of 62284 LinkedIn

Ex-burgemeester Heijmans schond gedragscode

De toekenning van COA-geld is 'op een slordige en onzorgvuldige wijze' verlopen, aldus Berenschot. Het handelen van de burgemeester is daarmee onzorgvuldig geweest, aldus het rapport.
2 reacties

Jos Heijmans, voormalig burgemeester van Weert, heeft geld overgemaakt naar een stichting waarvan hijzelf voorzitter was, zonder dat hij daarvoor een mandaat had. Daarmee schond hij de gedragscode van de gemeente Weert, concludeert onafhankelijk onderzoeksbureau Berenschot in een dinsdagavond gepubliceerd rapport over de integriteit van de burgemeester.

Slordig
Heijmans was voorzitter van de stichting International Award for Young People. Het toekennen van geld aan deze stichting was een van de zeventien projecten waaraan COA-geld, bestemd voor de opvang en begeleiding van asielzoekers, werd besteed. De burgemeester was niet bevoegd deze zogenoemde COA-gelden, bedoeld als ondersteuning voor de asielzoekerscentra, uit te geven.

De zeventien projecten zijn allemaal onderzocht door Berenschot. Bij slechts een derde van deze projecten heeft het college van burgemeester en wethouders een besluit genomen, bij twee derde niet. Daarmee is de toekenning van COA-geld 'op een slordige en onzorgvuldige wijze' verlopen, aldus Berenschot. Het handelen van de burgemeester is daarmee onzorgvuldig geweest, aldus het rapport.

Belangenverstrengeling
De bevoegdheid om subsidies te verlenen, is aan het college van B en W, en niet aan de burgemeester, aldus Berenschot. Zeker waar het gaat om de toekenning van een subsidie aan een stichting waarvan hij zelf voorzitter was, is de schijn van belangenverstrengeling ontstaan en is niet gehandeld in lijn met de gedragscode. De burgemeester nam zelf het besluit om te subsidiëren, terwijl hij daartoe niet bevoegd was.

Bij het binnenhalen van een bedrijf om zijn stichting te sponsoren, heeft Heijmans geen sturende rol gehad. Daar is niks mis mee, aldus het rapport. Ook de aanstelling van PvdA-raadslid Fanida Kadra als medewerkster van de stichting, is volgens de regels verlopen.

Ziek gemeld
Heijmans liet dinsdagavond via Twitter weten dat hij woensdagavond zal reageren tijdens een vergadering van de gemeenteraad over het rapport. Hij heeft inmiddels te kennen gegeven niet langer burgemeester te willen zijn van Weert. Hij heeft zich ziek gemeld. De raadsvergadering woensdagavond wordt geleid door waarnemend burgemeester Ina Leppink.

Het onderzoek volgde op publicaties in De Limburger. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Herman op
Aanvullend op Myco. Betrek dan meteen de mede-collegeleden als medeplichtigen in het onderzoek. Zij wisten immers dat er een AZC en COA-gelden waren. En dat het niet de kaboutertjes waren die die gelden beheerden. Jaren niets van gezegd.
Door Myco op
Het OM zou zich hier over moeten buigen. Een bestuurder die niet bevoegd is om subsidie te geven, dat vervolgens toch doet en wel aan zichzelf. Dat is voldoende voor een onderzoek naar de strafbaarheid van deze handeling.

Vacatures

Van onze partners