Ook maandagavond worden er nog paasvuren aangestoken, vooral in het oosten van het land. De traditionele paasvuren in Duitsland en enkele plaatsen in het oosten van Nederland hebben zondag op veel plaatsen tot stankoverlast geleid. Ook in het westen van het land was de brandlucht de hele dag te ruiken en op een aantal plekken was de luchtkwaliteit slecht.


Gezondheidsklachten

Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) adviseert iedereen om het inademen van rook te vermijden. Een verhoogde concentratie fijnstof in de lucht kan - samen met andere luchtverontreiniging - leiden tot een verminderde longfunctie, verergering van astma en COPD en een toename van luchtwegklachten als piepen, hoesten en kortademigheid.

 

Traditie

Het Longfonds spreekt van een 'een traditie die sommige mensen heel mooi vinden, net als vuurwerk. Maar als je gezondheidsklachten hebt, vind je het niet zo mooi'. Een woordvoerster ziet dit weekend ook op social media klachten van mensen.


Discussie

Het organiseren van de vreugdevuren wordt moeilijker doordat er steeds minder vrijwilligers zijn. Daarnaast komen houtvuren steeds meer in een kwaad daglicht te staan vanwege de luchtverontreiniging. En dit jaar kampen de organisaties met een overaanbod aan hout. Gemeenten hebben meer moeite de traditie overeind te houden. Ze kampen met een tekort aan vrijwilligers om het evenement veilig te organiseren. Zo heeft de vrijwillige brandweer van Nieuwleusen besloten het paasvuur te schrappen. Want het gaat niet alleen om de dag dat het vuur wordt ontstoken. (ANP/Binnenlands Bestuur)