of 61869 LinkedIn

EU-Klimaatpact stoelt op burgerconsultatie

De Europese Commissie begint vandaag een burgerconsultatie voor burgers en andere belanghebbenden en de resultaten daarvan moeten samen met de input van gemeenten, regio’s en bijvoorbeeld scholen in een klimaatpact komen.

De Europese Commissie begint vandaag een burgerconsultatie voor burgers en andere belanghebbenden en de resultaten daarvan moeten samen met de input van gemeenten, regio’s en bijvoorbeeld scholen in een klimaatpact komen.

Het is volgens de Europese Commissie een essentieel onderdeel van de rechtvaardige transitie voor iedereen. ´Dit klimaatpact is een oefening zonder weerga en kan pas succesvol zijn als iedereen erachter staat en ideeën aandraagt´, meldt de Commissie.

 

Tussendoel

Het pact moet lokale voorbeelden bevatten en veranderingen aanmoedigen op gebieden waar dit van cruciaal belang is, zoals mobiliteit, renovatie van gebouwen, energieproductie en -verbruik, vergroening van openbare en particuliere ruimten. De nieuwe klimaatwetgeving gaat impact hebben op alle maatschappelijke geledingen.

Het doel is nul broeikasgasemissie in 2050, maar voor 2030 wordt het tussendoel pas na de zomer bekend. Dat blijkt uit het voorstel voor nieuwe klimaatwetgeving. Die heeft de Europese Commissie woensdag gepresenteerd en nu gaan Raad en Europees Parlement zich er over buigen.

 

Poldermodel

De VVD in het Europees Parlement vindt het goed dat iedereen zo wordt betrokken. ´Dat is echt volgens het Nederlandse poldermodel, zodat burgers en instellingen als gemeenten en bedrijven hun mening kunnen geven´, meent VVD-Europarlementariër Jan Huitema. Hij juicht het toe dat de EU het voortouw neemt in het klimaat. ´Dat kunnen we niet alleen als Nederland, dat moet Europees.´

Punt van kritiek is volgens hem wel dat de Europese Commissie na 2030 macht krijgt gedelegeerd om lidstaten die het niet goed doen juridisch aan te pakken. Hij vindt dat dat via de co-wetgevers, de Raad en het Europees parlement moet gaan. Op die delegatie van macht hebben meer leden van het EP forse kritiek.

 

Reductie broeikasgas

De klimaatwet bevat nog geen doel voor de broeikasgasreductie tot 2030. De Europese Commissie gaat eerst een impact assessment maken en een burgerconsultatie houden voor burgers en andere belanghebbenden. Uiterlijk in september dit jaar wordt dan duidelijk hoe hoog de broeikasgasreductie in 2030 moet zijn om in 2050 op nul uit te komen.

Dat meldde eerste vice-president Frans Timmermans net nadat de Europese Commissie het voorstel voor de klimaatwet woensdag aannam. Gedacht wordt aan 50 tot 55 procent in 2030. Dat is voor GroenLinks in Brussel veel te laag. Die partij zegt dat 65 procent in 2030 haalbaar moet zijn. In het Nederlands Klimaatakkoord staat nu een overall reductie van 49 procent in 2030.

Ook is GroenLinks teleurgesteld dat duidelijke doelen pas na de zomer komen. Volgens de partij is dat te laat om impact te hebben op COP26, de klimaatconferentie in Glasgow, dit najaar.

 

Realistisch scenario

VVD´er Europarlementariër Jan Huitema vindt het juist geen probleem dat het wat langer duurt totdat het streefcijfer van 2030 bekend is. De ene sector heeft volgens hem meer aandacht nodig dan de andere. Volgens Huitema moet dat doel op realistische scenario´s zijn gebaseerd. ‘Want als later blijkt dat doelen niet goed zijn ingeschat, is het niet geloofwaardig meer’, denkt hij.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Hans op
Al die Europese bestuurders en politici: ze leggen zelf de bijl aan de wortels van hun bestaan met hun ondemocratische structuren en ondoorzichtige besluiten. De Engelsen hebben dat goed gezien: liever een kleine baas dan een grote knecht!
Door H.Kem (energiecoordinator) op
Is het Nederlandse klimaat akkoord dan niet even ondemocratisch??? Een zeer ondoordacht besluit dat zelfs averechts werkt op de CO2 uitstoot volgens deskundigen. Wordt Den Haag gechanteerd door lobbyisten?
Door Koos (Adviseur Milieu) op
Het is tenenkrommend om te zien hoe onze democratie door dit soort semi-Marxistische lieden om zeep wordt geholpen; 'Dit klimaatpact.....kan pas een succes zijn als iedereen er achter staat" dat gold ook voor de heilstaat. De wil van het volk leggen wij het volk gewoon op. Of ze het willen of niet....

Vacatures

Van onze partners