Advertentie

Eindhoven verbood onterecht bijeenkomst predikers

De gemeente Eindhoven heeft ruim een jaar geleden onterecht de komst van zeven buitenlandse 'haatpredikers' verboden. 

30 januari 2017

Gewelddadige jihad
De sprekers waren uitgenodigd voor een islamitische conferentie in de omstreden moskee Al Fourkaan. Hun komst werd door toenmalig burgemeester Rob van Gijzel verboden omdat de mannen zich negatief hadden uitgelaten over Joden, homo's, ongelovigen en vrouwenrechten. Ook zouden ze de gewelddadige jihad hebben verheerlijkt.

Ontoelaatbare inbreuk
De islamitische stichting Waqf verloor destijds een kort geding over de kwestie maar in de bodemzaak kreeg de stichting maandag gelijk. De rechtbank in Den Bosch oordeelt dat de conferentie moet worden gezien als het recht op vergadering en betoging. De burgemeester heeft op ontoelaatbare wijze inbreuk gemaakt op dit grondrecht, aldus de uitspraak.

Grondrechten
Advocaat Ümit Arslan van stichting Waqf noemde de uitspraak maandag een belangrijke overwinning met gevolgen voor vergelijkbare zaken. 'De rechter heeft geoordeeld dat ook in deze context grondrechten belangrijker zijn.' De raadsman weet niet of de Eindhovense moskee al concreet plannen heeft om omstreden sprekers uit te nodigen. De gemeente Eindhoven kan nog in beroep tegen de uitspraak bij de Raad van State. De gemeente kon maandag nog niet reageren. 'Het is een complexe zaak. We moeten de uitspraak bestuderen', liet een woordvoerster weten. (ANP)

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Linden
Te gek voor woorden. Laten we ze van staatswege ook bommen en geweren geven als we onze samenleving zo ontzettend beu zijn. Of zijn we dit soort rechters beu? Het gaat in deze niet alleen over hun rechten maar ook ons recht op leven.
Monique
Wat een rare wereld waarin we leven. Haatpredikers die de Jihad ook nog eens verheerlijken mag je niet weren uit je land, maar minder minder roepen wordt bestraft.......
mr. Guido Speelman / juridisch consultant
Voordat men reageert, doet men er goed aan om de uitspraak zelf te lezen. De onafhankelijke rechter heeft vastgesteld dat het ging om een openbare bijeenkomst, die echter NIET op een openbare plaats plaatsvond. En de wetgever heeft er uitdrukkelijk voor gekozen om de burgemeester voor zo een situatie niet het recht te geven om preventief op te treden. Wel repressief: als er bijvoorbeeld wanordelijkheden dreigen of uitbreken, mag de bijeenkomst alsnog worden opgedoekt. Simpel gezegd: op je eigen feestje, in je eigen pand, mag je zeggen wat je wilt, zonder dat dat tevoren kan worden verhinderd door de overheid. En dat is maar goed ook!
Advertentie