of 59345 LinkedIn

Forum definitief buitenspel in Zuid-Holland

Een nieuw college van Gedeputeerde Staten in Zuid-Holland kan het beste worden gevormd door VVD, GroenLinks, ChristenUnie/SGP, PvdA en CDA. Dat hebben de informateurs maandagmiddag aan de Staten geadviseerd. Winnaar Forum voor Democratie lijkt daarmee definitief buiten de boot te vallen.

Een nieuw college in Zuid-Holland kan het beste worden gevormd door VVD, GroenLinks, ChristenUnie/SGP, PvdA en CDA. Dat hebben de informateurs maandagmiddag aan de Staten geadviseerd. Winnaar Forum voor Democratie lijkt daarmee definitief in de oppositiebankjes te belanden.

Voorkeursvariant

De VVD zou in een dergelijk college twee gedeputeerden mogen leveren en de overige partijen een. Als de vorming van deze voorkeursvariant niet lukt, dan is de combinatie VVD, CU/SGP, D66, PvdA en CDA ‘eveneens kansrijk’, schrijven informateur Jon Hermans-Vloedbeld (waarnemend burgemeester Noordwijk) en co-informateur Sjoerd Vollebregt (voorzitter van de Economic Board van de Drechtsteden) aan de Staten. GroenLinks wordt in deze variant dus ingeruild voor D66.

 

Inhoudelijke basis

De twee informateurs gingen aan de slag nadat VVD-coryfee Hans Wiegel er als informateur niet in was geslaagd een coalitie te vormen met in ieder geval winnaar Forum voor Democratie en VVD. Medio juni legde hij zijn taak neer nadat het CDA zich uit de onderhandelingen had teruggetrokken. Eerder hadden ChristenUnie/SGP dat ook al gedaan. De VVD trok toen het initiatief tot informatie naar zich toe. De twee nieuwe informateurs werd gevraagd te verkennen welke partijen gezamenlijk een coalitie willen vormen ‘die voldoende inhoudelijke basis heeft om te kunnen rekenen op een werkbare meerderheid in Provinciale Staten’, aldus de VVD op 17 juni.

 

Extraparlementair

Ondanks de verkiezingswinst van provinciale nieuwkomer Forum voor Democratie bij de Provinciale Statenverkiezingen van maart, heeft de partij nergens – uitgezonderd in Limburg – een plekje in GS weten te bemachtigen. In Limburg is een gedeputeerde van Forum-huize geïnstalleerd, maar in het extraparlementaire college zitten gedeputeerden op persoonlijke titel en niet namens een partij in GS.  

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Fons (IT) op
Democratie is gebaseerd op de wensen van de meerderheid. Een absolute meerderheid heeft geen enkele partij, ook FvD niet. Dat betekent dat er moet worden samengewerkt. En samenwerken betekent dat je soms dingen voor elkaar krijgt, en soms dingen moet toegeven op een ander. Daar is men in een combinatie met FvD blijkbaar niet uitgekomen.
En dan kun je als FvD aanhanger roepen dat dit partijkartel gedrag is, maar het is nu eenmaal niet anders. Gelukkig wonen er in Nederland ook heel veel mensen die niet op dit soort partijen stemmen, daardoor zullen zij nooit een absolute meerderheid krijgen en zullen ook zij moeten samenwerken met andere partijen. Zo werkt democratie nu eenmaal.
Door Pieter op
Goede zaak. Afbraakpartijen zoals Forum voor Dictatuur moet je absoluut niet willen wil je een land menselijk en leefbaar houden.
Door Jeroen op
Ja en?.
FvD was in Zuid Holland inderdaad de grootste met 16% van de stemmen, dat wil dus zeggen dat 84% van de kiezers NIET op het FvD heeft gestemd en als je dan vervolgens als FvD niet schijnt te weten dat we in een coalitieland leven waarbij je punten moet laten vallen om andere punten gerealiseerd te krijgen dan zijn de mogelijke coalitiepartners inderdaad uiteindelijk uitgepraat.
Valt me trouwens wel op dat aanhangers van de FvD en de PVV het woord ondemocratisch vaak in de mond nemen, samen hebben ze gemiddeld 25% van de kiezers achter zich wat dus een minderheid is 75 % van de kiezers stemt namelijk niet op één van beide partijen.
Door Hans op
Verbazingwekkend om te zien hoe partijen kronkelen om maar niet met FvD in een coalitie te hoeven zitten. Tot zelfs zespartijencoalities. Bewust of onbewust bevestigen ze het belangrijkste issue van Fvd: partijkartel.
Door Petra op
Gewoon blijven stemmen. Op een dag hebben we wel genoeg meerderheid.
Door Boris op
En de partij-democratie hobbelt voort.....
Gewoon hilarisch om te zien welke partijen en hoeveel er samen werken. Waarom ga ik nog stemmen? Het maakt toch geen donder uit.