Advertentie

Enquête: 58 wethouders bedreigd

Van de bijna 1500 wethouders in Nederland zijn er de afgelopen anderhalf jaar zeker 58 bedreigd, hebben er 27 met agressie en geweld te maken gehad en zijn er 109 beledigd of uitgescholden. Dat blijkt uit een enquête die de Wethoudersvereniging hield onder alle wethouders in Nederland.

26 oktober 2015

Van de bijna 1500 wethouders in Nederland zijn er de afgelopen anderhalf jaar zeker 58 bedreigd, hebben er 27 met agressie en geweld te maken gehad en zijn er 109 beledigd of uitgescholden.

Dat blijkt uit een enquête die de Wethoudersvereniging hield onder alle wethouders in Nederland.

Aanleiding voor deze enquête was een toename van het aantal meldingen dat de Wethoudersvereniging kreeg over bedreigingen in de afgelopen weken. Die hielden vaak verband met discussies in een gemeente over de komst van een asielzoekerscentrum of noodopvang voor asielzoekers. ‘We hebben afgelopen maand een enorme toename gezien in het aantal bedreigingen van lokale bestuurders. De uitdaging van het opvangen van asielzoekers en alles wat daarmee verband houdt, komt behoorlijk voor rekening van burgemeesters en wethouders,’ aldus voorzitter Arne Weverling van de Wethoudersvereniging.

Met de dood bedreigd

Volgens de wethouders neemt de ernst van de bedreigingen toe. Diverse wethouders geven aan met de dood te zijn bedreigd, of dat er gedreigd wordt met het ‘iets aandoen’ van een dierbare van de wethouder. Wethouders die te maken hebben gehad met agressie of geweld geven aan dat het ging om huisvredebreuk, fysiek geweld of schade aan het huis.

Aangifte doen

29 Wethouders deden aangifte, of maakten melding bij de politie. Volgens de Wethoudersvereniging in een reactie bij Eén Vandaag is dit veel te weinig gezien het hoge aantal incidenten: ‘Wethouders denken misschien dat het er wel bijhoort, of willen niet zielig gevonden worden. Maar wij vinden het absoluut van belang dat een wethouder aangifte doet wanneer hij bedreigd wordt. Dan geef je ook aan de politie aan; ik zit in de gevarenzone.’

Landelijk fonds

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken laat in een reactie weten agressie of geweld tegen mensen die een publieke taak uitvoeren onacceptabel te vinden. ‘Hiervoor is er ook een extra hoge strafeis afgesproken, dus wethouders die hiermee in aanraking komen moeten daarvan aangifte doen.’ Het ministerie geeft aan in overleg te gaan met de Wethoudersvereniging over een landelijk fonds voor beveiliging van lokale bestuurders. Tijdens de jaarlijkse Wethoudersconferentie op 24 en 25 november zal de minister Plasterk nader ingaan op het onderwerp.

Reacties: 10

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Ervan uitgaande dat er 29 serieuze klachten (aangiften) waren dan hebben we het over nog geen 2% van de wethouders. Dat is 2% teveel, maar niet iets om echt wakker van te liggen.

Overigens behoort er van politici zelf een voorbeeldfunctie uit te gaan. De omgang en het taalgebruik tegenover sommige collega-politici in de arena's (Kamer, provinciale staten, gemeenteraden etc.) laat nogal te wensen en nodigt sommigen helaas maar al te vaak uit om hetzelfde te doen bij derden.
Frank ten Horn / bezorgde burger
Het wordt echt hoog tijd dat Rutte zich eens laat zien.

Wilders stookt het vuurtje op en de reactie van de labbekakken (om maar weer eens dat woord van zijn vrindje Hans de Boer te gebruiken) zetten daar alleen angst en wegkijken tegen over.

Schande dat dit gebeurt zonder een ferm tegenwicht.

Ons land wordt een tokkie paradijs! Hoog tijd voor verkiezingen.
Sjaak
Aan de oproep van G. Wilders om 'in verzet'te komen wordt op een lafhartige wijze gevolg gegeven: door bedreigingen te uiten en verstoring van inspraakbijeenkomsten. G. Wilders zou eens verantwoordelijkheid moeten tonen en halt moeten toeroepen aan contra-democtatische acties als consequentie van zijn oproep.
secretaris / secretaris
Ja, het gaat inderdaad "lekker"... Kusters van de NVU, een tegen de neo-nazi's aanhangend partijtje, die zijn zegje op 26/10 j.l. bij Pauw mocht doen enz.
Wim Vreeswijk / Belastingadviseur
Hoewel ik dit soort emoties niet verheerlijk zullen de wethouders zich toch eens achter hun oor moeten krabben over wat ze al jaren kennelijk verkeerd doen in de samenleving.
Willem / AS
De onderbuikgevoelens, vaak ik combinatie met leeghoofderij, regeren momenteel het publieke debat. Het kakelt elkaar (of G.W.) na en overstemt het tegengeluid. Het is de oervorm, het recht van de sterkste met de grootse bek. Petje af voor de gekozen bestuurders die tegenover dergelijke heethoofden gaan en blijven staan.
Frank
En wat het nog erger maakt is het goedpraten hiervan, want "de wethouder heeft het er zelf naar gemaakt". Ben benieuwd of die figuren ook zo reageren als asielzoekers mensen gaan bedreigen...
O. ten Hove
Wat beledigend is is dat wethouders zich badinerend uitlaten over de inwoners van hun gemeente. Velen willen geen asielzoekers maar de wethouders drukken het er oorheen. Dat is beledigend en asociaal want de wethouders dienen de belangen van de bevolking te dienen en niet van de asielzoekers.
Sjaak
@Joschke Wethouders staan voor een bestuurlijke taak. Dat houdt in dat er gekozen moet worden, belangen afgewogen moeten worden, prioriteiten moeten worden gsteld op de korte en op de lange termijn. Zo wordt er verantwoordelijkheid genomen. Wie dan over beledigend en asosiaal t.a.v. inwoners van een betreffende gemeente spreekt, dient ter ontnuchtering het eigen hoofd onder de koude kraan te houden. Wordt wakker!
O. ten Hove
Sjaak, leuk geprobeerd maar de bestuurlijke taak van een wethouder betreft toch wel de eigen inwoners en niet die van de gelukzoekers... Worden en nu bijvoorbeeld praktisch geen sociale woningen gebouwd kan het ineens wel nu er gelukzoekers komen. Ik bedoel maar...



En je hebt gelijk, het is een bestuurlijke taak maar dat betreft dan nog wel de eigen gemeente en de inwoners van die gemeente



Advertentie