of 61043 LinkedIn

Eis 1000 euro boete voor burgemeesterslek Den Bosch

Volgens het Openbaar Ministerie heeft hij de naam van de belangrijkste kandidaat gelekt naar ex-wethouder Jos van Son en de politieke kleur verteld tegen de gemeentesecretaris. Van Creij bekende alleen het laatste.
2 reacties

Tegen gemeenteraadslid Sjef van Creij van de gemeente Den Bosch is een boete van 1000 euro geëist, omdat hij zou hebben gelekt over de sollicitatieprocedure voor de nieuwe burgemeester in 2017.

Lekken naar ex-wethouder
Van Creij en Van Son lekten volgens justitie de naam van de belangrijkste kandidaat om in 2017 burgemeester te worden van de gemeente. Van Creij zat in de vertrouwenscommissie rond de benoeming van de nieuwe burgemeester en zou tegen Van Son hebben gezegd wie het ging worden. Van Creij ontkende dat maandag. Van Son bekende dat hij in het wethoudersoverleg had verteld wie de belangrijkste kandidaat was. Hij zei ook dat hij dat van Van Creij hoorde. Van Son: 'Ik dacht dat ik het wel kon delen, omdat het wethoudersoverleg ook vertrouwelijk was.’

Reconstructie

De zaak begon toen het Brabants Dagblad de sollicitatieprocedure gedetailleerd reconstrueerde en de commissaris van de koning aangifte deed van het lekken. Bij het rechercheonderzoek werden ook telefoongegevens opgevraagd van een journalist van de krant. Toen dat bekend werd, ontstond veel ophef. Justitie vernietigde uiteindelijk die gegevens. Lekken naar de pers werd ook niet meer ten laste gelegd. De officier: 'Tot op de dag van vandaag is niet duidelijk geworden wie verantwoordelijk is voor voor het lekken van de grote hoeveelheid informatie in het artikel.'

Tweede keus
De kandidaat was Jan Hamming, die toen nog burgemeester van Heusden was. Die trok zich een dag voor de voordracht terug, omdat hij burgemeester was geworden van de gemeente Zaanstad. Door het lekken uit de vertrouwenscommissie werd duidelijk dat Jack Mikkers, die nu burgemeester van ’s-Hertogenbosch is, tweede keus was. 

Niet-ontvankelijkheid

Advocaten van de twee politici pleitten vooral voor niet-ontvankelijkheid van het Openbaar Ministerie, omdat er fouten zijn gemaakt in het onderzoek. De uitspraak is op 4 november.  (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Adriaan Zwaag op
En weer verdampt een zaak volledig. Het OM poogt gezichtsverlies te maskeren met een eis van 1000 euro boete. Waar hebben we het over?

Sjef van Creij werd als ware hij een zware crimineel midden in de nacht van zijn bed gelicht. Geboeid afgevoerd en dagen in de cel. En wat blijft er van over? Zo goed als niets.

Mark my words: Met de Haagse ex-wethouder Richard de Mos gaat het precies zo. Voor een bagatel een enorme rel. Maar wel beschadigd voor de rest van zijn politieke leven.

Het zijn gewoon politieke processen. En toevallig of niet, altijd speelt op de achtergrond de VVD bij dit soort processen. In de zaak Geert Wilders (Ivo Opstelten), Jos van Reij (opnieuw Opstelten), de Mos (Paulien Krikke), en nu van Creij (Jack Mikkers).
Door Ben (jurist) op
Van mij mag iedereen lekken omtrent de sollicitatieprocedure voor burgemeesters. Tijd voor transparantie en een gekozen burgemeester en weg met dat sneaky baantjes verdelen tussen de partijen van de gevestigde orde.