Advertentie

Enkele gemeente 'te afstandelijk' op 4 mei

Sommige gemeenten zijn te afstandelijk bij de dodenherdenking. Ze faciliteren de lokale herdenkingscomités en -verenigingen amper. Voorzitter Joan Leemhuis van het Nationale Comité 4 en 5 mei benadrukt dat in de meeste gemeenten de betrokkenheid van het gemeentebestuur wel groot is.

29 april 2014

Sommige gemeenten zijn te afstandelijk bij de dodenherdenking. Ze faciliteren de lokale herdenkingscomités en -verenigingen amper. ‘Ze zouden een voorbeeld aan het rijk kunnen nemen’, zegt voorzitter Joan Leemhuis van het Nationale Comité 4 en 5 mei.

Herdenking in 98 procent gemeenten

In 98 procent van alle gemeenten wordt op 4 mei een herdenking georganiseerd. ‘In het grootste deel van de gemeenten gaat het goed en is de betrokkenheid van het gemeentebestuur groot’, benadrukt Leemhuis. ‘Ze voelen en nemen de verantwoordelijkheid om tijdens de herdenking de relatie te leggen met de kernbegrippen vrijheid, democratie en rechtsstaat.’

Financiële bijdrage gemeenten

De basis bij dodenherdenking is veelal hetzelfde: toespraken voor de twee minuten stilte om 20.00 uur, of juist erna. In de regel spreekt de burgemeester namens de gemeente. Dat zal aanstaande zondag vrijwel overal  volgens dat draaiboek verlopen. Maar, en dat wil de voorzitter van het Nationale Comité 4 en 5 mei ook gezegd hebben, niet elk gemeentebestuur laat zich van zijn beste kant zien. Van gemeenten mag volgens haar net iets meer worden verwacht dan vanuit het oogpunt van openbare orde en veiligheid afhekken van het herdenkingsterrein of het bewaken van de kransen. ‘Er zijn gemeenten die zich erg afwachtend opstellen op 4 mei. Ze verschuilen zich achter de herdenkingsstichtingen of -verenigingen in plaats van die samenwerking mede vorm te geven. Zo van: “zie maar hoe je het regelt.” Ik noem dat afstandelijk’, zegt Leemhuis. Iets meer gevoel en een kleine financiële bijdrage is volgens haar niet teveel gevraagd. ‘Een vlam, een vlag, wat kost dat nou?’

Voorbeeldig gedrag provincies

Ze wijst graag naar de inspanningen van het rijk dat in 1987 het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft ingesteld om de jaarlijkse herdenking van de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog – ‘en het belang ervan’ – op 4 mei levend te houden. Alsmede het vieren van de vrijheid op 5 mei. Ook de provincies spreiden voorbeeldig gedrag tentoon. Elk jaar neemt een andere provincie het voortouw voor het ochtendprogramma van de Nationale Viering van de Bevrijding – dit jaar is dat Drenthe.

Het Nationaal Comité verzorgt geen specifieke trainingen en cursussen over de wijze van herdenken, maar heeft een speciale handreiking voor gemeenten uitgebracht over zaken als het vlagprocotol en met welke onderwerpen je als gemeente rekening moet houden bij herdenken en vieren. ‘Jaarlijks organiseren we als Nationaal Comité ook één of twee bijeenkomsten voor lokale organisatoren van 4 en 5 mei. Die zijn heel inspirerend. Mensen leren daar ook veel van elkaar ’, zegt ze.

Gevoel van verbondenheid

Leemhuis, voorzitter van het Nationaal Comité sinds 2010, wordt elk jaar opnieuw getroffen ‘door het gevoel van saamhorigheid en verbondenheid dat spreekt uit de twee minuten stilte die iedereen in acht neemt, thuis dan wel op straat. Je staat in vrijheid te herdenken, zonder dat je je hoeft te bekommeren om oorlog.’

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Flipper / The Highly Skilled & Nyenrode Crackin' Dolphin
Leemhuis heeft ergens een punt dat de rechtsstaat, vrijheid en democratie belangrijk is. Tot zover ga ik mee.

Verder: de bijna verplichtende sfeer die uit het artikel druipt om je emotioneel betrokken te moeten voelen laat je ergens toch denken richting zoiets als bv. Noord Korea. En als het (ook met meer zaken) die kant op gaat ? Dan geef mijn, in dit geval: 4 mei- portie maar aan Fikkie.

Flipper
Roffa
Leemhuis, schaamteloos VVD-graaister en ook niet vies van nepotisme (hielp zoonlief aan baantje in Schiedam), is wel de laatste om haar gespeelde morele verontwaardiging te uiten.
O. ten Hove
Nederland is het enige land in de wereld dat géén nationale feestdag heeft. Alleen de scholen en ambtenaren zijn vrij op 5 mei. De rest van het volk eens per vijf jaar... Daarnaast zijn er burgemeesters die godbetert het bestuurder van het jaar worden maar dodenherdenking misbruiken voor eigen gewin en afbreuk doen aan het karakter en doel van deze herdenking. Zo willen ze onder meer ook de Duitsers (daders) als slachtoffers herdenken.



Het was Lubbers die vond dat als mensen de vrijheid willen vieren (dit was nog voor de ATV en dergelijke) men maar een snipperdag moesten opnemen vergetend dat wanneer te veel mensen vrij willen zijn de baas je geen verlof zal geven.



Dus Leemhuis, je hebt nog veel werk te verzetten
Monique
@janusjanbus

Bij mijn gemeente hebben de ambtenaren ook nog maar 1 keer per 5 jaar vrij op 5 mei. Een beetje bij de les blijven dus.
Advertentie