Advertentie

Forse verwijten aan adres politie en gemeente Haren

Bij de Facebookrellen in Haren hebben de lokale autoriteiten grote fouten gemaakt, concludeert de onderzoekscommissie.

07 maart 2013

Bij de Facebookrellen in Haren hebben de lokale autoriteiten grote fouten gemaakt. Justitie en de burgemeester wilden de normale gang van zaken in het dorp in stand houden en beperkten daarom de mogelijkheden van de politie.

Conclusie van commissie-Cohen

Die gaf op haar beurt aan dat er genoeg agenten achter de hand waren en dat de situatie onder controle was. De politie begreep bovendien weinig van social media, waar mensen elkaar massaal opriepen naar Haren te komen. De commissie-Cohen, die de rellen onderzocht, trekt die conclusies in haar rapport dat vrijdag wordt gepresenteerd. Dat meldden RTV Noord, het Dagblad van het Noorden en de NOS donderdag.


Politie en gemeente: Niet reageren

De commissie-Cohen zegt dat het ,,niet de letterlijke woorden van het rapport'' zijn. Over de inhoud daarvan wilde een woordvoerder echter niets zeggen. De politie, de gemeente Haren en de korpsbeheerder, de Groningse burgemeester Peter Rehwinkel, wilden donderdagavond niet reageren op de uitgelekte conclusies.

Ernstige rellen

Duizenden jongeren verzamelden zich op 21 september in Haren. Dat deden ze nadat een 15-jarig meisje een uitnodiging voor haar verjaardagsfeest op Facebook had gezet. Die uitnodiging was per ongeluk bij tienduizenden gebruikers van de profielensite terechtgekomen. De avond begon ludiek, maar mondde uit in ernstige rellen. De relschoppers vernielden onder meer lantaarnpalen, verkeersborden en auto's. Het Verbond van Verzekeraars schat de totale schade op ongeveer 1 miljoen euro. Sinds de rellen zijn meer dan 100 mensen opgepakt.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

gerrie
In Amsterdan heb je nog nooit veilig kunnen rondlopen. Ook niet toen Cohen daar met de scepter zwaaide. Lekker je mond vol over hoe het een ander moet doen, hoewel ze zelf nog harder hebben lopen prutsen. Zal vast wel een goed betaald baantje zijn in zo'n commissie. Ga maar lekker door met thee drinken.
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Wat denk jij? Zouden de verantwoordelijken voor dit geschutter in Haren ook daadwerkelijk hun verantwoordelijkheid nemen?
Advertentie