of 59318 LinkedIn

Eindelijk fusie Landerd en Uden

De gemeenteraden van Uden en Landerd buigen zich volgende maand over het voorstel tot herindeling van beide gemeenten. De colleges van beide gemeenten stellen de raden voor per 2022 te fuseren tot Maashorstgemeente.

De raden van Landerd en Uden buigen zich volgende maand over het voorstel tot herindeling van beide gemeenten. De colleges van de twee gemeenten stellen de raden voor per 2022 te fuseren tot Maashorstgemeente. Als de raden in november instemmen met het principebesluit daartoe, komt een einde aan een lange herindelingsgeschiedenis.

Bernheze

Beide gemeenten praten al een aantal jaar over een – mogelijke – fusie. Uden en Landerd wilden aanvankelijk ook dat Bernheze zou aanhaken, maar Bernheze wil zelfstandig blijven. In de vorige raadsperiode sneuvelde het college van Landerd over het herindelingsvraagstuk. Na de verkiezingen zijn de kaarten anders geschud.

 

Groene gemeente

In de coalitieprogramma’s 2018-2022 van de colleges van Landerd en van Uden staat dat de colleges op korte termijn willen komen tot een Maashorstgemeente. ‘Wij zien een fusie van Uden en Landerd als een eerste stap om onze bestuurskracht te versterken en balans in de regio te brengen’, aldus het coalitieakkoord van Uden. De Maashorstgemeente wordt, aldus het huidige voorstel aan de raad van Landerd, ‘een groene gemeente met een stevige ambitie qua dienstverlening, voorzieningen en werkgelegenheid en met krachtige leefbare kernen georiënteerd rondom natuurgebied De Maashorst’.

 

Slagkracht

Met een fusie ‘versterken we onze bestuurlijke positie, vergroten we onze slagkracht en zijn we onderscheidend in de regio. Vanuit onze zes krachtige kernen (Odiliapeel, Reek, Schaijk, Uden, Volkel en Zeeland|) en vanuit de kracht van de gemeenschap werken we toe naar een nieuwe Maashorstgemeente’, schrijft het college van Landerd in zijn raadsvoorstel. ‘Daar zeggen we nu nog niet al te veel over’, aldus burgemeester Bakermans van Landerd. ‘Daar gaan we onze inwoners, maatschappelijke partners en bedrijven bij betrekken.’

 

Volle vaart

Nadat beide raden op 8 november een principebesluit nemen, kunnen beide colleges aan een herindelingsontwerp werken. ‘Met dat eerste besluit zetten we de trein op de rails. Daarna kunnen we met volle vaart aan het herindelingsontwerp aan de slag’, aldus Bakermans. In het voorjaar van 2020 moet een definitief besluit vallen. De nieuwe gemeente gaat 56.000 inwoners tellen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door J. Scherrenberg op
gemiste kans dat Bernheze niet serieus meedenkt over deze optie. Zelfstandigheid is geen doel op zich en nu wordt niet meegedacht welke variant het meest toekomstbestendig is voor bewoners en ondernemers. Het huidige college wil geen open gesprek voeren over de voors- en tegens om dan samen met alle burgers tot een gewogen oordeel te komen.