Advertentie

Felle strijd tussen stemhulpen

De stemhulpen StemWijzer, Kieskompasen De StemVan vechten in het kader van de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2014 om de gunst van de gemeenten.

23 december 2013

Drie stemhulpen vechten in het kader van de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2014 om de gunst van de gemeenten. StemWijzer en Kieskompas hebben concurrentie gekregen van De StemVan. Zo’n honderd gemeenten hebben één van de instrumenten inmiddels aangeschaft.

Stemtest en ideeëngenerator
DeStemVan is de nieuwste speler op de kieshulpenmarkt. Het is samengesteld door Necker van Naem, het bureau dat bij de vorige raadsverkiezingen nog betrokken was bij Kieskompas. ‘DeStemVan is gebaseerd op de DeStemVanVlaanderen. Het is meer dan een stemtest, het is ook een ideeëngenerator. Het instrument stelt gemeenten in staat om de stem van de burger te betrekken bij het beleid. Ook na de verkiezingen.

Wetenschappelijk verantwoord
Vooral de politieke partijen kunnen er ook hun voordeel mee doen,’ vertelt projectleider Gert-Jan Broer.

Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen was Kieskompas met 1,2 miljoen kiezers volgens hem het meest geraadpleegd. ‘Het is de enige wetenschappelijk verantwoorde stemhulp,’ stelt Kieskompas-directeur André Krouwel.  Ook de oudste stemhulp StemWijzer claimt de meest geraadpleegde stemhulp bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen te zijn met 1,35 miljoen bezoekers.

Service aan bewoners
Gemeenten blijken echter terughoudend bij het afnemen van het instrument. Een stemhulp kost al gauw 10.000 euro. Maar er zijn gemeenten die er twee laten maken, zoals Rotterdam en Utrecht. Utrecht heeft voor twee stemhulpen gekozen omdat beide stemhulpprogramma’s veel gebruikt worden in de gemeente. ‘Als service aan onze bewoners’, laat communicatieadviseur Eveline Strouken weten.

Altijd een stemadvies
Ook Rotterdam promoot twee stemhulpen in. Volgens hoofd communicatie en dienstverlening van de gemeente, Patrick Schouteten, hebben Kieskompas en StemWijzer zich in het verleden bewezen. ‘Heel veel kiezers raadplegen in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen en op de verkiezingsdag de websites van de stemhulpen. Veel geïnteresseerden komen rechtstreeks via de site van of Kieskompas of de StemWijzer bij de gemeente terecht. Het maakt niet uit voor welke hulp er gekozen wordt. De bezoeker krijgt zo altijd een stemadvies,’ aldus Schouteten.

Hogere opkomst
Volgens Krouwel is een stemhulp het beste communicatiemiddel om tot een hogere opkomst te komen. ‘Geen enkel campagnemiddel heeft per uitgegeven euro zo’n groot effect op de opkomst. Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat het gebruik van een stemhulp de opkomst met 2 tot 13 procent verhoogt. Ik vind het onbegrijpelijk dat gemeenten zo terughoudend zijn om de hulp van een stemhulp in te roepen’, aldus Krouwel.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie