of 60775 LinkedIn

Flevoland heeft geen zin in fuseren

Een belangrijk bezwaar in Flevoland tegen de fusie met Noord-Holland en Utrecht is dat de inrichting van Flevoland na 25 jaar nog helemaal niet klaar is.
5 reacties

De provincie Flevoland is ,,niet positief'' over de plannen van minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken om Noord-Holland, Utrecht en Flevoland samen te voegen tot één megaprovincie. Gedeputeerde en Provinciale Staten koersen liever op behoud van de zelfstandigheid van de jongste provincie van Nederland.

Geen visie
Dat heeft een woordvoerster van de provincie dinsdag gezegd. Flevoland vindt dat Plasterk maandagavond tijdens zijn bezoek aan Noord-Holland nog steeds geen onderliggende visie op de vorming van een megaprovincie heeft laten zien. ,,Hij heeft hier de handen nog niet op elkaar gekregen.''

Niet gebaat bij opschaling
Een belangrijk bezwaar tegen de fusie is in Flevoland dat de inrichting van het 'nieuwe land' na 25 jaar nog helemaal niet klaar is. ,,Dat is een specifieke taak voor deze provincie en die is beslist niet gebaat bij bestuurlijke opschaling.''
 

Overzichtelijk

Flevoland is nu een heel overzichteliijke provincie met 6 gemeenten, een waterschap en een geïsoleerde ligging met rondom water. Opgaan in een landsdeel met ruim 80 gemeenten spreekt de Flevolanders in meerderheid niet aan. ,,De Staten hebben de mogelijkheid voor het houden van een referendum zoals in Utrecht nog even opengehouden. De minister zal echt met een verdiepingsslag moeten komen.''

Plasterk praat dinsdagavond met de Utrechtse provinciebestuurders over de voorgenomen fusie. Op 27 februari komt hij naar Flevoland.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Joke van der Ham op
De bedoeling was toch dat een deel van Flevoland zou fuseren met Noord-Holland en Utrecht (en de rest van Flevoland met Overijssel)?
Door Bart Claessen (landschapsarchitect) op
Het samenvoegen van provincies is meer dan alleen een bestuurlijk managerieke opgave. Dit dossier raakt een eeuwenoude culturele identiteit. Mensen voelen zich Fries, Limburger of Zeeuw.
Door Nobby (animal cop) op
Plassterk moet gewoon doorpakken en sterke provincies maken of ze opheffen.
Friesland, Groningen, Drenthe en Kop Overijssel met NOP bij elkaar.
NH, Utrecht en Flevoland (zonder NOP) bij elkaar.
Rest Overijssel en Gelderland bij elkaar.
Brabant en LImburg bij elkaar.
ZH en Zeeland bij elkaar.
Sterke provincies met harde taken en stevig gezag op de klassieke overheidstaken (openbare orde, veiligheid, hulpverlening bij rampen en ongevallen, drugs- en alcohol aanpak en handhaving (moet weg bij de gemeenten). Aantal statenleden en gedeputeerden halveren t.o.v. nu.
Door Karel Makreel op
Flevoland is tegen fusie.
Noord-Holland is heel kritisch.
En Utrecht wil een referendum.

Denkt Plasterk nu werkelijk dat per 1-1-2015 de megaprovincie een feit is ?
Door Pauline (Lodewegens) op
Plasterk komt in maart naar Flevoland op 27; 28! Ff aanpasse.