of 59318 LinkedIn

Eerste collegeval: zondagssoap kost coalitie Kapelle de kop

Het college in het Zeeuwse Kapelle is gevallen doordat de SGP er de stekker uit heeft getrokken. Dat deden de mannenbroeders nadat coalitiepartner VVD instemde met een oppositievoorstel om de winkels op zondag vaker open te stellen. Kapelle is daarmee de eerste gemeente waar sinds de raadsverkiezingen in maart een college ten val komt.

Het college in het Zeeuwse Kapelle is gevallen doordat de SGP er de stekker uit heeft getrokken. Dat deden de mannenbroeders nadat coalitiepartner VVD instemde met een oppositievoorstel om de winkels op zondag vaker open te stellen. Kapelle is daarmee de eerste gemeente waar sinds de raadsverkiezingen in maart een college ten val komt.

Coalitieakkoord

Coalitiepartijen VVD, CDA en SGP, samen goed voor acht van de vijftien zetels, spraken in het coalitieakkoord af dat de bestaande zondagsrust in de kernen Kapelle, Schore en Biezelinge zou worden gehandhaafd. In Wemeldinge zouden de winkels volgens de afspraak vaker open mogen gaan op zondag.

 

Oppositievoorstel

De oppositie (Gemeentebelang, PvdA en D66) die meer mogelijkheden voor zondagsopenstelling wilde, stemde tegen het collegevoorstel. Toen de SGP, die helemaal geen zondagsopenstelling wilde, echter ook tegen het collegevoorstel stemde sneuvelde het collegevoorstel. Daarop besloot de VVD weer om voor een oppositievoorstel te stemmen dat een ruimere zondagsopenstelling zou mogelijk maken. Dat laatste voorstel werd aangenomen, wat voor de SGP reden genoeg was om het vertrouwen in de coalitie op te zeggen te breken met de coalitie. VVD-wethouder Jon Herselman liet aan de Provinciale Zeeuwse Courant weten door die beslissing verrast te zijn.

 

Snelste collegeval

Volgens Herselman had er, achteraf bezien, beter over de zondagsopenstelling gestemd kunnen worden vóór de coalitievorming, zoals onder meer in Goes gebeurde. CDA en SGP kozen er echter voor om in het coalitieakkoord tot een compromis te komen. Doordat dat compromis vroegtijdig is gesneuveld, heeft de coalitie niet meer dan één raadsvergadering (de installatie niet meegerekend) overleefd. Volgens deskundige Henk Bouwmans, directeur van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden, is het de snelste collegeval in de zestien jaar dat hij de lokale politiek in Nederland op de voet volgt.

 

‘Niets definitief’

Herselman kon vrijdag nog niet aangeven of de VVD en het CDA naar een nieuwe coalitiegenoot op zoek gaan. Hij wilde ook nog niet zeggen of de breuk met de SGP wel of niet gelijmd zou kunnen worden. ‘We zijn teleurgesteld in de opstelling van de SGP, maar in de politiek is niets definitief.’

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Bertold op
Mijn ervaring met de SGP is dat ze zo rekbaar zijn als elastiek. Behalve als het om de zondagsrust gaat. Dan zijn de mannenbroeders zo flexibel als een betonnen bunker. Met dit in het achterhoofd is het prima kersen eten met de SGP. Gek dat het de VVD dan toch niet lukt...
Door Johannes op
Niet zo moeilijk om vast te stellen welke partij zijn woord niet heeft gehouden: de VVD! Dat is in meer gemeenten het geval geweest. De SGP staat bekend om hun rechte rug en daar kunnen veel partijen iets van leren.
En intussen draait de wereld dol. Neemt het aantal burn-out gevallen enorm toe. Er is geen rust meer in de tent.
Door JC Goudbeek (Geïnteresseerd toeschouwer) op
Kan iemand mij uitleggen waarom de SGP in het coalitieakkoord het “compromis” afspreekt en in de raadsvergadering aangeeft tegen te stemmen?

Wie breekt dan wat?
Door Tja (-) op
Gemeentenrlang samen met VVD aan zet nu. Doet ook meer recht aan de verkiezingsuitslag.
Door doeterniettoe (-) op
Deze VVD'er kan de schuld wel bij de SGP leggen maar uit dit bericht lijkt het toch echt bij de VVD te liggen. Je hoeft geen helderziende te zijn om te begrijpen hoe de SGP hierin staat en hun reactie is dan best wel te begrijpen. Eénzijdig de schuld toch bij hen leggen is laf.