Advertentie

Floriade bindt Noord-Limburg

De vele miljoenen overheidsgeld die in de Floriade zijn gestoken, zijn vooral een investering in het gevoel van Noord-Limburg.

02 april 2012

De vele miljoenen overheidsgeld die in de Floriade zijn gestoken, zijn vooral een investering in het gevoel. ‘Hier kon namelijk nooit iets’, zegt burgemeester Hubert Bruls (Venlo).

Beatrix 

Koningin Beatrix opent deze week de wereldtuinbouwtentoonstelling in Venlo. Het evenement, dat één keer in de tien jaar wordt gehouden, vergde een investering van 85 miljoen euro. De provincie en de regio zitten er elk voor 15 miljoen euro in, sponsors voor 10 miljoen euro. Kaartverkoop en horecaopbrengsten moeten voor de rest zorgen. Tot 7 oktober verwachten de organisatoren namelijk gemiddeld 20.000 bezoekers per dag.

 

Welvaartseffect

De Rabobank becijferde eerder dat het evenement het regionale bedrijfsleven in Noord-Limburg 225 tot 280 miljoen euro aan omzet gaat opleveren. Daarnaast zou er nog eens sprake zijn van een bedrag van 166 miljoen euro aan ‘welvaartseffect’. In geld is het nauwelijks te meten, maar wat de expo de regio vooral moet gaan opleveren, is wereldwijde naamsbekendheid. Het moet, zoals dat heet, Noord-Limburg op de kaart zetten.

 

Imago

‘Als Greenport, als belangrijk agribusiness-centrum. Het geeft ons de kans om te laten zien dat er veel mogelijk is hier’, zegt Bruls. ‘Er is hier veel tuinbouwbedrijvigheid en er is ruimte voor nog veel meer. Je kan hier zo een tweede Maasvlakte aanleggen. Land genoeg, dat ook nog eens een stuk goedkoper is dan in het westen van het land. En het is makkelijk bereikbaar, met een breed Duits achterland. Tja, we hebben niet zo’n sterk imago. Nee, zwart is het niet, maar wel grijs. En we willen graag dat het groen wordt. De Floriade, compleet opgezet volgens duurzame principes, gaat daarbij helpen.’

De verlossing van dat kleurloze imago is wat Bruls betreft de grootste winst van de Floriade. ‘Jongen, kijk nou eens naar die toren! Als je die vanaf de snelweg ziet… Dat is uniek. Zoiets heb je hier niet, nergens. Hier in Noord-Limburg kon namelijk nooit iets. Hier heerst de mentaliteit van voetjes aan de grond, het gevoel ook van anderen kunnen het beter. Maar wat nu tot stand is gekomen, dat sterkt het geloof in eigen kunnen enorm’, zegt hij.

 

Totempaal

Zo bezien, vindt Bruls die investering van acht miljoen euro door de gemeenten in de regio ‘relatief weinig.’ Het is in zijn ogen vooral een investering in het gevoel. ‘Dat is ontzettend belangrijk, ook om volgende stappen te kunnen zetten. Er zijn nu al geluiden als: ‘‘wat zullen we over tien jaar doen?” en “zullen we ook de volgende Floriade gaan doen?” Ik weet niet of dat laatste zo verstandig is, maar het geeft aan dat het naar meer smaakt. Er is duidelijk behoefte om een nieuwe totempaal neer te zetten.’

 

Herindeling

Binnen de Limburgse grenzen heeft de Floriade volgens Bruls nu al veel goeds gebracht. Vooral in bestuurlijk opzicht. ‘Ik ben er zeker van dat zonder die Floriade de herindeling in deze regio een stuk moeilijker was geweest. Dat proces is hier redelijk geruisloos verlopen. Tien jaar geleden was het onvoorstelbaar dat die gemeenten zouden fuseren. Dat vermoedde de burgemeester van Sevenum bijvoorbeeld ook. Die dacht, ik hou een referendum om de fusie tegen te houden. Want zoals je weet, is de uitkomst van een referendum meestal negatief. Weet je wat de uitkomst was? 60 procent bleek voor herindeling. Die zei: “Laat maar gebeuren.”  De organisatie van de Floriade heeft naar mijn idee daar zeker aan bijgedragen. Ambtenaren, wethouders en burgemeesters zaten heel vaak met elkaar aan tafel voor overleg. Elk volgende overleg werd leuker. Er zijn veel contacten ontstaan, ook tussen burgemeesters van de ene stad met wethouders van de andere stad. Dat was heel lang niet zo gewoon als het klinkt. Vaak was het toch burgemeesters onder elkaar’, zegt Bruls. ‘Elkaar treffen, samenwerken is o, zo belangrijk.’

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie