Advertentie

Formatie Maasdriel mislukt

Het is de formateurs Arno Korsten en Dick de Cloe niet gelukt om een nieuw college te vormen in Maasdriel en daarnaast de gemeenteraad te ‘verversen’.

20 april 2011

Oud zeer

Hun poging strandde op het oude zeer, dat de lokale politiek in de Gelderse gemeente al jaren gijzelt. Ondanks een reeks mooie beloften is er niets veranderd, hebben ze laten weten in hun vandaag gepubliceerde verslag.

 

Oude vossen

De door de raad omarmde oplossing om een bredere coalitie te vormen door toetreding van het CDA in het college (nu VVD, Samen Sterk Maasdriel, PvdA) strandde. Over vernieuwing van de gemeenteraad door het terugtreden van enkele ‘oude vossen’ bleek geen overeenstemming te bereiken. Volgens Korsten (bijzonder hoogleraar bestuurskunde van de lagere overheden aan de Universiteit Maastricht) en De Cloe (oud Tweede Kamerlid voor de PvdA en oud-burgemeester) domineerden ‘persoonlijke aspecten de discussies’. Aan beleidsvraagstukken zijn de formateurs niet toegekomen.

 

Opdracht teruggelegd

De ‘wijze mannen’ hebben hun opdracht nu terug gelegd. Hun verslag zal donderdag worden besproken door de raad. ‘Hoe dit resultaat geplaatst kan worden in het licht van de door de vier Maasdrielse wethouders bij de commissaris van de Koningin verkregen toezegging is een afweging die we aan de gemeenteraad overlaten’, aldus De Cloe en Korsten.

 

Laatste kans

Korsten en De Cloe deden een informatieronde en later een formatiepoging op verzoek van de vier Maasdrielse wethouders (die ontslag namen en demissionair zijn). De wethouders hadden commissaris van de Koningin Clemens Cornielje gevraagd om een ‘laatste kans’, alvorens overgegaan wordt tot zwaardere middelen om de bestuurbaarheid van Maasdriel te herstellen.

 

Regeringscommissaris

Die maatregelen lijken een stuk dichterbij. Minister Donner van Binnenlandse Zaken dreigde een regeringscommissaris aan te stellen als de Maasdrielse politiek er zelf niet uitkomt, waarmee de raad buitenspel en de gemeente onder curatele staat. Ook de mogelijkheid tot samenvoeging of ambtelijke samenwerking met Zaltbommel is geopperd. Korsten zelf pleitte voor een ‘bestuursschout’, een zwaargewicht als waarnemend burgemeester, die extra bevoegdheden krijgt en direct rapporteert aan Donner. Het is de formateurs opgevallen dat de politieke kemphanen beleidsinhoudelijk niet eens sterk van mening verschillen, maar dat de crisis puur vastzit op persoonlijke tegenstellingen.  

 

Uitweg

Vrijdag wordt CvdK Cornielje officieel geïnformeerd. Die zal op zijn beurt verslag uitbrengen aan minister Donner. Er is nog één uitweg voordat de hogere overheden  de teugels overnemen: dat de raad donderdag over z’n eigen schaduw heen stapt en tot inkeer komt.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Stefan Koster / geen
Johan van Oldebarneveld zei op het schavot tegen zijn beul: "maak het kort".
Datzelfde advies zou ik willen meegeven aan de Commissaris van de Koningin en aan de Minister van Binnenlandse Zaken.
Benoem snel een regeringscommissaris en laat deze in samenwerking met de provincie ijlings gaan werken aan de opheffing van deze schandvlek die zich nog gemeente mag noemen.
Advertentie