Advertentie

Eenhoorn: toeval speelde rol bij afgeven wapenvergunning

Gemeenten hebben slechts zeer beperkte instrumenten om schietpartijen zoals in Alphen aan den Rijn te zien aankomen, laat staan te voorkomen. Ook zit er in het verlenen van een wapenvergunning een toevalsfactor: psychische problemen van de aanvrager worden slechts meegewogen als de politie betrokken is geweest bij bijvoorbeeld een gedwongen opname.

11 juli 2011

6 doden
Dat stelde plaatsvervangend burgemeester Bas Eenhoorn van Alphen maandag. Hij deed dit na afloop van een persconferentie over de toedracht van de schietpartij in het winkelcentrum de Ridderhof. Daarbij kwamen  in april van dit jaar zes mensen plus schutter Tristan V. om het leven. Behalve een minutieuze reconstructie werd ook een uitgebreid profiel van V. naar buiten gebracht.

Praatte met geesten
Terugkijkend noemt Eenhoorn het bijna onvoorstelbaar dat de schizofrene Tristan ongestoord zijn actie heeft kunnen voorbereiden en uitvoeren. De schutter praatte al langer met overleden mensen, was erg teleurgesteld in God, deed herhaalde malen een poging tot zelfdoding en kondigde aan zichzelf en andere mensen te zullen doodschieten.

Dader kocht magazijnen en kogelvrijvest
Verder kocht Tristian in de laatste dagen voor zijn daad een vizier en magazijnen voor zijn geweer, schafte hij een kogelvrij vest aan, een camouflagebroek en zocht hij op internet urenlang informatie over wapens en schietpartijen in het buitenland. Tenminste één inwoner van Alphen had volgens het openbaar ministerie voldoende gegevens om de schietpartij te hebben kunnen zien aankomen. Deze man wordt door het OM voor de rechter gebracht wegens het niet melden van de plannen.

Toeval via wet uitbannen
Naar de hoeveelheid aanwijzingen aan de vooravond van de  schietpartij en het combineren daarvan loopt nog onderzoek. ‘Ik ben erg benieuwd of bijvoorbeeld de informatie van de ggz voldoende is ontsloten’, aldus Eenhoorn. Nu is het bijvoorbeeld nog zo dat opname en behandeling in een ggz-instelling slechts bij de politie bekend is als deze toevallig betrokken is geweest bij een (gedwongen) opname. Hierdoor hangt de toetsing van een aanvraag voor wapenvergunning toch van toeval aan elkaar, aldus de burgemeester a.i. Hij hoopt ‘dat de nadere onderzoeken door Inspectie voor de Gezondheidszorg en de Onderzoeksraad voor de Veiligheid deze zwakke plek duidelijk aan het licht zal brengen’. Eventuele uitkomsten kunnen wat hem betreft leiden tot nieuwe landelijke regelgeving, en ‘desnoods een wetswijziging’.

Beroepsgeheim GGZ
De GGZ weigerde ook na de schietpartij gegevens over Van der V. naar buiten te brengen. ‘Men beroept zich op het beroepsgeheim’, aldus Eenhoorn. Hij wilde daar verder geen oordeel over geven.

Ernstige fout bij wapenvergunning
De informatie over de psychische problemen van Tristan was overigens wel bij de politie bekend, maar door een interne communicatie fout is daar bij de vergunningsaanvraag niets mee gedaan. Door een ict-probleem, het document kan niet meer worden geopend, is niet meer te achterhalen bij wie de fout in de communicatie nu ligt; bij de ontvanger of bij de verzender van de informatie. Was de informatie wel doorgespeeld dan had Tristan de vergunning waarschijnlijk niet gekregen. Zowel Eenhoorn als korpscommandant Stikvoort spraken van een ernstige fout die zij beiden zeer  betreuren. De commissaris zal hiervoor niet opstappen. De korpsbeheerder van Hollands- Midden steunt hem hierin, zo bleek tijdens de persconferentie.

Opnieuw bekeken
Wel wordt een aantal eerder verleende wapenvergunningen door de politie opnieuw bekeken. ‘Maar daar moet wel aanleiding voor zijn, bijvoorbeeld nieuwe informatie die nog niet in het dossier is verwerkt’, aldus Eenhoorn. ‘We hebben per jaar 1.700 vergunningen, die kunnen we natuurlijk nooit allemaal met terugwerkende kracht overdoen’.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

O. ten Hove
Als ik elke keer naar de politie toe moet stappen, omdat een collega de directeur doodwenst, komen we politie en blunderende officieren van justitie te kort.

Het lijkt erop of de hoofdofficier van justitie uit Den Haag, waar overigens officieren van justitie en advocaten-generaal werkzaam zijn die er niet voor schromen om de rechter te misleiden, zie de dossiers van Lucia de B en Ina Post, een zondebok zoekt. De vriend van Tristan... maar de politie die slecht werkt en desondanks hem een wapenvergunning gaf blijft buiten beeld? Stikvoort zou als verantwoordelijke moeten aftreden en vervolged moeten worden.

Wat een onzin... als mensen iedere keer als ze een doodswens horen naar de politie toestappen... Geen wonder dat het parket van Den haag zo slecht functioneert...
Juspol / adv.onderst.omstanders-BL
Het is vrij simpel. Zoals ik al jaren verkondig. Ik weet nu als omstander gedupeerde, dat ze in dit land klakkeloos gezag gaven en geven aan ernstig geestesgestoorden immers deskundigen zeggen dat BL bij vrouwen een ernstige geestesstoornis is, kenmerken bedriegen en manipuleren ondermeer. Rechters waar zaten jullie dan in al die zaken die scheiding heten en waar kinderen dan zondermeer naar dat soort gaan? Geval S. geval R. gevalletje Bijenkorf en ga zo maar door mensen. NOG niks geleerd. En kindertjes vervreemden opzettellijk daarbij en daarna door dat soort meest vrouwen, en de streepjes alsof er geen vader zou zijn laten zetten zonder controle op verhalen afgelegde door vrouwen met en zonder bl, en een komplete kinderrechtloze rotzooi. Dat is hier in dit land aan de orde. Letterlijk.
Gek he, dat er kinderen gek worden dan?
WAKKER 2E KAMER EN GGZ? meldplicht invoeren voor zeker dat soort. met name dat soort. bpdcentral.com prima adviezen voor...instanties. o.a. Kinderbescherming zo hier? Laat me niet lachen. Een amk die gaarne zorgde voor het afschuiven van mijn ingediende verzoeken, een Jeugdzorg die zegt het is onze taak toch niet? de politie die zei, ja maar die vrouw zit tohc in 'bvehandeling' riagg??
En ondertussen laten ze vaders en kinderen jarenlang verrekken. Dat is jullie land bestuursmensen -ambtenaren. Een onbeschoft op dat gebied ongeregeld zootje idioten, die in zekere zaken gewoonweg zelfs valse verklaringen en al laten doorgaan.
Waarheidsvinding in dat recht? 0,0000
Succes.
www.rgardner.com
Wellicht dat er één bestuurder tussen zit (meneer Teeven??)
die eindelijk gaat lezen. En aktie wil ondernemen in -belang van duizenden- richtinbg familierechters. Loopt de Jeugdzorg ook minder vol met stoornissen later.
Niek / jurist
Bas Eenhoorn stelt dat "Door een ict-probleem, het document kan niet meer worden geopend, is niet meer te achterhalen bij wie de fout in de communicatie nu ligt; bij de ontvanger of bij de verzender van de informatie." Mijn conclusie is dan dat de leidinggevende verantwoordelijk is en desnoods de korpschef onder wiens verantwoording deze chaos heeft bestaan. Ik vind wel dat je - ook in Nederland - geen samenleving kan bereiken die 100% mafkees vrij is, maar dit had te voorkomen geweest en dat is erg sneu voor de slachtofffers en hun nabestaanden.
J.G.A.M. Mulder / ambtenaar
Ik ga mij toch echt afvragen of sommige mensen nog weten wat er speelt in de samenleving. Als ik een vuurwapen wil hebben, kan ik dat in de grote steden vrij makkelijk doen.Er worden geen vragen gesteld.Het geld spreekt.Ook al had hij geen wapenvergunning, dan nog had hij aan wapens kunnen komen.Via onze ooostgrens komen genoeg illegale wapens binnen.
Advertentie