Advertentie

Eerste Koningsdag op 26 april 2014

De allereerste Koningsdag wordt niet gehouden op 27 april, de verjaardag van prins Willem-Alexander, maar de dag ervoor. 27 april valt namelijk op een zondag.

28 januari 2013

De allereerste Koningsdag wordt niet gehouden op 27 april, de verjaardag van prins Willem-Alexander, maar de dag ervoor. 27 april valt namelijk op een zondag.

Primeur
Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst maandagavond laten weten aan het ANP. Amstelveen en De Rijp hebben in 2014 de primeur van de eerste Koningsdag. Koninginnedag zou dit jaar in die gemeenten worden gevierd, maar vanwege de troonsafstand van koningin Beatrix en de inhuldiging van Willem-Alexander op 30 april krijgt deze dag een ander karakter.

Jaar uitgesteld
De burgemeesters van Amstelveen en Graft-De Rijp kunnen er mee leven dat de officiële viering van Koninginnedag met een jaar is uitgesteld in verband met de troonswisseling op 30 april. Dat lieten beiden maandag weten in reactie op de bekendmaking van het aftreden van koningin Beatrix.

Beetje teleurgesteld
,,Natuurlijk zijn we een beetje teleurgesteld, maar ik heb te horen gekregen dat de koningin grote waardering heeft voor alle vrijwilligers die zich voor de voorbereiding van de evenementen hebben ingezet'', zegt Jan van Zanen, burgemeester van Amstelveen. Ook Ria Oosterop, burgemeester van Graft-De Rijp vindt het ,,jammer'' dat Koninginnedag dit jaar niet in haar gemeente zal plaatsvinden. ,,Maar ik begrijp het besluit'', zo laat zij in een eerste reactie weten.

Lees alles over de abdicatie in het BB-dossier: Troonsafstand koningin Beatrix

Reacties: 18

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Mariëtte
Waarom geen koninginnedag? Máxima is toch koningin, als wij haar willen zien als volwaardig koningin zal er ook voor haar een koninginnedag moeten komen. Dus een koningsdag op 27 april en een koninginne dag op 17 mei. Als over een hopelijk zeer lange tijd, Catharina Amalia koningin wordt dan zal de koningsdag weer worden afgeschaft.

Dit jaar kan dat al beginnen, want Máxima is al koningin op haar verjaardag. Ik vind dat een mooi cadeau voor Nederland.
Niek / jurist
Bea had de verjaardag van haar moeder als Nationale Oranje Feestdag in stand gelaten. Waarom zou WA dit ook niet doen? Ik raad het hem in ieder geval aan. En dan dat gedoe over zondag. 30 april is gewoon 30 april. NIet gaan sleutelen omdat een deel van de bevolking (te) religieus is.
Insider / ...
Vive la Republique!!
Thij Lamers
Opzouten met die handel. Geef hem een "rugzakje" dan kan daaruit de speciale begeleiding, die hij nodig heeft, bekostigd worden. Cluster 3 of 4. Biedt hem anders begeleid wonen aan. Het mag toch niet zo zijn dat iemand met zo"n beperkte capaciteiten koning wordt. Je zult zien dat zijn allochtone vrouw van zeer zeer dubieuze afkomst indirect de sceptor gaat zwaaien. Waar blijven wij dan nog.

Ons geldverslindend intelectueel onderbegaafd niet invoelend emotioneel verijst koningshuis gewoon met oneervol onslag opzadelen. Ik wordt echt boos over de gang van zake nu. Wij moeten alles maar bekostigen, terwijl zij steenrijk zijn geworden door het uitbuiten van de Nederlandse bevolking. Misdadigers van het ergste soort. En dat mag allemaal????
De Rooij
Stuntje van Rutte, volgende jaar weer een vrije dag minder.
x
A. Krijgt Wim-Lex nu ook alleen de Balkenende norm ?



B. Of eigenlijk de helft, hij gaat het tenslotte in deeltijd vervullen. Ongrondwettelijk overigens.



C. Zo niet, maak er dan eindelijk een republ;ek van
André van Heck / Voorzitter O.R.
Als de feestdag op zaterdag of zondag valt, moet men deze naar maandag verschuiven. Dan is het merendeel van het volk daar content mee. Je verjaardag vieren voor je verjaardag zelf is niet aan te raden !! Nu zit je b.v. op de stoel,maar morgen kan het plots anders zijn !!! Niet te hopen,maar het kan zo maar gebeuren.
jolanda
wat een onzin weer verranderingeren koningendag is al zolang ik weet op 30 april waarom moet dat nu gaan verranderen zou de bevolking maar eens wat meer erbij betrekken dit gaat wel erg ver laat lekker zoals het altijd geweest op 30 april op de verjaardag van wijlen koningin juliana
Arnold / gemeentemabtenaar
Lekker negatief allemaal die reacties zeg. En aan X: lekker flink om anoniem dit soort onzin te spuien. Die vergoeding die ze krijgen is meer dan alleen salaris, er worden ook veel kosten uit betaald (personeel). En zeg eens eerlijk zou jij willen ruilen? Ze worden huin hele leven geleefd. Dan maakt geld echt niet gelukkig hoor. Nee een republiek is een goede optie, elke 4 jaar een geldverslindend circus om iemand te kiezen. Denk je dat een president goedkoper is? Droom dan maar lekker verder. En wat een gezeur over verschuiving van koniginnedag. Dat gaat toch nergens over.
Hans
@ A Willemsen,

Op 30 april was het altijd goed weer.

Maar afwachten of dat op 27 april ook zo is.
Caroline / ambtenaar
Weet de vorige 'spuier' wel hoeveel paleizen en buitenhuizen het koningshuis heeft? En dat voor de meerderheid van die kosten de staat mag opdraaien? En dat naast de koning en koningin ook nog de tante en de neefjes een leuke zakcent krijgen uit de staatskas? Bizar dat dat nog kan in deze tijden
Dave
Beatrix kreeg vorig jaar 5,2 miljoen euro, 4,4 miljoen was bedoeld voor personeel. Zij zelf hield er 830.000 euro aan over. Ja wat hebben ze het toch slecht...
gerrie
De bolsjewieken in ons land zijn altijd zooo erg negatief over het Koningshuis. Jaloers dat ze zelf nog nooit iets hebben bereikt. Afgunst noemen ze dat. Ik ben trots op het koningshuis. Ik hoop dat de familie van Maxima ook gewoon aanwezig is. Lang leve de Koning.
Hnek / Nederlander
Aan de redactie:

Stop a.u.b. de mogelijkheid om te reageren. Wat zonde dat rond zo iets moois zoveel negatieve opmerkingen worden gemaakt. Het is helaas niet mogelijk om een constructieve discussie te voeren zo, dus stop er maar mee.
True
Hnek, rare naam voor een Nederlander.

jakov / vml. controller gemeente
30 april zal de datum blijven. Dat zal blijken uit de eerste toespraak van koning WA.
J. van Rossum / Sectretriaatsmedewerker
In mijn agenda valt 27 april 2013 op zaterdag. En 26 april dus op de vrijdag.
Jan
Typisch weer dat Calvinistische Nederlandse gedoe. Valt het op zondag (so what trouwens in deze geseculeerde samenleving) dan verschuiven we zo'n feestdag naar zaterdag in plaats van naar maandag. De bazen moeten weer gematst worden. Gun iedereen toch een echte extra vrije dag!
Advertentie