of 59345 LinkedIn

Eindhovens raadslid Memis in Turkije vrijgesproken

Burgemeester John Jorritsma van Eindhoven toonde zich opgelucht dat SP-raadslid Murat Memis in Turkije is vrijgesproken. Met de vrijspraak komt volgens hem ‘een einde aan een bizarre periode’.
Reageer

Het Eindhovense SP-raadslid Murat Memis is dinsdag in Turkije vrijgesproken. Dat heeft SP-leider Lilian Marijnissen gemeld. Ze was bij de rechtszaak van haar 31-jarige partijgenote in de stad Antalya aanwezig. 

‘Yes!! Goed nieuws uit Turkije: Murat Memis is vrijgesproken!’, twitterde ze met een foto van haar en Memis. ‘We zijn ontzettend blij en opgelucht dat hij weer vrij is. Voor Murat, voor zijn familie, voor de SP en voor onze democratie’, aldus Marijnissen. ‘Hopelijk is deze uitspraak in de zaak van Murat een steun in de rug voor de andere politieke gevangenen die nog in Turkije vastzitten.’

‘Bizarre periode’
Burgemeester John Jorritsma van Eindhoven toonde zich opgelucht dat SP-raadslid Murat Memis in Turkije is vrijgesproken. Met de vrijspraak komt volgens hem ‘een einde aan een bizarre periode’. Hij sprak van ‘een lange periode van onzekerheid, die sinds 30 april duurde’. Volgens Jorritsma was er even ‘gedoe rond de tenlastelegging, maar de fout is daar uit gehaald’, stelt de burgemeester.

Propaganda
‘De enige tenlastelegging was dat Murat propaganda zou hebben gemaakt voor een terroristische organisatie. Maar niet bewezen is verklaard dat Murat dat zelf heeft gedaan. Wij zullen hem hier in Eindhoven zo spoedig mogelijk verwelkomen.’

PKK
Memis werd op 30 april tijdens een vakantie met zijn familie in Turkije opgepakt en mocht sindsdien het land niet meer verlaten. Hij werd verdacht van lidmaatschap van de Koerdische terroristische organisatie PKK, maar die aanklacht heeft de aanklager laten vallen. Memis is geboren in het Koerdische oosten van Turkije. De SP'er werd daarna alleen nog verdacht van propaganda voor een terroristische organisatie, aldus de NOS. Daar is hij door de rechter van vrijgesproken. Hij mag het land verlaten.

‘Voortvarend einde’

Minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) laat weten blij te zijn met de uitkomst van de rechtszaak. ‘Dit is een voortvarend einde aan een Turkse juridische procedure; Nederland blijft zich onverkort achter de schermen inspannen voor soortgelijke gevallen. De Nederlandse ambassadeur was bij de zitting aanwezig.’

Stille diplomatie
In de Tweede Kamer was veel woede over de arrestatie van de lokale volksvertegenwoordiger. In de Kamer leefde het gevoel dat het kabinet meer voor Memis kon doen. Blok zei vorige week het te willen houden bij stille diplomatie. Hij zag niets in harder optreden tegen Turkije omdat dat de zaak van Memis geen goed zou doen. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.