of 64120 LinkedIn

Eva Knies: ‘Thuiswerk aanzet tot carrièrebeslissingen’

Eva Knies, hoogleraar strategisch human resource management bij bestuurs- en organisatiewetenschap van de Universiteit Utrecht, verkent de gevolgen van de corona-crisis voor werk en werkenden, met nadruk op de publieke sector. Naast negatieve gevolgen, zoals werkdruk, heeft de corona-crisis ook positieve gevolgen, en het zou volgens haar mooi zijn als we dat overhouden aan de crisis.

In korte minicolleges van ongeveer 8 minuten bespreken hoogleraren bestuurskunde uit Nederland en Vlaanderen wat de corona-crisis betekent voor de bestuurswetenschap en omgekeerd wat de bestuurswetenschap betekent voor het begrip van de crisis en voor handelingsgevolgen. Het betreft een initiatief van de Vereniging voor Bestuurskunde (VB).

Eva Knies, hoogleraar strategisch human resource management bij bestuurs- en organisatiewetenschap van de Universiteit Utrecht, verkent de gevolgen van de corona-crisis voor werk en werkenden, met nadruk op de publieke sector. Naast negatieve gevolgen, zoals werkdruk, heeft de corona-crisis ook positieve gevolgen, en het zou volgens haar mooi zijn als we dat overhouden aan de crisis. Ten eerste is er in maatschappelijk opzicht een herwaardering ontstaan voor professionals in de publieke sector. Naast financiële beloning is zulke waardering van groot belang voor publieke professionals. Ten tweede is werk in meer organisatorisch opzicht ingrijpend veranderd: het vindt op afstand plaats, met grote verschillen tussen medewerkers. ‘Dat vraagt om individueel maatwerk’, aldus Knies. Leidinggevenden moeten blijvend het gesprek aangaan en informeren naar de individuele behoeften om er – indien nodig – ondersteuning bij te kunnen geven. Dat is belangrijk voor zowel het welzijn als het presteren van de werknemer. Ten derde wordt er volgens de hoogleraar door het thuiswerken op individueel niveau meer gereflecteerd op werk en loopbaan door er letterlijk fysiek afstand van te hebben. ‘Dat geeft ruimte voor reflectie’, zegt Knies. Dat is iets dat waardevol is, maar vaak niet gebeurt. Mensen kunnen erachter komen dat ze hun werk echt heel erg leuk vinden, of op een punt komen hun loopbaan een andere richting uit te sturen. ‘Dat kan leiden tot carrièrebeslissingen’, zegt Knies.


Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.