of 62284 LinkedIn

Eurocommissaris: steun aan media via ESF

Věra Jourová
Věra Jourová

Eurocommissaris Vera Jourová roept de lidstaten in de EU op om de media te ondersteunen. Dat kan via inzet van middelen van het ESF+, het Europees Sociaal Fonds.

In Nederland hebben vooral lokale en regionale media en hyperlocals het zwaar door inzakkende advertentiemarkten en worden met name fotojournalisten en freelancers zwaar getroffen.

Staatssteun
Eurocommissaris Jourová, vice-president voor waarden en Transparantie, roept via Twitter op tot actie. ´Meer dan ooit hebben journalisten hun cruciale rol laten zien, voor democratie, om verslag te doen, feiten te checken en te informeren. We hebben extra instrumenten aan de lidstaten gegeven om de mediasector te ondersteunen. We moeten gezamenlijk handelen.´

Staatssteun is mogelijk voor noodlijdende media. Om oneerlijke concurrentie tegen te gaan, is dat aan strenge regels gebonden. Maar door de corona-crisis zijn die regels voor beurzen, leningen, garanties en subsidies tijdelijk versoepeld. Maar ze moeten wel getoetst worden aan het EU-recht. In Brussel wordt gezegd dat de toetsing voor staatssteun ‘erg snel’ wordt verwerkt. Verder gaat Brussel zo soepel mogelijk om met de begrotingsregels waaraan de lidstaten zich hebben gebonden. Daarnaast is er een nieuw instrument, Sure, om arbeidstijdverkortingen te financieren. Dat genereert 100 miljard euro aan goedkope leningen.

Geld op
Ook kan ESF+ worden ingezet voor de media. In Nederland biedt dat nu geen soelaas, omdat het geld voor ESF+ op is. Hoe dat volgend jaar uitpakt, valt nog te bezien: de Europese begroting die Nederland te hoog vindt, moet nog worden uit onderhandeld. De Europese Commissie moedigt lidstaten aan om ESF+ ook in te zetten voor journalisten, of ze nou in loondienst zijn of als zelfstandige werken.

Verder is het Corona Response Investment Initiative van 37 miljard euro beschikbaar. Dat bestaat uit restgelden uit diverse potjes dat nog niet is uitgegeven. Voor Nederland zit daar nog 25 miljoen euro in. Nederland gaf eerder al steun aan media. Dat betreft 11 miljoen euro die voor volgend jaar was toegezegd. Dat geld wordt dit jaar al uitgegeven.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners