Advertentie

‘Eindhoven moet naar 300.000 inwoners’

Eindhoven groeit uit tot een tehcnologische hotspot van wereldformaat. Nu nog meer stedleijke allure toevoegen, vindt burgemeester Rob van Gijzel.

14 februari 2015

Eindhoven heeft volgens burgemeester Rob van Gijzel te weinig allure. Om van zijn stad een ware stad te maken, moet de skyline omhoog en is een doorgroei naar 300.000 inwoners nodig.

Stedelijke allure
Eindhoven heeft geprofiteerd van de wereldwijde aantrekkingskracht van Brainport, maar de stad heeft volgens Van Gijzel nog onvoldoende stedelijke allure. ‘We hebben het noordelijke deel van de stad vanaf de jaren zestig volgebouwd met huisje-tuintje. Omdat gemeentelijke herindeling mislukte, is ook veel woningbouw overgeheveld naar Son en Breugel, Veldhoven en Best. Die zijn stedelijker geworden, en wij dorpser.’

Te dorps
Met dat ‘dorpse’ krijgt de stad onvoldoende ozb binnen om grootstedelijke voorzieningen in stand te houden. De stad dreigt daardoor last te krijgen van zijn eigen succes, want de expats uit Taiwan en Amerika die in Eindhoven neerstrijken verwachten wél iets. Van Gijzel: ‘De structurele en duurzame oplossing voor dit probleem is in mijn ogen de compacte stad. In de binnenstad moeten we hoger bouwen en grootstedelijke voorzieningen creëren. Musea, theaters, vernieuwende tentoonstellingen, horeca - alles wat een stad tot een aantrekkelijke plek maakt. Ik hoop op permanente hijskranen in de stad. Door verdichting in de binnenstad moeten we groeien van 220 duizend inwoners nu naar 300 duizend inwoners over een paar decennia. Daarmee komt in deze internationale stad voldoende geld vrij voor de noodzakelijke investeringen en het onderhoud daarvan.’

Schaamte voor afkomst
Als student in Amsterdam dorst Rob van Gijzel (60) niet te zeggen dat hij uit Eindhoven kwam. ‘Dat fluisterde ik echt.’ Die schaamte heeft al lang plaatsgemaakt voor trots. ‘Tegenwoordig zit ik aan tafel met jongeren die de stad helemaal te gek vinden. Je merkt ook dat de waardering voor Eindhoven is gekanteld. Ik kom in Amsterdam en Den Haag volop mensen tegen die het fantastisch vinden wat hier gebeurt. Het is ook wel een wonder hoor. Eind jaren negentig verloor Eindhoven in een paar jaar tijd 35 duizend van de 110 duizend arbeidsplaatsen. We zitten nu op 160 duizend arbeidsplaatsen. Die groei is ongekend. De laatste jaren groeide de economie van Eindhoven ieder jaar met 3,5 procent. Twee jaar geleden organiseerde de VPRO op allerlei plekken in Amsterdam het festival ‘Het Wonder van Eindhoven’. Wij wisten wel dat we een unieke creatieve biotoop zijn, maar toen wist Amsterdam het ook.’

Lees het hele artikel in Binnenlands Bestuur nr. 3 (inlog)

Reacties: 11

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Niels / Ambtenaar
Carnaval natuurlijk!
Sibrand Gratama / juridisch adviseur ruimtelijke ordening
Goede geluiden van de burgemeester. Volkomen terecht, want meer en meer mensen willen wonen in florerende steden met een rijk aanbod stedelijke voorzieningen, waaronder uiteraard ook stedelijk groen en hoogwaardige openbare ruimte. Er wordt gewoon te weinig duurzaam geinvesteerd hierin (vanwege de kosten en not in my backyard bezwaren, etc.). Fraaie grootstedelijke hoogbouw zou zeker bijdragen aan die allure en duurzaam ruimtegebruik. Partijen moeten hiervoor de handen ineen slaan. Begin maar eens met die toren van 130 meter bij het station waarvoor de plannen al waren voorbereid maar de ijskast waren beland. De visuele uitstraling van een stad heeft meer impact dan men denkt, zeker in internationaal perspectief. Kortom, verrijk de verschillen en contrasten tussen stad en platteland!
S.H. Luimstra / beleidsmedewerker
'Om van zijn stad een ware stad te maken, moet de skyline omhoog en is een doorgroei naar 300.000 inwoners nodig'.

Interessant: op wereldniveau is een stad groter dan 2 miljoen mensen.

Het blijft dus wat 'dorps' denken.
Morsnova / inwoner
Focus op inwoneraantal is erg beperkt, en getuigt van megalomaan denken, waar meer bestuurders last van hebben. Zeker van PvdA-huize. Om een stad aantrekkelijker te maken is het nodig om veel diverse voorzieningen te hebben, en daarvoor is natuurlijk een aantal gebruikers bepalend, maar dat hoeven niet per se inwoners te zijn. Het probleem met Eindhoven is, dag he economisch goed gaat en in sterke sectoren zit, maar dat de stad zelf weinig te bieden heeft: een binnenstad met een boerse uitstraling en een erg mager cultureel aanbod. Waarom wil iedereen in dat bomvolle en dure Amsterdam wonen? Omdat Amsterdam wel dat aanbod heeft dat Eindhoven ontbeert. Om een breed cultureel voorzieningenniveau te bieden moet je ook voldoende cultuurconsumenten hebben en niet elke inwoner is in gelijke mate een cultuurconsument. Dus ga nou niet aan de skyline werken of het aantal inwoners, maat zet in op aantrekkingskracht.



Rob / Stedenbouwkundige
Nou nou Niels en Emiel, volwassen reacties hoor. Als je ziet waar Eindhoven vandaan komt, dan is er heel veel bereikt de afgelopen jaren. Bij voorbeeld uitgeroepen tot de slimste regio van de wereld door onder andere de hoogste patentendichtheid ter wereld. Daarnaast wordt in de regio Eindhoven een hoger percentage van het n.b.p. verdient dan in de regio Rotterdam die toch een veel groter inwonersaantal heeft. Ook op het gebied van design is Eindhoven inmiddels de hoofdstad van Nederland. Maar nu dreigt het gevaar van de remmende voorsprong en snap ik heel goed dat de heer Van Gijzel weer nieuwe doelen wil stellen. De benoemde doelen en onderbouwing daarvan is inderdaad wel wat amateuristisch. Expats willen bijvoorbeeld juist heel graag een huisje met een tuintje. En binnen 1,5 uur reizen heb je alle noodzakelijke culturele voorzieningen voorhanden waar je in metropolen soms nog langere reistijd voor nodig hebt. Daar moet hij dus nog even goed aan werken.
Job / verkeerskundige
Kijk ambitie...das altijd goed! Een burgemeester moet die ook hebben. Als burgervader mag je best met ambitie tegen de toekomst van je stad aankijken. En zeg nou eerlijk, dat Eindhoven groeit is belangrijk! Niet alleen voor Eindhoven, maar ook voor het landelijke gebied erom heen. Laat die dorpen lekker dorp blijven. Dat is wat men hoofdzakelijk wil. Maar durf als Eindhoven vooral ook echt stedelijk te zijn. De mogelijkheden liggen en er de focus, ook vanuit Den Haag, zijn er. Als Eindhoven stedelijker wordt, valt de druk bij de omliggende dorpen weg om te verstedelijken. Op die manier heb je écht stad en écht platteland en niet van die net-niet stedelijke dorpen. Kortom dat EHV groeit naar 300.000 door in te zetten op hoogwaardige stedelijke voorzieningen is wat mij betreft een goede zaak voor heel Zuidoost Brabant.
Bertus
Weer zo'n megalomaan denkende PvdA-er.

Ben je mooi klaar mee als inwoner van Eindhoven.
Andersom / Burger gevlucht
Hoi hoe zit het dan met de oneerlijke 4 grote steden verdeling,de oneerlijke aangewzen( democratie) groeisteden ? En zelfs cultuurgelden die niet op basis inwoners verdeelt word maar na idd weer welke stad . Idd ehv behoort te groeien,maar NL laat dat dan ook toe .
marc
Bert schrijft "maar dat de stad zelf weinig te bieden heeft: een binnenstad met een boerse uitstraling en een erg mager cultureel aanbod. Waarom wil iedereen in dat bomvolle en dure Amsterdam wonen? Omdat Amsterdam wel dat aanbod heeft dat Eindhoven ontbeert. Om een breed cultureel voorzieningenniveau te bieden moet je ook voldoende cultuurconsumenten hebben en niet elke inwoner is in gelijke mate een cultuurconsument. Dus ga nou niet aan de skyline werken of het aantal inwoners, maat zet in op aantrekkingskracht. "

Het helpt niet dat Amsterdam en de andere 3 grote steden verhoudingsgewijs veel meer geld krijgen voor cultuur (iets van 20%) en daarbovenop ook nog een flinke zak met vrij te besteden geld extra. Het is zo wel erg makkelijk voor de G4 om aantrekkelijker te zijn.

Met Strijp S, DDW en Glow keert het tijd gelukkig wel.
Jeroen / Gemeenteambtenaar
300.000 inwoners (dat is 80.000 inwoners meer als het huidige aantal) kan mijn inziens alleen bereikt worden d.m.v. annexatie van enkele buur gemeentes. Dit is namelijk niet te bereiken met alleen hoge woontorens kijk b.v. naar de bestaande hoge woontorens (admirant & regent) beide zijn ongeveer 100 meter hoog en beide hebben ongeveer op 150 a 200 appartementen per toren dat is per toren maximaal 350 bewoners, dan moet je als stad toch behoorlijk wat woontorens bouwen om 80.000 extra inwoners te generen.
Willem / AS
Eindhoven? Wat is daar te doen dan?
Advertentie