of 59345 LinkedIn

Eritrese conferentie in Veldhoven onterecht verboden

Volgens de commissie was er geen sprake van overmacht. De burgemeester heeft niet aangetoond dat het onmogelijk was om de conferentie en de bezoekers met de inzet van politie te beveiligen. ‘Het recht op vergadering is een grondrecht, dus de overheid moet bescherming bieden’, aldus de uitspraak over het noodbevel.
3 reacties

Burgemeester Jack Mikkers van Veldhoven heeft een grote bijeenkomst van Eritreeërs in april onterecht verboden. De bezwarencommissie van de gemeente heeft dat geoordeeld over ruim tweehonderd bezwaren die bij de gemeente werden ingediend.

Overmacht
Volgens de commissie was er geen sprake van overmacht. De burgemeester heeft niet aangetoond dat het onmogelijk was om de conferentie en de bezoekers met de inzet van politie te beveiligen. ‘Het recht op vergadering is een grondrecht, dus de overheid moet bescherming bieden’, aldus de uitspraak over het noodbevel.

Grimmige protesten
De jongerenorganisatie van het omstreden regime in Eritrea wilde bijeenkomen in conferentieoord Koningshof in Veldhoven. Vanwege grimmige protesten van tegenstanders van het bewind in Eritrea werd de conferentie verboden nog voordat die was begonnen.

Niet eens
De burgemeester is het niet eens met het oordeel van de bezwarencommissie en blijft bij zijn besluit, maakt de gemeente donderdag bekend. Volgens hem heeft de politie hem juist gevraagd om het verbod omdat de veiligheid niet was te garanderen.

Bodemprocedure
De bezwaarmakers kunnen tegen de beslissing van de burgemeester nog in beroep bij de rechter. Hun advocaat kondigde eerder al aan dat er een bodemprocedure zal komen. Hij wil zo afdwingen dat de gemeente de kosten van bijvoorbeeld de huur van het conferentieoord en de catering vergoedt. De organisatie zegt dat het gaat om zeker 180.000 euro. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Adriaan op
Ach, het zal Jack Mikkers allemaal aan zijn reet roesten. Binnenkort is hij weg uit Veldhoven en mag zijn opvolger de scherven opruimen/lijmen.
Door Manu (Beleidsadviseur) op
Een vreemde conclusie van de commissie. Recht op vergadering is een hoog goed, maar het recht van inwoners op een veilige openbare omgeving staat m.i. hoger op de ranglijst.
Los daarvan is het vreemd dat er 'überhaupt' twee kampen aanwezig zijn in Nederland. De voorstanders van het regime hadden en hebben immers geen asiel nodig.
Ik ben voorstander van een generiek verbod op politieke bijeenkomsten op het grondgebied van Nederland indien en voor zover deze uitsluitend ten dienste zijn aan de handhaving of verandering van de politieke situatie binnen een buitenlandse mogendheid. Of deze mogendheid nu bevriend is of niet (dus ook geen toespraken door Merkel of Macron) Het is van den zotte dat de Nederlandse belastingbetaler in dit soort gevallen zou moeten opkomen voor de kosten van handhaving van de openbare orde en veiligheid. De Nederlandse samenleving (inclusief de ingezetenen met migratie achtergrond) hebben geen enkel democratisch belang bij het faciliteren van dit soort bijeenkomsten.
Door Klaplopers op
Voortaan de "grimmige tegenstanders" oppakken, hoe moeilijk kan het zijn.