of 58952 LinkedIn

Eerste Kamer akkoord met Huis voor klokkenluiders

De Eerste Kamer is dinsdag akkoord gegaan met het zogenoemde Huis voor Klokkenluiders. Dat moet mensen gaan helpen en beschermen die een misstand in hun werksituatie aan de kaak stellen.

De Eerste Kamer is dinsdag akkoord gegaan met het zogenoemde Huis voor Klokkenluiders. Dat moet mensen gaan helpen en beschermen die een misstand in hun werksituatie aan de kaak stellen.

Onderzoek

Het Klokkenluidershuis moet onderzoek doen naar de melding en in de gaten houden hoe de klokkenluider wordt behandeld. Het mag niet tot ontslag leiden. De Senaat had al wel sympathie voor het huis, maar kampte aanvankelijk met veel vragen over het plan.
 

Niemand tegen
De initiatiefnemers onder leiding van Ronald van Raak van de SP konden de Senaat uiteindelijk voldoende gerust stellen en haalden 66 stemmen voor hun voorstel binnen. Er stemde niemand tegen, maar er waren wel een paar afwezigen.
 

Zelfstandig bestuursorgaan
Het huis voor klokkenluiders wordt een zelfstandig bestuursorgaan, waar ambtenaren en werknemers terecht kunnen met meldingen over misstanden in de eigen organisatie. Het Huis kan daarna onder meer onderzoek verrichten en bemiddelen, en klokkenluiders adviseren en begeleiden.
 

Niet bij ombudsman
In de Tweede Kamer waren eerder, in december 2013, VVD, CDA en SGP nog tegen. De Eerste Kamer drong in 2014 aan op een novelle – een aanvullend wetsvoorstel - waardoor het Huis voor klokkenluiders niet, zoals oorspronkelijk was voorgesteld een onderdeel van de organisatie van de Nationale ombudsman wordt. Ook die novelle is aanvaard.
 

Meldlijn
De FNV is blij dat de Eerste Kamer vandaag de wet heeft aangenomen die dat regelt. In 2000 was de FNV de eerste grote maatschappelijke organisatie die het probleem van de klokkenluiders aankaartte met een telefonische meldlijn. (Red/ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Relevante Parlementaire Dossiers

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Marcel Kluin op
Heel erg goed !
Klokkenluiders krijgen van mij respect !
Ze zijn nodig hebben lef en het is altijd beter dan makkelijk meelopen en niets doen en van alles wegmoffelen.
Integriteit en voor anderen opkomen die hierdoor benadeeld worden is goed !
Haal het maar eens uit de taboe - sfeer sta op en wees eerlijk voor mij zijn het helden zeker als je daar kwetsbare anderen persoonlijk en op een rechtvaardige manier mee dient.Zeker in deze makkelijke decentralisatie periode.
Ik heb er zelf ook geen moeite mee.


Door Jan op
Wie een misstand signaleert doet er verstandig aan zich nergens aan te melden maar gewoon anoniem te lekken naar de media via https://www.publeaks.nl/. Geen gedoe, geen gevolgen voor jezelf, maximaal effect,
Door Broadcaster op
Prima hoor de bescherming van Klokkenluiders maar worden deze nu ongeclausuleerd beschermd of wordt er ook aandacht besteed aan misbruik door Klokkenluiders.