of 58952 LinkedIn

Eigen bedrijf voor Amsterdamse prostituees

Amsterdam wil prostituees de mogelijkheid geven zelf hun eigen prostitutiebedrijf te runnen.
4 reacties

Amsterdam wil prostituees de mogelijkheid geven zelf hun eigen prostitutiebedrijf te runnen. Het stadsbestuur begint hiervoor een haalbaarheidsonderzoek en gaat op zoek naar een bonafide partij die eigenaar wil worden van vijf prostitutiepanden waar sekswerkers zelfstandig hun beroep kunnen uitoefenen.

Pooiers buitenspel
Hiermee kunnen sekswerkers 'een belangrijke stap zetten naar meer zelfstandigheid en onafhankelijkheid', zegt de gemeente. Ook zet de hoofdstad pooiers buitenspel, die nu prostituees voor zich laten werken. 'Het plan draagt bij aan het streven van de gemeente naar een prostitutiebranche zonder misstanden en met goede werkomstandigheden.' Amsterdam probeert al jaren de situatie in de prostitutiebranche te verbeteren en misstanden als mensenhandel, uitbuiting en slechte werkomstandigheden te bestrijden.

Eigen bedrijf
Veel sekswerkers hebben al lang de wens hun eigen onderneming te exploiteren. De Amsterdamse welzijnsstichting HVO-Querido is bereid sekswerkers te begeleiden bij het opzetten van een raamprostitutiebedrijf.

Vijf panden
De vijf beschikbare panden bevinden zich op de Wallen en hebben negentien werkplekken voor ongeveer vijftig sekswerkers. Ze zijn in 2007 gekocht van voormalig seksbaas Charles Geerts door NV Stadsgoed, een dochter van woningcorporatie Stadgenoot. Als het stadsbestuur geen betrouwbare partij vindt om de panden over te nemen, bekijkt de gemeente of zij 'eventueel' zelf eigenaar kan worden om de panden aan sekswerkers te verhuren. Amsterdam is hier in principe geen voorstander van, vanwege de vermenging van belangen. De stad is ook verantwoordelijk voor de vergunningverlening, het toezicht en de handhaving.

Risico's

De gemeente erkent dat het faciliteren van een prostitutiebedrijf niet zonder maatschappelijke, financiële en juridische risico’s is. Die risico's worden de komende tijd 'nauwkeurig in beeld gebracht'. Daarna legt het stadsbestuur een definitief voorstel voor aan de gemeenteraad. Op zijn vroegst kunnen vrouwen vanaf juli hun eigen raambordeel runnen. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door David op
Wie is de auteur van dit artikel? Ik zie her niet staan, of zie ik iets over het hoofd?
Door Cees labruyere (geestelijk raadsman) op
@Ad(viseur)
eindelijk wordt prostitutie weer gedecriminaliseerd in plaats het oudste beroep ter wereld in het verdomhoekje te zetten
Door Jan op
Kan ik aandelen in deze bedrijven kopen? Dividend niet in natura graag.
Door Ad(viseur) op
Dat is nog eens een gemeentebestuur met visie en lef. Niet hypocriet doen en zeggen dat prostitutie niet hoort. Hat is van alle tijden en maakt onderdeel van onze maatschappij. Nu ook nog even de wietteelt regelen (nadat het relict Opstelten is geruimd) en de criminaliteit wordt echt een slag toegebracht.