of 59318 LinkedIn

Eerste sollicitatie jongste burgemeester gelijk bingo

Joris Bengevoord (32) is benoemd tot burgemeester van Winterswijk en is daarmee de jongste burgemeester van Nederland.

Joris Bengevoord (32) had nog nooit een sollicitatiegesprek gevoerd, maar dat mocht niet deren. Commissaris en vertrouwenscommissie zagen hem helemaal zitten als de nieuwe burgemeester van Winterswijk.

Trucjes
‘Als ik de telefoon niet opneem, dan betekent dat níet dat ik geen belangstelling heb; het betekent alleen dat ik op vakantie ben en daardoor wellicht onbereikbaar’, had Joris Bengevoord (32) onder zijn sollicitatiebrief aan de commissaris van de koning in Gelderland geschreven. Toen hij ‘s ochtends zijn koffers pakte, belde het gewaarschuwde Provinciehuis. Of Joris voor de Kerst nog kon langskomen, want de commissaris wilde met hem praten over zijn sollicitatie naar het burgemeesterschap van Winterswijk. ‘Het zal toch niet, bedacht ik mij toen. Zou ik het kunnen worden? Ik had nog nooit een sollicitatiegesprek gevoerd. De trucjes kende ik niet’, lacht hij.

We weten hoe het afliep: Bengevoord wordt op 21 april geïnstalleerd als jongste burgemeester van het land.

‘Ik ambieerde het burgemeesterschap niet. Het leven van fractievoorzitter en directeur van een familiepretpark is spannend genoeg. Maar dat werd anders toen ik in oktober de profielschets las voor de nieuwe burgemeester van Winterswijk. Ondernemend, enthousiast, verbindend en ik spreek goed Duits! Eerst ging ik verzinnen waarom ik het niet zou kunnen worden: jong, geen ervaren bestuurder in het openbaar bestuur. Er waren wel tien redenen te bedenken waarom de gemeenteraad zou kiezen voor een 55-jarige wethouder uit de Achterhoek.’

Pretpark-eigenaar
Maar Winterswijk verdween niet uit zijn gedachten. Hij is er geboren, zat er op school en de schaal sprak ‘m aan. Hij solliciteert en wordt op 9 februari gebeld door de voorzitter van de vertrouwenscommissie met de mededeling dat de gemeenteraad unaniem voor hem heeft gekozen. Joris Bengevoord is de partner van Arijan van Bavel, wellicht bekend als het niet zo snuggere typetje in het televisieprogramma Mooi! Weer De Leeuw van Paul de Leeuw. Allemaal komedie, want Van Bavel is een bijdehante acteur en zakenman, directeur van het theaterproductiehuis De Zingende Decoupeerzaak en mede-eigenaar van Pretpark De Waarbeek bij Hengelo (Overijssel).

Joris en Adje kochten het familiepark in 2009 en maakten het meer dan tachtig jaar oude en noodlijdende pretpark weer profijtelijk. ‘Ik mag dan geen ervaring hebben als bestuurder in het openbaar bestuur, ik bestuur wel een onderneming’, weet Bengevoord. Niet lang meer, want hij snijdt alle banden met het pretpark door.

Indruk
Vaarwel pretpark in Hengelo, vaarwel Tilburg ook, waar hij vanaf 2011 voor GroenLinks in de gemeenteraad zat (sinds 2013 als fractievoorzitter). Als voormalig raadslid voor GroenLinks maakt Bengevoord zijn entree eerder met een ‘raadsblik’ dan met een ‘bestuurdersblik’. Dat is een voordeel, meent hij: ‘De burgemeester trekt dagelijks op met de wethouders, dus is het logisch dat hij vooral wordt gezien als hún voorzitter. Maar hij is ook en vooral voorzitter van de gemeenteraad en behoort er te zijn voor alle raadsleden.’ Daarom bevalt het hem zeer dat hij als burgemeester van Winterswijk naast openbare orde en veiligheid nu geen andere portefeuille krijgt. Bengevoord: ‘Als burgemeester moet je boven de partijen staan. Met een inhoudelijke portefeuille ben je gebonden aan het coalitieakkoord en word je onderdeel van het politieke spel.’

Benjamin
In het college van B en W wordt hij met zijn 32 levensjaren de benjamin. Bengevoord: ‘Mijn leeftijd heeft voor-en nadelen.’ Voordeel: ‘We hebben het vaak over de kloof tussen de politiek en de inwoners. Ik zie dat die kloof nog groter is bij jonge mensen. Ik hoop dat ik als jonge burgemeester een brug kan slaan. Ik ben enthousiast, benaderbaar en actief op de sociale media.’ Nadeel: ‘Ik kom in een ervaren college; de meeste wethouders zitten in hun tweede periode, en dan ga ik de collegevergaderingen leiden! Ik zie dat niet als een risico of een bedreiging, maar ik ben mij ervan bewust dat zeker ervaren collega’s daar wellicht aan moeten wennen. Ik moet niet naïef zijn.’

Lees het volledige interview in Binnenlands Bestuur nr. 6 van deze week (inlog)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Henk op
ik ben benieuwd of deze burgemeester de wens van de Winterswijks bevolking volgt om GEEN WINDTURBINES in het mooie Winterswijks nationaal landschap te laten plaatsen. Wedden dat hij zich hier niet tegen verzet vanwege zijn loopbaan.