of 59147 LinkedIn

Eindhoven: naar 3 tot 4 gemeenten in Zuidoost-Brabant

De huidige 21 gemeenten in Zuidoost-Brabant moeten op termijn worden teruggebracht naar drie tot vier gemeenten. Dit is noodzakelijk om Brainport de benodigde bestuurlijke slagkracht te geven. Dat stelde de Eindhovense burgemeester John Jorritsma in zijn eerste nieuwjaarstoespraak.

De Eindhovense burgemeester John Jorritsma vindt dat de huidige 21 gemeenten in Zuidoost-Brabant moeten worden teruggebracht naar drie tot vier gemeenten. Dit is noodzakelijk om Brainport de benodigde bestuurlijke slagkracht te geven.

Stedelijke gemeente

Dat stelde Jorritsma tijdens zijn eerste nieuwjaarstoespraak als burgemeester van Eindhoven. Eindhoven, Best, Nuenen, Geldrop-Mierlo, Veldhoven, Waalre en Oirschot zouden samen één stedelijke gemeente moeten vormen. Helmond moet samengaan met de Peelgemeenten Laarbeek, Gemert-Bakel, Deurne, Asten en Someren. Daarnaast heeft hij een of twee landelijke gemeenten voor ogen. De zogeheten A2-gemeenten Heeze-Leende, Cranendonck en Valkenswaard zouden samengevoegd kunnen worden, evenals de huidige Kempengemeenten Bergeijk, Eersel, Bladel en Reusel-De Mierden. Een andere optie is om de zeven gemeenten tot één gemeente te smeden.

 

Inhoudelijke opgave

Momenteel zijn Nuenen en Son en Breugel over hun (bestuurlijke) toekomst in conclaaf. Dit naar aanleiding van een advies dat op verzoek van de provincie is gemaakt. Onderdeel van dat advies is dat beide gemeenten moeten fuseren en dat deze nieuwe gemeenten veel taken en middelen, op onder meer de terreinen van wonen en werken, overdragen aan Eindhoven. Jorritsma stelt dat daarmee geen inhoudelijke opgave in het stedelijk gebied is gediend.

 

Governance

Nuenen zou in ieder geval met Eindhoven moeten samengaan, maar Jorritsma wil verder gaan. ‘Ik pleit voor een duurzame toekomstgerichte herinrichting van het stedelijk gebied waar Nuenen c.a. de trend kan zetten. De situatie rond Nuenen is een goed moment om in onze regio de hele governance opnieuw te bezien.’ Jorritmsa staat daar naar eigen zeggen niet alleen in. Ook burgemeesters, wethouders en raadsleden vinden dat er wat moet gebeuren.


Mainport

‘Behalve democratische legitimiteit en bestuurlijke efficiëntie is er ook een strategisch belang. Aan de Haagse tafels waar de middelen worden verdeeld, staat voor de Mainportregio en vijfde stad van Nederland nog geen vaste stoel klaar. We hebben meer kritische massa nodig om de economische claims uit de Nationale Actieagenda Brainport effectief koppelen aan een nationaal stevig verankerde positie. Size Does Matter’, aldus Jorritsma. 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door H. Wiersma (gepens.) op
Maar Jorritsma heeft wel gelijk! Daarom vraagt zijn inzicht vooral om positieve respons.
Door Joost op
Jorritsma denkt: nieuwe ronde, nieuwe kansen? Ach, dit is al zo vaak geprobeerd door Welschen, Sakkers, Van Gijzel...wie niet meer? Wie kan zich nog de stadsprovincie herinneren die medio jaren 90 werd geopperd?

Het gaat niet gebeuren, alleen omdat omliggende gemeenten het niet zien zitten om samen te gaan met Eindhoven. Die willen blijven profiteren van de aantrekkende werking van Eindhoven, maar zullen never nooit samengaan met datzelfde Eindhoven.
Door Rob (brabo) op
Haha, Jorritsma staat nog in de CdK-modus. Wen er maar vast aan John, dat al de omringende gemeenten Eindhoven als grote bedreiging zien. En nooit vrijwillig meewerken aan een fusie.
Door Marquis de Canteclair (em) op
En zo kwam heer Jorritsma plots van boven,
Friesland geflopt, Eindhoven moet er aan geloven.
Liefst één grote gemeente, ja leve de grote schaal:
dat brengt salarisverhoging maar niet voor allemaal.
Dit heet een bestuurlijk kooltje stoven.

Het bewijs van optimale grootte van de schaal
is voor sommigen een gemist verhaal.
Dorpen zijn nog niet zo slecht kijk naar Heusden
zoals we op tv bij de burgemeester neusden
Daar gaat de maffia niet met de buit aan de haal.