Advertentie

EU-regels hinderen Amsterdamse aanpak vakantieverhuur

Amsterdam kan niet goed optreden tegen vakantieverhuur van privéwoningen omdat Europese regels dat bemoeilijken. Dat schrijft de Amsterdamse wethouder Laurens Ivens (wonen, SP) in een ingezonden stuk in de Volkskrant.

05 augustus 2020
rolkoffer.jpg

Amsterdam kan niet goed optreden tegen vakantieverhuur van privéwoningen omdat Europese regels dat bemoeilijken. Dat schrijft de Amsterdamse wethouder Laurens Ivens (wonen, SP) in een ingezonden stuk in de Volkskrant.

Handelswaar

De Europese wetten en regels waar wij mee te maken hebben, zijn er meer op gericht bezit te beschermen en bedrijven geld te laten verdienen dan buurten leefbaar te maken en bewoners zeggenschap te geven’, aldus Ivens. Hij wijst erop dat de ‘neoliberale’ Europese dienstenrichtlijn ‘vastgoedeigenaren volop de ruimte geeft om geld te verdienen door handelswaar te maken van hun huis’.

 

Verbod
Amsterdam zoekt de randen van die regel op door in een aantal buurten vakantieverhuur te verbieden. Dat is sinds 1 juli het geval in drie wijken in de binnenstad. Ivens zou het liefst een verbod in de hele stad zien, maar ‘Europese regels maken het heel moeilijk’. Ook de ‘E-commerce-richtlijn’, waar verhuur via websites als Airbnb onder valt, hindert hem. Die regel zou moeten worden aangepast om ‘de neutrale platforms - die helemaal niet neutraal zijn want ze verdienen aan elke advertentie’ te verplichten mee te werken aan het tegengaan van illegale vakantieverhuur. Nu ontkomen ze daaraan door te stellen dat ze een platform zijn dat alleen ‘faciliteert en niet zelf handelt’.

 

Beschermen

‘Wetten en regels moeten erop gericht zijn de samenleving te beschermen tegen hen die voor financieel gewin de leefbaarheid en de woningvoorraad schade toebrengen’, betoogt de wethouder. ‘Laten we dat systeem en de ideeën daarachter zelf ter discussie stellen. Dán kunnen we fundamentele verandering bewerkstelligen.’

 

Strenge regels

Amsterdam probeert al jaren vat te krijgen op de toeristische verhuur van woningen, die de afgelopen jaren sterk is gegroeid. Momenteel wordt 1 op de 15 woningen in de hoofdstad online aangeboden en is het aanbod op de verschillende verhuurplatforms vervijfvoudigd, naar ongeveer 25.000 advertenties per maand. Buiten de drie wijken waar sinds kort een verbod van kracht is, gelden sinds 1 juli strenge regels. Zo mag vakantieverhuur alleen nog met een vergunning en dan voor maximaal 30 nachten per jaar aan ten hoogste vier personen. (ANP)

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Helemaal juist, daarom moeten we zo vlug mogelijk Groot Brittannië achterna en de Asociale Europese Unie verlaten.
Rob / controller
Zolang bewoning door de eigenaar plaats vindt, lijkt het me uitstekend dat eventuele lege kamers verhuurd worden. Ik hoor een hoge regeldrift bij ambtenaren.
Keijzer
@ W. de With

De inmiddels overleden Sir Roger Scruton, voorstander van de Brexit, hoorde ik zeggen dat vanuit Brussel, 70% van de wetten in UK als hamerstukken door het Britse parlement moesten gaan. Dat zal hier niet anders zijn of erger.

Daarbij opgeteld, die gedateerde internationale dwangbuis (asiel), die een jaar of 60 geleden ontstaan is, in een totaal andere wereld en die in feite het volkerenrecht hier irrelevant maakt en dat, plus EU/Euro, in de praktijk, democratie=volkssoevereiniteit, doen wegsmelten als sneeuw door de zon.

Als het tij keert verzet men de bakens. Niet bij de disproportionele dominante van de linkse kerk. Noodzakelijke koersverandering gebeurt traag, niet adequaat, of te laat en dat pas na een ontstane crisis.

Amsterdam oogst nu wat het zelf hartstochtelijk zaaide/zaait en eigenlijk al zo’n beetje een eeuw, op een korte onderbreking na.

Zoals alle grote West Europese grootsteden/hoofdsteden en vanouds linkse bolwerken, waar sociaal democratie geëvolueerd is naar neo marxisme. Als de boel compleet in negatieve zin kantelt, zullen diezelfde steden het eerst daar hevig mee te maken krijgen en meer en meer de zure vruchten plukken. Ze hebben aan hun eigen blokkades via eigen ideologie en daarmee aan de overgedragen regie vanuit Brussel, enthousiast mee gebouwd. Gedoe met juridische complicaties m.b.t. het verplichten van mondkapjes, vanuit rechtsgeleerden opgeworpen (ik zie het verschil niet tussen een verplicht (liefst medisch) mondkapje en een helm, als het gaat om schending van de persoonlijke levenssfeer, wat daarbij genoemd wordt als reden), plus de tegenwerking van de eigen regering. Nu weer met die particuliere verhuur van kamers.
Advertentie