of 64621 LinkedIn

Forse toename gemeentelijke open data

Het aantal datasets bij lokale overheden is tussen 1 maart 2016 en 1 maart 2017 met maar liefst 82 procent gestegen. Dat meldt minister Plasterk in een brief aan de Tweede Kamer. Het aantal datasets van decentrale overheden steeg van 1.432 naar 2.601. Daarnaast zijn er nog 986 datasets bij decentrale overheden die nog niet op data.overheid.nl geplaatst zijn.

Het aantal datasets bij lokale overheden is tussen 1 maart 2016 en 1 maart 2017 met maar liefst 82 procent gestegen. Dat meldt demissionair minister Plasterk in een brief aan de Tweede Kamer. Het aantal datasets van decentrale overheden steeg van 1.432 naar 2.601. Daarnaast zijn er nog 986 datasets bij decentrale overheden die nog niet op data.overheid.nl geplaatst zijn.

High value-datasets

Met de inventarisatie wil Plasterk de ontwikkeling van open data monitoren, stimuleren en controleren op vindbaarheid. Alle open data van de overheid is te vinden op data.overheid.nl.  Met VNG en KING is er een lijst met gemeentelijke ‘high value’ datasets opgesteld, die is inmiddels afgerond. Met de lijst kunnen gemeenten inspiratie opdoen voor hun eigen open data. Het gaat om datasets die veel hergebruikt en gebruikt worden. Behalve de stijging van 82 procent bij lokale overheden, is er in dezelfde periode ook een stijging bij de departementen geweest. Deze bedraagt 9 procent. (van 2072 datasets naar 2251 datasets).

Wob-verzoeken per e-mail weigeren onwenselijk
Plasterk informeert in dezelfde brief ook over de mogelijkheid om Wob-verzoeken per e-mail bij gemeenten in te dienen. De VNG heeft hierover naar gemeenten gecommuniceerd dat het onwenselijk is om Wob-verzoeken die per e-mail binnenkomen tegen te houden. Gemeenten deden dit meestal om misbruik van de Wob, door mails te versturen voor het innen van de dwangsom, tegen te gaan. Daar is volgens Plasterk sinds het afschaffen van de dwangsomregeling per 1 oktober 2016 geen aanleiding meer voor. ‘De VNG raadt gemeenten aan om in het kader van maximale transparantie toe te laten dat verzoeken om informatie vormvrij kunnen worden ingediend en derhalve om de indiening van dergelijke verzoeken via elektronische weg niet langer te belemmeren’, schrijft Plasterk.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Klik hier voor alle vacatures

Van onze partners