of 64621 LinkedIn

Fors verlies voor D66 Amsterdam

GroenLinks wordt veruit de grootste partij in Amsterdam. Dat blijkt uit de exitpoll van Ipsos/NOS. De partij komt uit op elf zetels. Dat waren er zes.
3 reacties

D66 was evenals in Utrecht de grote verliezer in de hoofdstad. De grootste partij in Amsterdam zakt van veertien naar negen zetels. Forum voor Democratie krijgt volgens de poll twee zetels.

GroenLinks grootste

GroenLinks wordt veruit de grootste partij in Amsterdam. Dat blijkt uit de exitpoll van Ipsos/NOS. De partij komt uit op elf zetels. Dat waren er zes.

 

Historisch

Partijvoorzitter Marjolein Meijer van GroenLinks spreekt voor de camera van de NOS van 'een historische uitslag en een geweldige kans om Amsterdam te veranderen'. Ze gaat ervan uit dat haar partij in de hoofdstad gaat besturen. 'Dat neem ik toch aan. We hebben het initiatief. Wat mensen zien is dat we een heel erg consequent verhaal hebben verteld en heel erg de verbinding hebben gezocht en dat dat zich nu uitbetaalt', aldus Meijer.

 

Tegels lichten

Nieuwkomer Forum voor Democratie krijgt volgens de poll twee zetels. Denk, ook nieuw, komt uit op drie zetels. Thierry Baudet, voorman van Forum voor Democratie (FVD), blijft optimistisch nu zijn partij op twee zetels lijkt te eindigen in de Amsterdamse gemeenteraad. 'Dit is een prachtig resultaat. Er is nog geen stem geteld, dus we moeten nog zien waar het op eindigt', zei hij in een eerste reactie. 'Maar als we twee zetels krijgen dan zijn we daar ontzettend blij mee.' FVD doet voor het eerst mee in Amsterdam en stond in de peilingen op vier zetels. In de zaal klonk gejuich nadat de eerste prognose bekend was gemaakt en de partij lijkt uit te komen op twee plekken in de gemeenteraad. 'Als we twee zetels in de raad hebben, kunnen we al zo ontzettend veel doen. Kunnen we al zoveel aan het licht brengen, zoveel spaken tussen de wielen steken, zoveel tegels lichten.'

 

Te grote jas

Bij1, de partij van Sylvana Simons, zou op één zetel uitkomen. 'We zijn heel blij dat GroenLinks het bestuur gaat leiden. Dat biedt perspectieven voor ons. We willen onze principes hooghouden en tegelijk niet een te grote jas aantrekken. Maar we lopen zeker niet weg voor onze verantwoordelijkheden', zei Simons. Lijsttrekker Mourad Taimounti van DENK was aangenaam verrast door de voorlopige verkiezingsuitslag in Amsterdam. 'Het is de eerste keer dat we meedoen en dan pakken we gelijk al drie zetels, zei Taimounti voor de zender AT5. 'We hebben het samen gedaan. Ik ben heel trots dat ik deel mag uitmaken van deze familie.' (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Hans (afdelingsmanager) op
Het is anders wel een krakkemikkige organisatie daar in Amsterdam! Het stemmen tellen duurt tot vrijdag(!) en komen er een paar burgers (Baudet & Hiddema) kijken, wat ieders goed recht is, dan blijken ze de Kieswet ook al niet te kennen....
Door Karel (ambtenaar) op
De kiezer heeft gekozen, die kiezer heeft gestemd. de kiezer heeft gelijk. Toch zie ik gevaarlijke ontwikkelingen.
Door Spijker (n.v.t.) op
Nog opmerkelijker: het afblazen van de zgn. sleepwet. Het toont vooral dat (ook) veel kiezers het vertrouwen in deze Overheid (Rutten-Kabinetten) hebben verloren. Denk o.a. aan: het niet nakomen verkiezingsbeloften, AOW-problematiek, Oekraïne-referendum, langdurige stilstand pensioenen, wet Hillen e.d..