of 59903 LinkedIn

Enorme verschillen studietoeslag in stand gehouden

De door Binnenlands Bestuur geconstateerde enorme verschillen tussen de studietoeslagen voor gehandicapte studenten per gemeente zijn nagenoeg in stand gebleven. Gemeenten hadden tot uiterlijk dinsdag om het definitieve bedrag vast te leggen in hun verordeningen.

De door Binnenlands Bestuur geconstateerde enorme verschillen tussen de studietoeslagen voor gehandicapte studenten per gemeente zijn nagenoeg in stand gebleven. Gemeenten hadden tot uiterlijk dinsdag om het definitieve bedrag vast te leggen in hun verordeningen.

Bedragen definitief
NRC meldt
woensdag na een inventarisatie bij 43 gemeenten dat de onderlinge verschillen nog steeds groot zijn. In Amsterdam krijgen studenten bijvoorbeeld meer dan vierduizend euro per jaar, terwijl studenten uit meerdere Limburgse gemeenten het moeten doen met 360 euro. De bedragen in de verordeningen zijn vanaf dinsdag definitief. 
Na aanleiding van het onderzoek van Binnenlands Bestuur vroegen raadsleden in onder meer Delft, Woerden en Hoorn colleges om opheldering. In Hoorn werd de studietoeslag vervolgens naar een hoger bedrag bijgesteld.  

Steuntje in de rug 

De studietoeslag, waar in landelijk opzicht flink op gekort is, moet studeren aantrekkelijker maken voor gehandicapte studenten. De maandelijkse uitkering wordt uitgereikt omdat het voor deze groep vaak lastig is om een bijbaan te krijgen en om deze te combineren met een studie. Er maken naar schatting tienduizend studenten van deze toeslag.

Kamervragen 

De onderzochte verschillen hebben in april tot Kamervragen geleid aan Staatssecretaris Klijnsma, maar zij is niet voornemens om iets te doen aan de situatie. Klijnsma benadrukt in haar reactie op de Kamervragen dat het bepalen van de hoogte van studietoeslag aan de gemeenteraden is. ‘Voor de Participatiewet is de beleidsvrijheid van gemeenten een belangrijk uitgangspunt.’

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door H. Wiersma (gepens.) op
Dit onevenwichtige landelijke beleid is vragen om problemen en gedoemd om binnen enkele jaren tot grote uitwassen te leiden. De methode: zo snel mogelijk verhuizen naar studentensteden, die de hoogste studententoelagen verstrekken.