of 59794 LinkedIn

Emile Roemer gepasseerd als cdK in Gelderland

Oud-SP-voorman en waarnemend burgemeester in Heerlen Emile Roemer is gepasseerd als nieuwe commissaris van de koning in Gelderland.

Oud-SP-voorman en waarnemend burgemeester in Heerlen Emile Roemer is gepasseerd als nieuwe commissaris van de koning in Gelderland.

Race

Roemer was tot het laatst in de race om vertrekkend commissaris van de koning Clemens Cornielje van Gelderland op te volgen. Hij legde het echter af tegen de huidige burgemeester van Apeldoorn, John Berends, zo meldt De Gelderlander op basis van verschillende bronnen.  Het dagblad schrijft dat de voorkeur volgens ingewijden ging naar Berends, omdat hij meer ervaring heeft in het lokaal bestuur. Woensdag neemt Cornielje na ruim dertien jaar afscheid als commissaris van de koning. Berends begint volgende maand als diens opvolger. In de procedure voor zijn benoeming troefde hij Emile Roemer af, die op plek twee eindigde.

Eerste
Roemer was twaalf jaar lang lid van de Tweede Kamer en zeven jaar fractievoorzitter van de SP. Wanneer Roemer benoemt zou zijn, dan zou hij de eerste cdk van de SP zijn geweest. Als waarnemend burgemeester van Heerlen is hij wel de eerste SP-burgemeester in de geschiedenis.


Geheimhouding
Kees van Baak, voorzitter van de Gelderse sollicitatiecommissie, wil vanwege de geheimhoudingsplicht tegenover de Gelderlander niet ingaan op de vraag wat de motivaties van Provinciale Staten waren om Berends boven Roemer te verkiezen. De voormalige SP-leider bevestigt noch ontkent dat hij gesolliciteerd heeft, aldus De Gelderlander.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Ton op
Er komt voor de heer Roemer wel weer een nieuwe kans op een functie. Er kan er maar 1 gekozen worden.
Door p op
@Tja, ik wil best pim pam petten om de Nederlandse bestuursstructuur-kan zeker rationeler.

Maar je houdt altijd dit soort functies. Je hebt een boegbeeld en aanspreekpunt nodig (liefst met een duidelijk democratisch mandaat...)
Door Karel (ambtenaar) op
Kan dat goed betaalde ere-baantje niet gewoon verdwijnen?
Door p op
@Karel
Kartel?
Er zijn zoveel redenen te bedenken waarom de 1 het wel is geworden en de ander niet. Natuurlijk speelt partij en regionale bekendheid daarbij wel een rol.

Maar goed, hij kan nog Eurocommissaris worden :)
Door Karel van Klaveren op
Zo op het oog heeft Roemer betere papieren dan Berends voor de functie van Commissaris. Toch is de laatste burgemeester geworden. Ik kan maar 1 reden bedenken: Berends is lid van het CDA, partij in de coalitie.
Het partijkartel functioneert nog steeds volop.