Advertentie

’Er is meer gebeurd dan foutjes corrigeren’

Bestuurskundige Michiel S. de Vries veegde onlangs op een internationale conferentie in Leiden de vloer aan met het rapport- Cornielje. Deze commissie onderzocht mogelijke misstanden bij politiekorps Gelderland- Midden.

11 september 2009

De Vries’ kritiek staat niet op zichzelf. In juni publiceerde de Nederlandse Politiebond (NPB) bevindingen van een tegenonderzoek door een groep oud-rechercheurs, verzameld in het Ien Dales Team. De conclusies luidden onder meer dat Cornielje ‘de feiten selectief heeft gepresenteerd’, de ‘gang van zaken (...) eerder heeft versluierd dan verhelderd’ en ‘te royale normen heeft gehanteerd bij de beoordeling van de integriteit van bepaalde gedragspatronen’.

 

De Vries ging tijdens de lezing op het congres ‘ Towards Knowledge Democracy’ uitgebreid in op de in totaal zes verrichte onderzoeken naar politiekorps Gelderland-Midden (zie ‘Gezaghebbend en onomstreden’, pagina 16). ‘Die zes onderzoeken hebben niets verklaard, aangetoond of opgelost’, aldus De Vries, die wees op enkele markante en voor hem onverklaarbare verschillen tussen het eindrapport-Cornielje en een eerdere conceptversie.

 

De tekstaanpassingen hebben volgens De Vries ‘in combinatie de angel uit het rapport gehaald’. ‘Er is is in het rapport- Cornielje meer gebeurd dan alleen maar foutjes corrigeren. En dan krijg je al snel de situatie dat zo’n onderzoek wordt misbruikt.’

 

Wijnhandel

 

Een voorbeeld van een markant verschil tussen concept- en eindrapport betreft volgens De Vries de wijnhandel van de toenmalige plaatsvervangend korpschef en zijn echtgenote. Hun bedrijf organiseerde wijnproeverijen, waarvoor ook relaties van de korpsleiding werden uitgenodigd. De vraag was of de plaatsvervangend korpschef daarmee zijn positie misbruikte.

 

In het conceptrapport is sprake van een geschatte omzet in de periode 2000-2005 van 1.983.513 euro met als bron ‘rapport inactief bedrijf’. In het eindrapport staat dat de omzet over deze periode 91.639 euro bedroeg - bijna 1,9 miljoen euro minder. Bron: ‘bij de belastingdienst ingediende jaarrekeningen’. De eerste bron is in het eindrapport geheel verdwenen. In het eindrapport vraagt de commissie-Cornielje zich overigens wel af ‘of het verstandig is’ dat een lid van de korpsleiding er een wijnhandel op nahoudt.

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie