of 58952 LinkedIn

Eindhoven verbiedt opnieuw Pegida-demonstratie

Aanstaande zaterdag mag Pegida niet demonstreren in Eindhoven. Burgemeester John Jorritsma heeft de betoging verboden. Dat maakte de gemeente vrijdagmiddag bekend.
3 reacties

Pegida mag zaterdag niet demonstreren in Eindhoven. Burgemeester John Jorritsma heeft de betoging verboden. Dat maakte de gemeente Eindhoven vrijdagmiddag bekend.

Tegendemonstratie
De politie heeft sterke aanwijzingen dat er een tegendemonstratie wordt gepland waarbij geweld niet wordt geschuwd, aldus Jorritsma. Er zijn te weinig agenten in Oost-Brabant om ernstige wanordelijkheden het hoofd te bieden. De politie kan de veiligheid in Eindhoven zo kort na de vergunningsaanvraag niet garanderen. Ook niet bij een massale inzet, aldus Jorritsma. Daarvoor zou de politie een maand voorbereidingstijd nodig hebben.

Rellen

Op 26 mei leidde een demonstratie van zo'n twintig aanhangers van anti-islamorganisatie Pegida "tegen de islamisering'' tot rellen vlakbij de Al-Fourqaan moskee in Eindhoven. Daarbij kwam het tot een confrontatie met zo'n driehonderd tegendemonstranten. Jorritsma vreest een herhaling of erger, en ziet dan ook geen mogelijkheden om de demonstratie toe te staan.

Geen goed argument

Nationale ombudsman Reinier van Zutphen zei eerder deze week het geen goed argument te vinden dat een demonstratie wordt verboden omdat die uit de hand kan lopen. De burgemeester schaadt daarmee het grondrecht op demonstratie, aldus Van Zutphen.


Pegida verontwaardigd
Inmiddels heeft Pegida drie nieuwe data (11, 12 en 13 juni) voor demonstraties aangevraagd. "De mogelijkheden daarvoor worden op dit moment met hen besproken", aldus een woordvoerder van de gemeente. Pegida reageert verontwaardigd. 'En nu, Openbaar Ministerie? Betekent dit dat de Nederlandse rechtstaat opnieuw na 1940 capituleert, nu voor de fascistische islam', aldus Pegida op Facebook. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Erik op
Hij had een andere plaats kunnen toewijzen. Daar had men kunnen demonstreren dan, en die hoeft niet in de buurt van de moskee te wezen. Voor of in de buurt van de moskee demonstreren heeft Jorritsma wel gelijk in om de demonstratie te verbieden aangezien het al eerder tot ongeregeldheden is gekomen en de politiecapaciteit niet onbeperkt is.
Door Henk op
Een juiste besluit van John Jorritsma. Immers je laat Fijenoord supporters ook niet demonstreren tegen Ajax nabij het Ajax stadion. Let wel ik ben ook tegen meer apartheid (in dit geval de Islam) in ons land. Niet dat ik daar zelf een probleem van ondervindt maar wel problemen voor zie met een aparte groep in de samenleving. Als men tegen de Islam willen demonstreren dan behoort dat op het Malieveld te Den Haag te zijn nabij het parlement.
Door Toine op
Burgemeester Jorritsma valt volkomen door de mand. Een laffe bestuurder. De Eindhovense raad heeft zich laten misleiden bij zijn sollicitatie. Jorritsma was eerder Commissaris van de Koning. Een fopbaantje, zonder verantwoordelijkheden, vooral gericht op ceremoniële zaken.
Als burgemeester wordt er wel wat meer gevraagd. Die competenties heeft Jorritsma niet. Hij zwicht voor de terreur van het geweld. De zoveelste VVD-er van een ondraaglijke lichtheid.