of 58952 LinkedIn

Fractiegeld mag niet naar familie

De wijziging in de verordening fractie- ondersteuning is op verzoek van de fractievoorzitters door het presidium gemaakt.

Familieleden mogen niet worden ingehuurd om werk voor de fractie te verrichten. Dat is een van de aanscherpingen van de bestedingsregels van de fractievergoeding die de Bossche politiek wil doorvoeren. 

Evenmin mogen kosten voor computeren communicatieapparatuur voor raads- en commissieleden nog vanuit het fractiebudget worden betaald. Zij kunnen deze apparatuur van de gemeente in bruikleen krijgen. Voor fractieondersteuners mag hiervoor wel uit het fractiebudget worden geput. Als de fractie buiten de deur vergadert, kan evenmin het door de gemeente beschikbaar gestelde fractiebudget worden aangesproken. ‘Fracties kunnen gratis vergaderen in het Bestuurscentrum en er is daarom geen noodzaak om voor fractievergaderingen incidenteel ruimte ergens anders te huren’, aldus de toelichting.

Voor bijstand in geschillen met de gemeente mag evenmin het fractiebudget worden gebruikt. Raadsleden die zich tijdens een raadsperiode afsplitsen, krijgen niet meer het vaste bedrag per fractie (10.875 euro), maar het vastgestelde bedrag per raadszetel (1.362 euro). ‘Dit zorgt er ook voor dat gedurende een raadsperiode het bedrag dat de gemeente aan fractieondersteuning uitgeeft constant blijft.’

Aan de vergoeding van eenmansfracties wordt voorlopig niet getornd. Een aantal fracties vindt die verhoudingsgewijs te hoog, maar vindt het onzorgvuldig deze tijdens een raadsperiode aan te passen. Die discussie wordt later gevoerd. De wijziging in de verordening fractie- ondersteuning is op verzoek van de fractievoorzitters door het presidium gemaakt. Er was geen directe aanleiding voor het verbod om familieleden in te huren voor fractiewerk. 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Veerle van den Broek (Adviseur) op
Wat vreemd dat geen ruimte elders gehuurd mag worden. Soms is het goed voor je ontwikkeling om je als fractie even terug te trekken uit de dagelijkse omgeving en je buiten de bekende omgeving te bezinnen. Ook colleges kennen toch heisessies. Wees niet té zuinig voor uzelf, gemeenteraad.
Door Marquis de Canteclair (Civ em.) op
Van Den Bosch begint de victorie of zijn het Bossche Bollenbozen? Mevrouw May-Weggen (in Brabant o.a bekend aks CdK) huurde beide dochters in, vooral in Brussel was dat jarenlang aantrekkelijk. En hoe zit het dus met Land en Europees beleid t.a.v. de familiespekkerij?