of 64231 LinkedIn

Eerdmans: ‘Crisisoverleg is op zijn plaats’

Joost Eerdmans is koud wethouder of hij moet al een enorme brand blussen. ‘Er zal nog veel gepraat moeten worden.’

De coalitieonderhandelingen liepen gesmeerd, maar de installatie van het nieuwe Rotterdamse college was een fiasco. Joost Eerdmans is koud wethouder of hij moet al een enorme brand blussen. ‘Er zal nog veel gepraat moeten worden.’

Vrouwloos
‘Het heeft niet aan mij gelegen’, verontschuldigt Joost Eerdmans zich op het ‘vrouwloze’ nieuwe Rotterdamse college. De gemeenteraad zag kandidaat-wethouder Ingeborg Hoogveld niet zitten en koos voor de gelouterde Leefbaar-fractievoorzitter Ronald Schneider. ‘Ik zag het niet aankomen, maar ik ga niet zitten chagrijnen. De democratie is keihard. Zonder draagvlak kun je geen wethouder worden’, aldus Eerdmans.

Coup
Maar is Hoogveld, partner van Eerdmans’ kameraad en Leefbaar-coryfee Marco Pastors, niet simpelweg het slachtoffer geworden van een opzetje van de oppositie, waar thans wethouder Schneider vervolgens zijn medewerking aan verleende? Ze was nota bene keurig naar het stadhuis gekomen om zich te laten installeren, om er vervolgens te worden overvallen door een deel van haar eigen partij. Niet chic, zegt de één. Een coup, zegt de ander.

Emotie en onbegrip
En Eerdmans zit ermee. Is dit een voorbode van meer gedonder in de partij en daarmee in de coalitie? ‘Crisisoverleg is op zijn plaats’, zegt de Leefbaar-aanvoerder. ‘Iedereen realiseert zich hoe belangrijk en zwaarbevochten de deelname van Leefbaar aan deze coalitie en het stadsbestuur is. We móeten besturen. Niemand die dat op het spel wil zetten. Natuurlijk is er emotie en onbegrip over die plotselinge wethouders­wissel. Er zal nog veel gepraat moeten worden.’

Inschattingsfout
Het kan verkeren in de politiek. Zo voer je een door vriend en vijand geprezen campagne en verdrijf je de PvdA uit het stadhuis, en zo krijg je het verwijt dat je een kolossale inschattingsfout hebt gemaakt door Hoogveld voor te dragen en vervolgens hebt zitten slapen toen het misliep. Eerdmans: ‘Ja, en dat hoort allemaal bij het politieke bedrijf. Deze inschatting was niet makkelijk te maken. Er was een duidelijke voordracht die werd gedragen door de fractie. Als daar te elfder ure onverwacht en tegen de gemaakte afspraken in op wordt teruggekomen, dan vind ik dat je als partijleider op dat moment juist moet doorzetten. Het besluit om toch te gaan stemmen over de benoeming van Ingeborg Hoogveld was daarom een bewuste keuze.’

Lees het hele interview met Joost Eerdmans in Binnenlands Bestuur nr. 10 van deze week.

 

 

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Johannes (adviseur) op
De heer Eerdmans heeft blijkbaar nooit van integriteit gehoord. Dit is een politieke blunder van de eerste orde. En deze man heeft de ambitie om ooit minister te worden.
Door jhr Van Avezathe en Zottegem (kritische burger) op
Aan maatschappelijk inzicht en goede omgangsvormen lijkt het bij alle partijen aan te schorten. Dit zijn blunders waardoor mensen en het politiek aanzien ernstig beschadigd worden en die heel makkelijk te voorkomen zijn voor minder gefocust te zijn op macht. Dat geldt overigens ook voor mevrouw Hoogveld zelf. Het lijken me wel moeilijke bedgesprekken worden in huize Pastors & Hoogveld. Het zal de erotiek op een laag pitje zetten.
Door Broadcaster (gemeenteambtenaar) op
Dit is gewoon een inschattingsfout van Leefbaar zelf geweest. Die partij had moeten beseffen dat je niet de partner van een topambtenaar, nota bene op hetzelfde beleidsterrein, kunt benoemen. Als Leefbaar dat nu gewoon erkent, zonder zich druk te maken over de tegenstanders die daar gebruik van hebben gemaakt, is alle kou uit de lucht.
Door toeschouwer (gewoon inwoner) op
had en heeft deze mevrouw Ingeborg Hoogveld wel de juiste basis opleiding, leiderschaps, financiële, management en andere juiste kwaliteiten, of is ze slechts de vriendin van Marco?
Door gedonder op
Een rechtse partij krijgt van de linkse pers natuurlijk geen kans, eerst maar eens de antidemocratische gesubsidieerde media (NPO, alle dagbladen) aanpakken.

Vacatures

Van onze partners