Advertentie

EP: Lidstaten moeten gemeenten betrekken bij herstel

De troost is misschien wrang: de Nederlandse provincies staan niet alleen in hun klachten over het gebrek aan samenwerking met de regering inzake de nationale herstelplannen. Dat werd duidelijk in het Europees Parlement.

12 maart 2021
europa-geld.jpg

De troost is misschien wrang: de Nederlandse provincies staan niet alleen in hun klachten over het gebrek aan samenwerking met de regering inzake de nationale herstelplannen. Dat werd duidelijk in het Europees Parlement.

Uit alle hoeken van de Europese Unie (EU) klagen gemeenten over de manier waarop ze niet worden betrokken bij de nationale herstelplannen door hun nationale regering. Nederland wordt opgeroepen niet terughoudend te zijn vanwege de verkiezingen. Die oproep deed de Duitse Europarlementariër Damian Boeselager (Volt) die zich ook tot zijn eigen land richtte, waar later dit jaar de Bondsdag wordt gekozen en waar in zes deelstaten verkiezingen zijn.

 

Geen haast

Verkiezingen zijn ook in Nederland reden voor Den Haag om geen haast te maken met het herstelplan. De provincies beklaagden zich onlangs in Binnenlands Bestuur over het feit dat ze politiek en ambtelijk vanuit Den Haag geen respons kregen op de door hen aangedragen herstelplannen. Het kabinet liet vervolgens weten dat ambtelijk wel opdracht is gegeven tot een verkenning. Maar ook ambtelijk kregen de provincies geen contact. Premier Rutte liet daarna in De Telegraaf weten dat na de verkiezingen vol gas wordt gegeven voor het herstel.

  

Afwezig

Het Europees Parlement debatteerde afgelopen donderdag over het respecteren van het partnerschapsprincipe en een goed bestuur om de herstelfondsen van 750 miljard euro op een goede manier uit te geven. Maar dat gaat dus niet goed, zo werd duidelijk in een debat waar de lidstaten die de kritiek kregen, schitterden door afwezigheid. Ook Nederlandse Europarlementariërs ontbraken.

  

Lobby

70 procent van de gemeenten in de EU is niet tevreden over de manier waarop ze worden betrokken worden, zei Ernest Urtasun, een Groene Europarlementariër uit Barcelona op gezag van lobbyclub Eurocities. Terwijl volgens hem de gemeenten de oplossing zijn bij het herstel. In Hongarije heeft geen gemeente het nationale herstelplan gezien, laat staan dat ze zijn geconsulteerd, aldus de Hongaarse liberale Katalin Cseh. ´Maar we kunnen niet toestaan dat de Brusselse miljarden opnieuw een zakenkansje betekenen voor de schoonzoon van premier Viktor Orbán´, zo zei ze.

 

Anti-fraude

Brusselse regels stellen dat gemeenten worden betrokken in iedere fase van de nationale herstelplannen, vanaf het ontwerp tot aan de implementatie. Eurocommissaris Valdis Dombrovskis: ´De regels kennen krachtige bepalingen daarover.´ Lidstaten moeten dat aantonen door aan te geven hoe er is overlegd en met welk resultaat. Ook worden de plannen gecontroleerd door de Europese Commissie en zo nodig komen de plannen op het bordje van het anti-fraudebureau OLAF van de EU en van het Europese Openbaar Ministerie EPPO. Dombrovskis stelt dat het herstel alleen een succes kan worden met het betrekken van stakeholders in elke fase. Dat zijn onder meer de vakbonden en lokale en regionale overheden, zodat rekening kan worden gehouden met lokale en regionale verschillen.

 

 

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / gepens.
Wordt er eigenlijk nog gewerkt bij het Rijk?
Advertentie