of 59318 LinkedIn

Eerste Waterschap spreekt zich uit tegen TTIP

Waterschap Amstel, Gooi en Vecht heeft zich donderdagavond als eerste Waterschap in Nederland tegen het vrijhandelsverdrag TTIP uitgesproken. De motie werd ingediend door een gezamenlijke fractie van De Groenen en de Piratenpartij.

Waterschap Amstel, Gooi en Vecht heeft zich donderdagavond als eerste waterschap in Nederland tegen het vrijhandelsverdrag TTIP uitgesproken. De motie werd ingediend door een gezamenlijke fractie van De Groenen en de Piratenpartij.

Meerderheid

Door steun van de PvdA, Water Natuurlijk, de Partij voor de Dieren en Natuurterreinen ontstond er een meerderheid voor de motie. Over het handelsverdrag TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership) wordt momenteel onderhandeld door Europa en De Verenigde Staten. Bij lokale overheden zijn er zorgen over gelijkgeschakelde regels met Amerika, waar milieunormen en voedselveiligheid over het algemeen minder nauw worden genomen dan Europa. De grootste zorgen van gemeenten over TTIP gaan vooralsnog uit naar het Investor-State-Dispute-Settlement (ISDS). Via deze clausule kunnen bedrijven overheden aanklagen als er wetten of besluiten worden genomen die hun winsten in gevaar brengen. Daarmee kan volgens tegenstanders de lokale democratie in gevaar komen.

Weerstand bij lokale overheden 

Gemeenten en provincies kwamen aanvankelijk wat langzaam op gang met het in kaart brengen van eventuele gevolgen van internationale handelsverdragen zoals TTIP, zo wees eerder onderzoek van Binnenlands Bestuur uit. Inmiddels roept het verdrag veel weerstand op bij lokale overheden. Nadat de gemeenten Tiel en Amsterdam een motie tegen TTIP aannamen volgden er vele gemeenten en ook een aantal provincies. Groningen, Limburg en Friesland hebben zich TTIP-vrij verklaard. Twintig gemeenten waaronder Amsterdam, Groningen, Eindhoven, Haarlem, Zaanstad, Amersfoort en Arnhem deden onlangs hetzelfde.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Constance (maatschappelijk werker) op
Ga maar rustig slapen overheid, Amerika weet wat het beste is voor jullie/ons.

MKB, vakbonden, Geen peil, kom op met dat referendum!!
Door Toine Goossens (Toezichthouder gedrag en moraal) op
Wat een waanzin dit besluit. Waterschappen gaan niet over buitenlandse handel. Straks gaan zelfs buurtverenigingen zich met centraal beleid bemoeien.

Hetzelfde geldt voor gemeenten. Als die hun eigen lokale autonomie serieus willen nemen, dan zullen zij de autonomie van anderen moeten respecteren.
Door Henk Donkers (Medewerker) op
Ik zit echt te wachten tot er over het TTIP verdrag een referendum komt. Nog veel belangrijke dan het verdrag met Oekraine. En we hebben nu dus bewezen dat dat haalbaar is.
TTIP is echt heel erg slecht voor iedereen die niet uit Amerika komt. Amerika is heel erg bezig om alle macht en geld in de wereld naar zich toe te trekken. Ik weet dat de landen die al wel een TTIP verdrag met Amerika hebben daar spijt van hebben. Het gaat om hele grote belangen en het is niet meer dan de basis van de democratie als het volk zich hierover uit kan spreken.
Welke organisatie pakt de handschoen op en organiseert een actie om hier een referendum over te laten houden. Dat zou pas echt een succes worden.
Kom op vakverenigingen, MKB (gaat echt een heel groot slachtoffer worden), en andere belangenorganisaties, gebruik je macht om een referendum af te dwingen.