of 59329 LinkedIn

FNV: ‘Stop intern vandalisme tegen ambtenaren’

Ambtenaren van Justitie & Veiligheid proberen met regelmaat onderzoek van het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatiecentrum (WODC) te beïnvloeden. Ruim één op de vier WODC-onderzoekers geeft aan daar last van te hebben. Vakbond FNV spreekt van ‘intern vandalisme.’

Ambtenaren van Justitie en Veiligheid proberen met regelmaat onderzoek van het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatiecentrum (WODC) te beïnvloeden. Ruim één op de vier WODC-onderzoekers geeft aan daar last van te hebben. Vakbond FNV spreekt van ‘intern vandalisme.’

Dat ruim een kwart van de WODC-onderzoekers de afgelopen twee jaar te maken heeft gehad met ongewenste beïnvloeding vanuit het ministerie is de conclusie van de speciale onderzoekscommissie Hertogh. Vanuit het ministerie werd onder andere gestuurd om onderzoeksvragen weg te laten of te veranderen en conclusies aan te passen. Dat gebeurde vooral bij onderzoek naar politiek gevoelige onderwerpen.

 

Onveiligheid medewerkers

Het rapport van de commissie Hertog was het derde onafhankelijke onderzoek naar ambtelijke beïnvloeding van het WODC. Aanleiding voor de onderzoeken was een reportage van Nieuwsuur over de schadelijke praktijken bij het onderzoekscentrum, eind 2017. ‘We zijn het intern ‘vandalisme’ tegen ambtenaren spuugzat,’ reageert Yntse Koenen van FNV Overheid op het gisteren gepresenteerde rapport van Marc Hertogh. 'Er moet een eind komen aan de interne onveiligheid van medewerkers. Medezeggenschap en vakbonden moeten nadrukkelijk bij dit onderwerp worden betrokken.’

 

Straffen

In november 2018 bracht FNV Overheid zelf het onderzoek Integriteit bij de Rijksoverheid naar buiten. Eén van de conclusies was dat één op de zes ambtenaren regelmatig door leidinggevenden onder druk wordt gezet om niet integer te handelen. Koenen: ‘Wat ons betreft valt het onder druk zetten, zoals ook bij het WODC gebeurt, onder plichtsverzuim. Hierop staan disciplinaire maatregelen. We horen regelmatig dat deze straffen makkelijker worden gegeven aan medewerkers onderin de organisatie. Bij hogere niveaus wordt er disciplinair weinig ingegrepen, zo lijkt het. We willen weten of er inderdaad verschillend met disciplinaire maatregelen wordt omgegaan. Dat kan en mag niet, de veiligheid van alle ambtenaren moet worden gewaarborgd.’

 

Feiten verdraaien

De vakbond gaat dat in het volgend overleg met de secretaris-generaal van het ministerie aan de orde stellen. 'Ambtenaren moeten onkreukbaar zijn om het werk voor ons land goed te kunnen doen. Als zij worden aangezet tot het verdraaien van feiten dan moet vanaf de top van het ministerie hard worden ingegrepen. En ook het sturen op onafhankelijk onderzoek door de leiding van het ministerie moet worden uitgebannen’, aldus Koenen.

 

Verhuizing

In een reactie op het rapport van de commissie Hertogh heeft minister Grapperhaus (CDA, Justitie & Veiligheid) maatregelen aan om de onafhankelijkheid van het WODC te waarborgen. Zo wil hij onder meer de juridische status van het onderzoekscentrum in een ministeriële regeling vastleggen en het instituut verhuizen naar een plek buiten het Justitiegebouw.


 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Spijker (n.v.t.) op
Het wordt tijd dat een CDA-minister een einde maakt aan de VVD trucs van de VVD-premier (Rutte) en de VVD-ministers (Opstelten en Van der Steur). Bonter kunnen ze het niet maken in het huidige Kabinet.
Door Edmond van Ooijen (Lid Ledenparlement Fnv) op
@Ton u suggereert iets dat mij als Ledenparlementariër van FNV triggert. Volgens u is de contemporaine rozenoorlog tussen SP’ers en PvdA-aanhangers uitgebroken. Als lid van 50 Plus zou ik het op prijs stellen als u ditnader uitvoeren doeken doet, zodat ik daarmee mijn voordeel kan doen.
Door Ton op
De FNV is zelf een organisatie die ook niet vies is van intern vandalisme. De richtingenstrijd binnen de FNV tussen de Tomaten en de Rozen is daar helaas het levende bewijs van.