of 64621 LinkedIn

Fons Jacobs: 'Te weinig oog voor impact beveiliging'

De bestuurder die wordt beveiligd bij bedreigingen wordt tegelijkertijd een beetje aan zijn lot overgelaten, stelt de afzwaaiende burgemeester Fons Jacobs van Helmond.

De bestuurder die wordt beveiligd bij bedreigingen wordt tegelijkertijd een beetje aan zijn lot overgelaten, stelt de afzwaaiende burgemeester Fons Jacobs van Helmond. Niemand vroeg in zijn situatie hoe het eigenlijk met hem ging.

Energie
De Helmondse burgemeester kreeg van eind 2010 tot augustus 2011 ruim negen maanden persoonlijke bewaking, nadat uit het criminele (drugs-)circuit serieuze bedreigingen aan zijn adres waren geuit. "Het was een periode die erg veel energie vrat", zegt hij desgevraagd. "Het lijkt of je normaal functioneert, maar zoiets vreet energie, ook van je directe omgeving." Er stond enige tijd een zwaarbewapende eenheid van de politie voor de deur en hij moest ook een tijdje met zijn vrouw onderduiken.

Flarden invullen
Die periode van negen maanden duurde ook erg lang, zegt Jacobs. "Het probleem is dat je dan het directe contact met de mensen verliest." Jacobs heeft zelf ook nooit helemaal te horen gekregen wat precies de aard van de bedreigingen was, al is dat later wel iets duidelijker geworden. "Men wilde mij niet angstig maken, maar je hoort toch dingen en je gaat zelf de flarden invullen."

Beveiliging zelf was goed
Jacobs, die zijn bedenkingen hierover aankaartte in zijn afscheidsinterview met het Eindhovens Dagblad, zegt absoluut geen kritiek te hebben op de beveiligers zelf. "Deze mensen hebben op een geweldig correcte manier voor mijn beveiliging gezorgd. Maar in bestuurlijke organen, zoals bij het openbaar ministerie of de top van de politie, zitten gewoon geen mensen die gewend zijn naar dat aspect te kijken. Het slachtoffer heeft eigenlijk recht op meer informatie."

Geen directe oplossing
Wat er precies moet gebeuren om dit aspect beter onder de aandacht te krijgen, weet hij nog niet echt. Van het plan hierover een boek te schrijven is het niet gekomen en hij wilde eerst zijn ambtsperiode goed afronden. "Ik heb dat proces nog niet helemaal verwerkt en mijn gedachten daarover nog niet geordend." Maar met ambtsdragers die nu met beveiliging te maken krijgen (zoals onlangs burgemeester Aleid Wolfsen van Utrecht) zou hij graag zijn ervaringen persoonlijk delen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Verdonschot (Financieel medewerker) op
Krokodillentranen van jacobs! En inderdaad het wordt niets met Helmond als bestuurders van Helmond wegkijken bij homohaat, mishandeling, bedreiging en hetze voering. Zie ncrv document homopesten van frans bromet.
Door ellen op
Of het slachtoffer RECHT heeft op meer informatie, durf ik niet zo te zeggen. Maar als het die behoefte heeft, lijkt me dat ook al een goede reden om de werkwijze eens goed onder de loep te nemen. Het kan toch niet de bedoeling zijn om iemand alleen fysiek heel te houden en geen oog te hebben voor wat het psychisch met iemand doet om bedreigd te worden.