@Birnie Janssen
Wel, we komen nu verder. Mijn boosheid als centrum rechtse stemmer, heeft de grondslag, dat er geen onderscheid wordt gemaakt tussen links en rechts populisme en dat het linkse populisme (met name de dominante politieke correctheid aldaar) het zaad vormt van wat aan de rechterzijde is ontstaan aan onwenselijke politieke tendensen, door het keiharde morele afserveren ter linkerzijde, t.a.v. terechte democratische tegendruk, die het brede midden vervolgens niet meer leverde. Daardoor o.a. kreeg Fortuyn vleugels, die wel correct hier tegenin ging, desondanks met alle jammerlijke gevolgen van dien. Het gaat bij lange na niet meer alleen over sociale rechtvaardigheid en dus de al oude links en rechts tegenstellingen hoe je dat oplost. Substantieel deel electoraat verloor na Fortuyn politiek thuis, voor zover men niet echt thuis is bij VVD of SGP en werd/wordt ook nog eens decennia beschoten met negatieve labels vanuit linkerkant. Links populisme is, kenmerkend onrealistisch, onbestaand en door een morele superieuriteit overdekt. Alles wat opkomt ter rechterzijde buiten VVD en SGP, bij voorbaat, nog veel meer verdacht is. Fortuyn heeft dat met zijn leven moeten bekopen en nu wordt JA21 al bij het cordon sanitair gesmeten door mevrouw Kaag. Waarom? Omdat die buiten het politieke paadje van D66 loopt en over het algemeen aan die linkerkant? Is dat de democratische maat? Neo Liberalisme kwam tegelijk op met het neo Marxisme en versterkte elkaar onderling door beider belang aan migratie. Een en ander heeft een enorme factuur nu opgeleverd en dus politieke verdwazing aan beide kanten. Die dynamiek wordt nog steeds stevig opgeplust. Theo van Gogh voorspelde al, dat de zeer onterechte demonisering van Fortuyn en zijn dood een onaangename prijs ging opleveren, omdat de opkomst van een politiek toptalent van het kaliber Fortuyn, moeilijk zal worden. Wie durft die slangenkuil nog aan, die deze schoenen van Fortuyn wel zou kunnen vullen?
Over dat narcisme ben ik het ook eens met u en dat hangt wel af natuurlijk van wat de intenties zijn! Bij een behoorlijk politiek bedrijf over praktisch de hele breedte, zou je geen narcistische eigenschappen moeten nodig hebben als bescherming, om er niet aan ten onder te gaan als je een andere- en legitieme mening wezenlijk hebt.
Nogmaals het gaat om zowel individuele verantwoordelijkheid als collectief, in welk collectief verband je van dag tot dag ook bevindt. Maar wie ons moet besturen en volkssoevereiniteit zou moeten organiseren, waarin het gros van de samenleving zich over het brede midden zich herkent, hebben op dat vlak de grootste verantwoordelijkheid en dat is meer en meer zoek geraakt.
Door Bimie Janssen (Ambtenaar) op
Zodra het over tegenstellingen tussen "links" en "rechts" ligt het onfatsoen op de loer. Mijn boosheid gaat niet over "links" of "rechts": wil je als politicus slagen moet je wel haast beschikken over enige narcistische trekken. Hoe houd je het anders vol om karrevrachten aan kritiek over je heen te krijgen? En toch weer vrolijk aan de slag te gaan? Maar er zit een wezenlijk verschil tussen Fortuijn en de zogenaamde zelfverklaarde opvolgers in zijn gedachtegoed. Fortuijn was een democraat en benoemde problemen, maar bedacht ook oplossingen. De populisten die nu problemen benoemen komen nooit met oplossingen en nemen ook geen enkele verantwoordelijkheid, zelfs niet voor hun ondoordachte uitspraken. De uitspraak van Baudet over Madagasker is niet alleen wrang, maar ook diep ondemocratisch en schokkend. De bewondering van Wilders voor Orban berust op gebrek aan respect voor de democratie, net zoals zijn partij in hart en nieren ondemocratisch is opgezet. Het vergelijk met elke andere fractieleider in de 2e kamer gaat dan ook mank in de primaire opvattingen over democratie. Hetgeen volstrekt niet uitsluit dat coalitievorming altijd iets van "oneerlijk" voelt, net als dat je als laatste gekozen wordt bij partijtjes maken bij voetbal.
Door Wietske op
Rechts Nederland is ziek. En iedereen is daar uit-knop eigen financieel gewin. Vaak ten koste van anderen. Is hier een vaccin voor?
Door Keijzer op
@Rood Hesje

Zelfs een korte tekst kunt u qua begrijpend lezen niet behappen en daar is uw sneue reactie totaal naar!
Door Rood Hesje (Werkt thuis) op
@Birnie: inderdaad zo is het maar net.
@Keijzer: wat is er gebeurd. Uw betoog is deze keer opeens kort. Dat zijn we niet gewend. Overigens staat het weer bol van ongefundeerde prietpraat zoals uw onzinnige uitspraak over de erudiete mevr. Kaag. Rutte heeft zelf ook van die veto's bv tegen SP-deelname. Net zo ondemocratisch om in uw termen te spreken. Maar ach, is het uitspreken dat je niet met een ultrarechtse partij wil regeren ondemocratisch. Echt niet. Zo werkt democratie nu eenmaal. En dat cordon sanitaire bestaat niet. In de Tweede Kamer werken partijen altijd samen wanneer dat in het belang van hun politieke agenda is.
Door Keijzer op
@Birnie Janssen
Dat mevrouw Kaag JA21 als non passerant verklaart als reactie op Mark Ruttes opmerking om mogelijk JA21 aan boord van coalitievorming te trekken, is voor mij een grove anti-democratische reactie, vanuit een partij, die zichzelf democraten 66 durft te noemen. Zij heeft de alleen-stem op wie zij op links aan boord wil trekken. Die zullen ook hard to get spelen, om hun eigen achterban tevreden te stellen. Dus 3 partijen links, t.o.v. 1 rechts, draaien die ene aan rechterkant wel de duimschroeven aan. Net als met huidige coalitie. Dat is het plan B als plan A niet lukt. Mevrouw Kaag serveerde JA21 al af, nog voordat die in de Tweede Kamer was geïnstalleerd zelfs.

Dat is dus een heel kenmerkend voorbeeld ter linkerzijde, wat ik bedoel en waar u naar vraagt!
Door Keijzer op
@Birnie Janssen
Die georganiseerde tegenstand heeft op Fortuyn georganiseerde karaktermoord gepleegd en is die man geheel onterecht uit politieke motieven in dat klimaat vermoord.
Oppassen dus met georganiseerde tegenstand. Je ziet enge massavorming steeds meer op allerlei vlakken en aangejaagd door social media en meanstream media, in/bij de hoofdsteden en projectie daarvan, daar weer prompt op springt. Ter linkerzijde slaat men in dat opzicht de trom zeker niet minder hevig en wordt het een pot verwijt de ketel verhaal, maar men claimt daar immer de morele hoogvlakte en is dat het excuus daarvoor.
Een en ander en pakt bijzonder contra productief uit!
Door Bimie Janssen (Ambtenaar) op
@Keijzer: Het is te hopen dat mevrouw Hamer haar naam eer aan doet en mevrouw Kaag wat democratisch bij hamert? Wat bedoelt u eigenlijk te zeggen? Zou dat democratisch gehalte van de PVV of de FVD moeten komen? De leiders van deze partijen geloven niet in de democratie en rechtstaat en roepen met gemak "schertsparlement" en erkennen niet uitspraken van onafhankelijke rechters wanneer ze dat past. Uw roep om meer democratie zal zeker niet bij deze lieden gehoor vinden, want eigenlijk geloven ze vooral in de sterke leider die ze herkennen in hun eigen persoon.
Door Keijzer op
@Adriaan Zwaag
Indien een afsplitser heel veel voorkeursstemmen heeft en min of meer in de buurt komt van de lijsttrekker, kan ik het niet zondermeer als zetelroof duiden.
Zo iemand neemt dan anderen mee en als die anderen heel weinig voorkeurstemmen hebben, vind ik wel problematisch en kan ik mij goed voorstellen dat dit ervaren wordt als zetelroof. Het gebeurt op meer vlakken, dat iets wellicht niet naar de (democratische) geest van de wet is, maar ook niet tegen de wet.

In elk geval gaan coalitievormingen er ingewikkelder op worden en democratisch gezien steeds slechter de uitkomsten van de stembus bieden door powerplay/armpje drukken vanuit linkerzijde. Dus ontevredenheid en nog meer versplintering uitnodigt. Het is te hopen dat mevrouw Hamer haar naam eer aan doet en mevrouw Kaag wat democratisch bij hamert. Ook hier geldt, het past onzuiver in de geest van volkssoevereiniteit, maar is ook niet tegen de wet. Als dat nieuw leiderschap wordt genoemd is dat wel cynisch.
Door Bimie Janssen (Ambtenaar) op
Beste Alex: het waren niet de meelopers die Hitler aan de macht hebben geholpen in de jaren '30, maar het was vooral het gebrek aan georganiseerde tegenstand. Het is begrijpelijk dat u de analogie niet ziet met heden, u maakt immers deel uit van deze verachtelijke partij. Uw voorman mag dan "Jodenhaat"tussen aanhalingstekens schrijven, maar ondertussen beledigd hij jan en alleman. Meneer Baudet neemt werkelijk iedereen de maat, maar zodra hij kritisch wordt benaderd loopt hij weg. Gezien zijn beperkte aanwezigheid in de 2e kamer durf ik gerust te stellen dat het een narcistische klaploper eerste klas is. Dat u nog steeds achter deze megalomane gek staat zegt waarschijnlijk veel over u. Maar uw partij heeft niks om daadwerkelijk trots op te zijn.

Vacatures

Van onze partners