of 63082 LinkedIn

‘FC Emmen is het uithangbord van Drenthe’

Als het aan Emmens burgemeester Eric van Oosterhout ligt, leidt de Hunebed Highway N34 clubs als PSV en Ajax, en zelfs zijn oude liefde Feyenoord, straks naar de ‘hel van Drenthe’.

Aan de vooravond van FC Emmen tegen De Graafschap spreken de burgemeesters Van Oosterhout en Boumans over hun liefde voor voetbal, promotie naar de eredivisie en het belang daarvan voor hun gemeente.


De hel van Drenthe

Als het aan burgemeester Eric van Oosterhout ligt, leidt de Hunebed Highway N34 clubs als PSV en Ajax, en zelfs zijn oude liefde Feyenoord, straks naar de ‘hel van Drenthe’. Een hel in De Oude Meerdijk van FC Emmen wel te verstaan, want rond het voetbalstadion zijn ‘de vriendelijkheid en de gemoedelijkheid gebleven’, aldus een radioverslaggever van de NOS pal voor de eerste thuiswedstrijd van de FC in de eredivisie.


Stadion opgekalefaterd  

Aardige woorden voor een stad in een uithoek van het land, die 14 miljoen investeert in zijn binnenstad en waar Wildlands Adventure Zoo verlies lijdt. De provincie maakte na Emmens promotie niet voor niets 500.000 euro over naar de gemeente om het stadion op te kalefateren. ‘FC Emmen is het uithangbord van Drenthe; dat doet wat met de gemeente’, glundert Van Oosterhout (57).

 

Goud waard
Voor de voetbalfanaat Van Oosterhout is FC Emmen niet alleen een sportief genot, voor de bestuurder Van Oosterhout is de club ook goud waard. ‘Voetbal levert goede contacten op’, zegt hij. Voordat Van Oosterhout vorig jaar naar Emmen kwam, was hij tien jaar burgemeester in Aa en Hunze geweest, dus men kende hem wel zo’n beetje, maar bij een voetbalclub leer je alle rangen en standen in de gemeente kennen. De burgemeester: ‘Ik loop op de bovenste verdieping tussen mensen uit het bedrijfsleven, ik ben op de eerste verdieping waar mensen een kaartje hebben voor de hoofdtribune, ik ga langs bij de supportersvereniging. Ik open binnenkort hun nieuwe supportershome. Op alle niveaus hoor je wat.’

 

Projectleider

Om de overgang van FC Emmen, dat 33 jaar in de eerste divisie speelde, naar de eredivisie in goede banen te leiden, benoemde burgemeester Van Oosterhout dit voorjaar snel een projectleider ‘met passie voor voetbal’, die op pad ging langs de provinciale clubs in Zwolle, Groningen, Leeuwarden en Doetinchem. ‘We hebben de kennis opgehaald bij de collega’s. De politie deed hetzelfde. Ze hebben ook een regionaal rondje gemaakt en hebben twee mensen ingehuurd van de landelijke politie. In drie maanden tijd ga je toch van 1.500 man publiek tegen Helmond Sport naar zeventien uitverkochte thuiswedstrijden, met clubs als Ajax en Feyenoord, en dat zijn niet allemaal koorknapen.’

 

Stevige gesprekken

Van Oosterhout kent inmiddels iedereen in De Oude Meerdijk en iedereen kent hem. De betrokkenheid is groot en de lijntjes zijn kort. Hoe ver ga je daarin? De burgemeester: ‘Ik ben supporter en ik ben Eric, maar ik ben ook de burgemeester van Emmen. Dat is belangrijk, want in de bestuurskamer moet je stevige gesprekken kunnen voeren. Vorig jaar wilden ze hier in de seizoensvoorbereiding tegen een Engelse club spelen. Dat wilde ik absoluut niet, want met iedere Engelse club krijg je gesodemieter. Dat moet je als burgemeester toch de directeur over de tafel trekken. Het mooie is: in deze oefencampagne heeft Emmen vooral in de regio gespeeld. “Je had wel gelijk met die Engelsen”, zeiden ze.’

 

Lees het hele interview met Eric van Oosterhout deze week in BB16 (inlog)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Mario op
Wat is dat toch, dat superioriteitsgevoel dat 'redacteur' Martin Delaere in dit artikel laat doorschemeren, door een denigrerende toon aan te slaan over Emmen en Drenthe. Zelf proberen te 'scoren' door anderen als minderwaardig weg te zetten. En noemt zich zelf dan professioneel... Geen niveau voor Binnenlands Bestuur.
Door J.Berg (-) op
Welke zichzelf respecterende journalist denkt er nu te scoren met de tendentieuze opmerkingen over Emmen onder de kop: stadion opgekalefaterd....
Waarom schrijf je dit? Gewerkt bij Story of Privé?
Door Spijker (n.v.t.) op
Gemeenschapsgeld, opgebracht door Nederlandse burger, is helemaal niet bestemd voor prof voetbalclubs. Die moeten hun eigen broek ophouden. Het is idioot als provinciale besturen daarin investeren. M.i. moet de Rijksoverheid veel kritischer zijn op dit soort beslissingen en deze gewoon terugdraaien.

Vacatures

Klik hier voor alle vacatures

Van onze partners