of 65101 LinkedIn

Eerste SGP-vrouw in raad 'dolblij'

'Ik ben dolblij en dan vooral ook voor al die andere mensen van de SGP die in Vlissingen zo enthousiast campagne hebben gevoerd', zegt Janse.
2 reacties

Lilian Janse is heel dankbaar dat ze in de gemeenteraad van Vlissingen is gekozen. ,,Ik ga me nu inzetten voor een christelijk-sociaal beleid in onze gemeente'', zegt Janse donderdag tegen het ANP. Zij is de eerste vrouw ooit die een zetel voor de SGP heeft gehaald.

Ruim voldoende

De SGP kreeg in Vlissingen 940 stemmen. ,,Ik ben dolblij en dan vooral ook voor al die andere mensen van de SGP die in Vlissingen zo enthousiast campagne hebben gevoerd '', zegt Janse. ,,Het is ook heel mooi dat we die zetel niet net op het nippertje hebben gehaald. We hadden ruim voldoende stemmen.''

Ze wijst erop dat alle aandacht voor haar deelname aan de verkiezingen waarschijnlijk niet slecht voor de SGP is geweest. ,,Ook landelijk doen we het goed.''


Geen voortrekkersrol
Janse weet niet of meer SGP-vrouwen zich in de toekomst verkiesbaar gaan stellen, nu zij in Vlissingen in de gemeenteraad is gekozen. ,,Ik ga op dat gebied ook geen voortrekkersrol vervullen, omdat ik me volledig wil concentreren op mijn werk als volksvertegenwoordiger. Het werken aan een gezond financieel beleid is daarbij de grootste uitdaging, want Vlissingen staat er nu financieel niet goed voor.'' Veel tijd om stil te staan bij haar verkiezing heeft Janse niet. Ze heeft donderdag tal van afspraken met de media. 's Avonds heeft ze samen met alle andere gekozen fracties overleg met het college van B en W .

2010 

Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen won de SGP geen zetel in Vlissingen. De voorloper, de RPCU, had van 1970 tot 2010 onafgebroken een of twee zetels in de Vlissingse raad. Vanaf de oprichting van de SGP in 1918 was het voor vrouwen onmogelijk zich voor de partij verkiesbaar te stellen. Na jarenlange procedures besloot de Hoge Raad in 2010 dat de SGP vrouwen niet langer mocht uitsluiten van haar kieslijsten. Begin vorig jaar paste de partij haar vrouwenstandpunt aan. Janse was in augustus vorig jaar de eerste vrouw ooit die namens de SGP werd geaccepteerd als kandidaat in een verkiezing.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Maciste (emeritus docent staats- en bestuursrecht) op
In tweeërlei opzicht van harte gefeliciteerd. Ten eerste met de verkiezing en ten tweede met de primeur voor de SGP! Een stap vooruit voor de democratisering van de van origine theocratisch ingerichte SGP. Geef de keizer wat des keizers is en God wat des Godes is.
Door Ellen op
In ieder geval gefeliciteerd Lilian! Maak er wat goeds van!

Vacatures

Van onze partners